Op de gemeenteraad in Harelbeke van maandagavond waren het vooral de mobiliteitsplannen in de Zandbergwijk die de gemoederen wisten te beroeren. Eind maart kondigde het stadsbestuur aan dat de straat dan toch tweerichtingsverkeer zou worden. Enkele buurtbewoners startten een petitie en een groep ervan kwam de meer dan 200 handtekeningen voor de gemeenteraad overhandigen aan Mobiliteitsschepen Koen Opsomer (team harelbeke). Op de gemeenteraad zelf kwam de Vooruit-Groen-fractie nog uitgebreid tussen op het punt.
Het verhaal over het mobiliteitsplan rond het Zandbergplein en de geplande aanpassing van de Hippodroomstraat begint op de vorige gemeenteraad in Harelbeke. Meerderheids-gemeenteraadslid Bruno Colpaert (team harelbeke) bracht het punt toen ter sprake. Zijn vraag of een stuk van de straat, dat oorspronkelijk als éénrichtingsweg was ingepland, toch langs beide richtingen toegankelijk zou kunnen blijven, bleef toen onbeantwoord. Eind maart communiceerde men hier wel over: het Zandbergplein zou terug tweerichtingsverkeer worden, op uitdrukkelijke vraag van de buurtbewoners, aldus het stadsbestuur.
Petitie
Al is een deel van de buurt op z’n zachtst gezegd niet gediend met die plannen. Een groep buurtbewoners nam het heft in eigen handen, schreef een petitie uit en ging handtekeningen verzamelen. In totaal klokten ze af op meer dan 200 handtekeningen. Ze gaven die af aan schepen van Mobiliteit Koen Opsomer, net voor de gemeenteraad. Een constructief gesprek volgde. “Ik zal dit grondig bekijken”, zei hij.
We spraken ook even met Maryanne Louis, een van de initiatiefneemster. “Er is destijds beslist om het éénrichtingsverkeer te maken omdat er anders te veel verkeer in de straat zou zijn. Wij vonden dat een goede beslissing en die is er gekomen na vele participatiemomenten. Een aantal weken geleden vernam ik dan plots het nieuws over het tweerichtingsverkeer. Dat zou er gekomen zijn op vraag van enkele buurtbewoners. Wie zijn die mensen? Wij weten van niets. We zouden graag iets meer participatie hebben.”
Debat op gemeenteraad
Op de gemeenteraad zelf kwam het punt ook opnieuw aan bod. Vooruit-fractieleidster Melissa Nuyttens had enkele vragen. “Waarom zijn deze plannen nu veranderd? Dat zou gebeurd zijn op vraag van de wijk: hoeveel personen hebben jullie dan gecontacteerd? En hoe zullen jullie er rekening mee houden dat er meer participatie komt?”

Koen Opsomer antwoordde dat hij nooit heeft beweerd dat alle buurtbewoners erom vroegen. “De visie van team harelbeke is om niet voor eenrichtingsverkeer te kiezen. Iedereen verdient z’n plek in het verkeer, ook de auto. We zijn van mening dat we tweerichtingsverkeer er een kans moeten geven. Als blijkt dat de verkeersstroom te zwaar zou zijn, dan kunnen we nog maatregelen nemen. Hoeveel buurtbewoners waren het die erom vroegen? Ik kan dat niet exact zeggen. We zijn alleszins niet blind of doof. Het is een duidelijk signaal dat er ongerustheid is in de wijk. We zullen dit zeker in de gaten blijven houden. De plannen worden voorlopig niet aangepast.”
Vraag om te schrappen
Oppositielid en voormalig schepen David Vandekerckhove (Vooruit-Groen) reageerde daarop: “Jullie dragen communicatie en participatie hoog in het vaandel, maar doen dit nu gewoon op vraag van enkele individuen? Schrap dit punt van de agenda. Organiseer een open participatieproject en neem daarna een breed gedragen beslissing.”
Daarna kwam Bruno Colpaert nog even tussenbeide, gezien hij de vorige gemeenteraad het punt voor het eerst ter sprake bracht. “Ik woon er in ik kan zeggen dat de enquête niet door iedereen is ondertekend. Er zijn er die niet tekenden en er zijn er die vooral bijkomende uitleg wilden.” Hij gaf later in zijn betoog toe dat er geen algemene bevraging geweest is vanuit het stadbestuur.
Evaluatie volgt
Schepen Opsomer kreeg ten slotte het laatste woord. “Jullie hebben allemaal de mond vol van participatie. We hebben inderdaad participatie beloofd en die zal er komen. Wij zijn van mening dat deze aanpassing valabel is en dat we het een kans moeten geven. Als we de beslissing nu niet hadden gemaakt, dan hadden we de kans gemist. De werken zijn nu bezig. Tot mijn spijt is er geen bevraging geweest. Ik zeg het opnieuw: we zullen het een kans geven en dan kan er nadien geëvalueerd worden.”
The post Buurtbewoners Zandbergwijk komen petitie eigenhandig afgeven aan schepen Koen Opsomer: “Zal dit aandachtig bekijken” is provided by KW.be.