In november volgend jaar bestaat frituur Finidi in de Speldenstraat al 30 jaar. Van alle frituristen in de Tabaksstad hebben uitbaters Gregory Lefevre en Ilse Rickett de meeste dienstjaren. “Toen we begonnen gaven we aan het twintig jaar te willen volhouden en daarna zien we wel”, zegt Ilse (50). “Ondertussen staan er veel meer jaren op de teller. Gelukkig kunnen we altijd rekenen op genoeg jobstudenten.”
“We moeten er nooit zoeken en hebben zelfs een wachtlijst met enkele kandidaten. Die jobstudenten geven in een systeem aan wanneer ze kunnen komen en dan maak ik de uurregeling op. Dat is soms een puzzel. (lacht) Daar kruipt wel wat tijd in. Ik vind het belangrijk om onze jobstudenten wat te soigneren. De meesten komen graag. Dat zeggen ze toch. In het begin waren het vaak moaten van moaten die kwamen als jobstudent. Het klikt wel goed onder die gasten. We hebben ook twee flexi-jobbers. Gregory ging de uitbating eerst met zijn moeder doen. Toen hij hier begon, studeerde ik nog aan de Hantal in Kortrijk en ben dan hier begonnen.”
Geen steak
Door de jaren heen ondervonden de frituristen een hele evolutie. “We hielden ons altijd vast aan de typische producten in een frituur en hebben ons niet laten verleiden tot een aanbod zoals op restaurant”, zegt Gregory (49). “Voor een steak ga je op restaurant. Zo zie ik dat toch. In een frituur moet het voor het afhalen snel gaan, en bijvoorbeeld een steak moeten bakken, zou voor vertraging zorgen.”
Door de jaren heen kwamen er heel wat producten in een frituur bij. “We volgen niet alles”, zegt Gregory. “De klanten proberen die nieuwigheden allemaal wel, maar in sommige gevallen zijn er na een paar weken maar enkele die er nog om vragen. Bovendien moet je voor alles plaats hebben in de koelkast.”
“Gelukkig kunnen we altijd rekenen op voldoende jobstudenten”
Frituur Finidi was in 2016 zeven weken gesloten en werd volledig vernieuwd. “Alles, van de toestellen tot de vloer”, aldus Gregory. “We werkten met een interieurbureau uit Brugge. Ze regelden alles en kozen ook de vakmannen. Er zijn nu 22 zitplaatsen. Twee meer dan vroeger. We zijn heel tevreden met het resultaat. Het is een bewuste keuze om niet te veel zitplaatsen te hebben want we moeten het allemaal nog aankunnen. Sinds onze vernieuwing hebben we ook achteraan een terras. Er staan daar zitbanken, goed voor een 50-tal plaatsen.”
Meer Franse klanten
Door de jaren heen zijn ook de klanten anders geworden. “We hebben meer Fransen dan vroeger, ook Spanjaarden en Portugezen van over de grens”, zegt Gregory. “En dat zorgt voor sfeer tijdens bijvoorbeeld het EK of WK voetbal”, lacht Ilse. “Sinds corona komen de klanten vroeger. Dat valt wel op.”
“Dat is in de horeca een algemene trend geworden, ook op restaurant”, haakt Gregory in. “Ik denk dat dit ook te maken heeft me de personeelskosten.” “Vroeger waren we open tot middernacht, later tot 23 uur”, zegt Ilse. “Nu zijn we minder open dan vroeger.”
Parking Futura
Een pluspunt voor de klanten is dat ze vlakbij de parking van de Futura-school mogen gebruiken. “We huren die en hebben een heel goede verstandhouding met directeur Tom Vandermeulen”, benadrukt Gregory. “Een crème van een vent”, geeft Ilse aan.
Volgend jaar bestaat frituur Finidi dertig jaar. Vraag is uiteraard hoe lang ze er nog mee doorgaan. “Zo lang mogelijk”, geeft Gregory aan. “Maar de gezondheid moet het ook toelaten.” De uitbaters woonden tot drie jaar geleden aan de overkant van de straat en verhuisden naar de Ten Brielensesteenweg. “Ik wilde een woning met alles op het gelijkvloers”, zegt Ilse.
Ilse en Gregory hebben twee zonen, Jordy en Gilles. Jordy begon in juni 2021 in het Businesspark Van Rullen op de Menensesteenweg met Be Strong, ondertussen een succesverhaal. Jordy speelt basket in tweede landelijke bij Midwest Izegem. “Maar half november blesseerde hij zich aan de kruisbanden van de knie”, zegt papa Gregory. “Jordy is ook begonnen met sportkampen en heeft op dat vlak Wervik op de kaart gezet. Er zijn ondertussen ook sportkampen in samenwerking met BBC Wervik en deze zomer voor het eerst ook met Eendracht Wervik. Gilles is podoloog en studeert nog kine.”
The post “Voor een steak ga je naar een restaurant”: Volgend jaar bestaat frituur Finidi liefst 30 jaar is provided by KW.be.