Père et Mère verliest erkenning als Bib Gourmand, maar chef Jelle (34) behoort nu wel tot de 33 Masterchefs van België: “Blijven trouw aan ons concept”

Hoewel bistro Père et Mère in Diksmuide z’n erkenning als Bib Gourmand is kwijtgespeeld, valt er toch ook positief nieuws te rapen. Chef Jelle Devisch (34) behoort vanaf nu namelijk tot de orde van de 33 Masterchefs van België. “Een mooie erkenning, maar dat zal niets aan het restaurant veranderen. We blijven verder werken zoals we bezig zijn: kwaliteitsvolle producten tegen een redelijke prijs.”

In 2016 openden Frans en Ria Saint Germain het restaurant als pa en ma naast de handelszaken van hun zonen, in 2017 vervoegde Jelle Devisch het ‘Père et Mère’-team. In 2019 nam hij uiteindelijk samen met Magali Demeersseman (22) de zaak over.

Jelle studeerde af bij Ter Groene Poorte in Brugge en deed ervaring op bij diverse kwaliteitszaken, zowel in België als in Nederland. Daarnaast werkte hij ook één jaar lang mee in de bakkerij van zijn ouders, Dominique en Claudine Vervisch-Vanhove. Daar leerde hij de geheimen van goed brood en fijne patisserie kennen. Hoewel de bakkerij over te nemen staat, werken zijn ouders nog door tot er een overnemer is en leveren ze intussen nog altijd brood aan Pére et Mére.

Gastvrouw en zaalverantwoordelijke Magali studeerde af bij de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.

Masterchef

Gisteren, maandag, werd Jelle geïntroduceerd in de orde van de 33 Masterchefs. “Het is zo dat je, om bij die orde van de 33 Masterchefs te kunnen komen, je gehonoreerd moet worden. Men kan er niet zomaar bij gaan, maar je moet werkelijk een aanbeveling krijgen. Frans Saint Germain vroeg destijds of ik het zag zitten om Toque Blanche te worden, en dat ben ik dan geworden. Dan worden in de poule van de Toque Blanche de Masterchefs gekozen. Ieder jaar zijn er een paar die Masterchef worden. Het ene jaar zijn dat er vijf, het andere jaar soms maar één. Het kan evengoed zijn dat je je hele leven Toque Blanche blijft, wat ook een mooie erkenning is. Maar Masterchef is natuurlijk nog mooier”, vertelt Jelle.

“Frans Saint Germain vroeg eerst of de orde van de 33 Masterchefs hier eens mochten komen eten. Dat is niet echt met bijbedoelingen, iedere maand is er een banket bij een ander Toque Blanche of Masterchef die de groep inviteert. Het is dan ook daar dat ze kijken of dat iets is om een 33’er (lid van de orde, red.) te worden. Dus vorig jaar zijn ze hier komen eten en hebben we ook te horen gekregen dat ze allen akkoord waren. Dat moet dan ook door het bestuur gaan en daarna hebben ze gezegd dat ze ervan overtuigd waren dat ik goeie 33’er – dus een Masterchef – ben.”

“Dan ben je dat dus wel gezegd, maar je bent het nog niet. Want dan moet je nog gesabeld worden, dus zoals men ridders slaat en dan krijg je de cape. Dus gisteravond mochten we dan naar het casino in Middelkerke voor het gala De Grote Nacht . Een mooi galadiner waar ik dan op het podium moest komen en waar ik dan de cape mocht ontvangen, gesabeld werd en de eed moest afleggen. Het was een heel mooie avond waar 500 collega’s aanwezig waren. We hebben gefeest en het was heel gezellig en een fijn gezelschap. Op avonden als deze maak je contact met collega’s en wordt al eens één en ander uitgewisseld. Dat kan een recept zijn, maar ook een tip waar goede producten te verkrijgen zijn en dergelijke meer. Het mooie is dat in deze club geen jaloersheid heerst. Men blijft zolang men zijn restaurant heeft lid van de orde van de 33 Masterchefs.”

En erkenning of niet, volgens Jelle zal hiermee niets aan het restaurant veranderen. “We blijven verder werken zoals we bezig zijn: kwaliteitsvolle producten tegen een redelijke prijs. Dat wordt door onze klanten heel erg gewaardeerd en daar staan we voor, daar gaan we zeker niets aan veranderen. Wij doen het graag en de mensen houden van ons concept. We zijn al zes jaar zo bezig en passen hier en daar wel wat bij. Een beetje vernieuwing, een beetje meegaan met de tijd, de prijs-kwaliteit proberen aan te houden, maar de essentie blijft. Het concept met een mooie à la carte kaart, twee mooie menuutjes, een mooie lunchformule en prijs-kwaliteit blijven we trouw.”

Bib Gourmand

Jelle wil het concept dat al zes jaar goed draait dus niet veranderen en zo ook een beetje wegblijven van het gastronomische. “De erkenning als Bib Gourmand krijg je voor een bistro met goeie prijs-kwaliteit. Vroeger moest je daarvoor een menu hebben van een 35 euro, maar op een bepaald moment kon dat niet meer. Dus is Michelin daarin meegegaan. Nu krijg je een erkenning als Bib Gourmand gewoon voor een goede bistro met prijs-kwaliteit, maar dit jaar blijkt dat we die erkenning niet meer hebben. We weten ook niet waarom en hebben geschreven om te weten hoe het komt. We kregen wel een heel goede review waarin letterlijk staat ‘een gezellig familierestaurant waarin prijs-kwaliteit garant staat’, dus daar zeggen ze wel dat het goed is. Is er dan iets anders waardoor we niet meer in het concept passen? Ik weet het niet. We wachten hun antwoord af”, besluit Jelle.

The post Père et Mère verliest erkenning als Bib Gourmand, maar chef Jelle (34) behoort nu wel tot de 33 Masterchefs van België: “Blijven trouw aan ons concept” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amnesty International waarschuwt voor “meer dan alarmerende” mensenrechtensituatie: “We staan op een historisch kruispunt”

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft dinsdag haar “sterkste waarschuwing ooit” over de mensenrechtensituatie in de wereld afgeleverd. Dat doet de ngo naar aanleiding van haar nieuwste jaarverslag. “De wereld moet nu wakker worden, of het historische kruispunt waarop ze zich bevindt, zal veranderen in een historische ramp”, klinkt het alarmerend. Ook in België ziet Amnesty een “schandvlek”.

Lees meer »

Kaartkampioenen in de Kortekeer

In de Kortekeer zijn de kaarten van het seizoen geschud en hebben ze de kampioenen in de bloemetjes gezet.
The post Kaartkampioenen in de Kortekeer appeared first on KW.be.

Lees meer »

Starlight neemt je mee op een reis door dromen

Om de twee jaar organiseert dansschool Starlight uit Ardooie een piekfijn verzorgde dansshow. Bij de vorige edities liep evenementenzaal De Ark vol met enthousiaste fans van deze dansgroep. En ook nu is de voorverkoop voor de twee geplande voorstellingen van zaterdag 17 mei overweldigend.
The post Starlight neemt je mee op een reis door dromen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stevig feestje, maar geen overlast tijdens 50-dagen in Roeselare: “Voor het vierde jaar op een rij een editie zonder incidenten”

De 50-dagen-viering in Roeselare verliep donderdagavond en vrijdagochtend zonder grote incidenten. “De jongeren vierden goed feest, maar gedroegen zich voorbeeldig.”
The post Stevig feestje, maar geen overlast tijdens 50-dagen in Roeselare: “Voor het vierde jaar op een rij een editie zonder incidenten” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ook burgemeester en schepenen geven negatief advies over Dreefmolen in Loppem: “We steunen onze inwoners”

Na de 882 bezwaarschriften van de inwoners, dient nu ook het lokaal bestuur een negatief advies in tegen de geplande Dreefmolen. De windturbine zal onaanvaardbare effecten hebben op het vlak van geluid, slagschaduw, veiligheid, natuur, erfgoed en goede ruimtelijke ordening, luidt het. Tegen 1 juli beslist de Vlaamse overheid.
The post Ook burgemeester en schepenen geven negatief advies over

Lees meer »

“Meer dan een brug te ver”: kritiek op minuut stilte voor paus in de Kamer, De Knop (Open Vld) “verbouwe­reerd”

In de Kamer is donderdagmiddag kritiek ontstaan op de rouwhulde voor de overleden paus. Open Vld-Kamerlid Irina De Knop kon na afloop haar onvrede niet verbergen. “We hebben hier net een minuut stilte gehouden voor een conservatieve kerkvorst die absoluut geen respect heeft voor vrouwenrechten, voor holebi’s en mensen die abortus plegen moordenaars noemt.” De Knop kreeg applaus van haar

Lees meer »