De gemeenteraad van Oostende keurde een aanpassing op de belastingverordening goed. Concreet wordt de belasting op uithangborden en etalagestickers tot 3 m² afgeschaft. Daarmee komt er een einde aan een situatie die bij vele ondernemers al jaren voor frustratie zorgde.
Tot voor kort moesten handelaars een belasting betalen wanneer ze een sticker of een uithangbord aan de buitenzijde van hun handelszaak aanbrachten. Wanneer exact dezelfde sticker aan de binnenzijde van het raam werd bevestigd, was er géén belasting verschuldigd. Deze onlogische en complexe regeling leidde tot verwarring, ongelijkheid en creatieve manieren om de taks te ontwijken.
Vrijstelling
Concreet geldt voortaan een vrijstelling tot maximaal 3 m² voor uithangborden en stickers waarop de eigen handelsnaam van de zaak vermeld staat. Enkel wie grotere commerciële reclame-uitingen aanbrengt, blijft onderhevig aan de belastingregels. Met deze ingreep krijgen Oostendse handelaars meer kansen om hun zichtbaarheid te vergroten zonder bijkomende kosten.
“De aanpassing naar een vrijstelling voor wie onder de 3 m² zijn eigen naam wil uithangen, is een eerste stap”, zegt schepen Charlotte Verkeyn. “Ik ben heel blij dat we deze maatregel er nu doorkrijgen na vier jaar sleuren aan dit dossier in de vorige legislatuur.” Charlotte De Backer van Trots op Oostende merkte op dat de belasting dan wel versoepeld is, maar niet afgeschaft. “De anomalie die in het reglement zat, is nog altijd aanwezig. Waarom werd het niet gewoon afgeschaft?”
Dat was volgens Verkeyn op korte termijn weliswaar niet mogelijk. “Het was niet mogelijk om het onzinnige verschil tussen stickers aan de binnenkant en buitenkant aan te passen in deze herleiding. We hebben gekozen voor een vrijstelling zodat we op korte termijn een verschil kunnen maken voor de ondernemers, en onderzoeken op lange termijn hoe we de belasting kunnen hervormen. Dit zal onderdeel maken van een globale oefening.”
De maatregel geldt overigens ook voor organisaties en verenigingen die een uithangbord of sticker aanbrengen. Bart Plasschaert (Trots op Oostende) vroeg hierover verduidelijking omdat verenigingen in het verleden al geconfronteerd werden met de belasting op uithangborden.
Bedrijfsbelastingen
Volgens schepen Maxim Donck worden de bedrijfsbelastingen in het totaal nog onder de loep genomen. Dat antwoordde hij op een vraag van Tom Lamont (Vlaams Belang). “Unizo heeft gevraagd om pestbelastingen af te schaffen en voor een vereenvoudiging te gaan door belastingen samen te voegen. Hoever staat het hiermee?”, aldus Lamont.
“Er zijn momenteel 13 bedrijfsbelastingen. Die leveren momenteel 4,7 miljoen euro op per jaar. De helft daarvan komt van de citytaks, de belasting op hotelkamers. Met andere woorden: de bedrijfsbelastingen leveren maar zo’n 2 miljoen euro op. Dat is ‘peanuts’ op een totaalbedrag van 86 miljoen euro. Er staan heel wat belastingen bij die amper iets opbrengen. We kunnen twee dingen doen: de belastingen elk apart bekijken of we kunnen een algehele bedrijfsbelasting maken, maar dan moeten we wel zorgen dat de belastingdruk niet stijgt. We zijn dat nu aan het bekijken, maar er ligt nog een lange weg voor ons. Het beperkte verlies op de begroting met dit reglement staat in schril contrast met andere uitdagingen en belastingen. Het wordt een uitdaging om een coherent en eenvoudig taxisysteem in te voeren.” (LB)
The post “Geen belasting meer voor uithangborden en stickers tot 3 m²”: stickertaks in Oostende wordt versoepeld is provided by KW.be.