“Beste jaren liggen voor ons”: Na opening van nieuw hoofdkantoor kijkt CEO Luc Tack optimistisch naar toekomst voor Picanol

Met veel trots en in het bijzijn van premier Bart De Wever opende CEO Luc Tack het nieuwe hoofdkantoor van Picanol. Of het zijn laatste mijlpaal is voor zijn pensioen wil Tack niet zeggen, maar zeker is dat zijn befaamde optimisme nog steeds pal staat, ondanks de benarde economische toestand en dreigende handelsoorlog.

Vanuit zijn bureau in het nieuwe hoofdkantoor heeft Luc Tack een prachtig zicht op de groene rand rond Ieper, maar tot zijn spijt vertoeft hij sinds de fusie met Tessenderlo nog maar weinig in de kattenstad. “Waar we het meeste zitten, is in het vliegtuig”, zegt de inmiddels 64-jarige Luc Tack, die sinds hij op toneel verscheen in 2008 Picanol uit het dal trok. Sinds de zomer van 2023 kampt de weefgetouwenproducent echter met een slabakkende vraag, met veel tijdelijke werkloosheid en enkele ontslagrondes als gevolg.

Hoe gaat het nu met Picanol?

“Voor mij gaat het beter dan verhoopt. Als bestuurslid van de federatie van de machinebouw in Zurich heb ik een goed zicht op wat speelt in de sector. Picanol doet het relatief goed in een zeer zwakke markt. Daar leiden wij ook onder. Er moet af en toe nog gestempeld worden, maar onze werknemers stempelen relatief weinig ten opzichte van andere bedrijven in de sector. Bovendien is Picanol veel meer dan alleen Picanol. Het is ook Proferro en PsiControl en daar zien we – hout vasthouden – een redelijke bezetting, meer dan het sectorgemiddelde.”

Is deze crisis anders dan vorige crisissen?

“We hebben een crisis meegemaakt in 2008-2009 toen onze differentiatie nog niet op punt stond. De machinebouw viel stil en alles viel op zijn gat. Vandaag maken we bijvoorbeeld ook boorpunten voor funderingen, zoals voor de Lange Wapper in Antwerpen. Waar we wel geraakt worden, is de woningbouw. De chauffageketels van Vaillant draaien bijvoorbeeld op onze sturingen, net als hun warmtepompen. Maar plots valt de subsidie weg voor warmtepompen in Duitsland en dan krijg je ook op dat vlak een inzakking van je orders.”

Welke impact had de handelsoorlog van Trump al?

“Het heeft ongetwijfeld een impact op het ondernemersvertrouwen wereldwijd. Die impact houdt in dat men aarzelt. Wait and see, waardoor de bestellingen onmiddellijk geïmpacteerd worden. Mijn persoonlijke overtuiging is dat we moeten opletten dat we niet te veel meegaan in de waan van de dag en de tweet van het uur. Ook daar ben ik overtuigd dat het binnen drie tot zes maanden zal evolueren naar een veel stabielere situatie dan de chaos die we vandaag kennen.”

“Iedereen die hier jaren zijn best gedaan heeft, maakte dit gebouw mee mogelijk”

“Ik kom ondertussen toch al 45 jaar in Amerika. Ik denk dat we niet mogen onderschatten hoe sterk de instituties zijn in de VS, met checks and balances. Het heeft natuurlijk allemaal zijn tijd nodig om door de molen te gaan. Mensen beseffen te weinig dat iedere executive order die Trump tekent dikwijls aangeklaagd wordt en naar de rechtbank gaat. Maar dan gaat dat in een vertragingsmolen en duurt het een tijdje vooraleer we daar zicht op krijgen. Dat gaan we ook overleven, dat is zeker.”

Toen de beslissing werd genomen om het nieuwe hoofdkantoor te bouwen was de economische toestand veel rooskleuriger. Zou je dezelfde beslissing genomen hebben in het huidige economische klimaat?

“Dat verandert er niks aan. Wij werken hier op de lange termijn. Mocht Picanol het slecht doen terwijl de markt het goed doet, dan pas zou ik me echt zorgen maken. Als ik zie met welke ontwikkelingen we bezig zijn voor 2027 – op vandaag kan ik daar nog niks over zeggen –, zijn we hard aan de weg aan het timmeren. Zulke periodes moeten we gebruiken om onze technologie nog beter uit te bouwen en de digitalisatie nog verder aan te scherpen.”

Zaterdag en zondag werd het nieuwe hoofdkantoor voorgesteld aan de medewerkers. Vind je dat fijn om te doen?

“Dat is zeer leuk. Dit gebouw is een verdienste van de personeelsleden. Iedereen die hier jaren zijn best gedaan heeft, maakte mee mogelijk dat we zo’n mooi kantoor en het restaurant met het mooiste zicht van heel Ieper konden bouwen. Dat is ook een waardering naar hen toe. Voor mij is het ook een teken van dankbaarheid voor alle gedrevenheid en inzet van de voorbije jaren. Zeer leuk is dat een aantal gepensioneerde collega’s ook aanwezig was. We mogen niet onderschatten dat wij verder borduren op wat zij ontwikkeld hebben. Picanol zit over de hele wereld. We verkopen aan meer dan honderd landen. Als de Picanolnaam faam heeft in die landen, is dat ook het werk van vele jaren en het intensief reizen van alle teams.”

Je bent ondertussen 64 jaar. Denk je soms aan je eigen pensioen?

“Dat is natuurlijk een moeilijke zaak. Eerst en vooral: we zijn een familiebedrijf. De volgende generatie heeft ook al haar intrede gemaakt. En is ook gemotiveerd om met Picanol en de ganse groep een volgende generatie verder te gaan. Dat is hun keuze, niet de mijne. Dat wil ik toch benadrukken. Wat de leiding en het aansturen van onze bedrijven betreft, gaan we 100 procent voor professioneel management. Net zoals het geweest is de voorbije vijftien jaar. Ik ben misschien wel de orkestleider, maar ik speel de muziek niet. De muziek wordt gespeeld door de vele collega’s. Ikzelf en vanuit het aandeelhouderschap willen we mee bewaken dat we die langetermijnvisie nastreven. Dat we niet gaan voor kort gewin, ten koste van een goede toekomst. Een van mijn kleinkinderen was zaterdag ook aanwezig. Hopelijk hebben zij hier ook nog een toekomst.”

Wat is je drijfveer om toch nog door te doen?

“Ik denk dat het de passie is. Het is het willen morgen beter zijn dan vandaag. Het is willen mooie projecten neerzetten en het is werken in teamverband. Samen successen vieren, maar samen ook eens verdrietig zijn als het tegenslaat. De beste jaren liggen nog voor ons. De wereld zal blijven vooruitgang boeken. Het aandeelhouderschap en het management zit hier allemaal in Ieper. We hebben zelf onze toekomst in handen. En als je er iets goeds van gaat maken, dan zal dat zijn dankzij ons allemaal samen.”

The post “Beste jaren liggen voor ons”: Na opening van nieuw hoofdkantoor kijkt CEO Luc Tack optimistisch naar toekomst voor Picanol is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goud voor Etienne en Marleen

Etienne Ocquet en Marleen Blieck zijn bekende gezichten in Veurne. Er gaat geen evenement voorbij of we zien het gouden koppel samen met hun fototoestel in de aanslag. Etienne is geboren in De Panne op 8 november 1949 en Marleen, geboren op 9 december 1955, is uit Torhout afkomstig.
The post Goud voor Etienne en Marleen appeared first on

Lees meer »

Snoepwinkel ‘De Spekke’ is voor twee jaar een van de 101 Leiespots: “Snoepwinkeltje van weleer”

Snoepwinkel ‘De Spekke’ uit Kasteelgoed 9 in Lendelede is voor twee jaar een van de 101 Leiespots van Toerisme Leiestreek. “Een mooie erkenning die ons typische winkeltje een plaats geeft op de toeristische kaart en in het Leiespotboekje van Toerisme Leiestreek”, zegt Kimberly Cottignies.
The post Snoepwinkel ‘De Spekke’ is voor twee jaar een van de 101 Leiespots: “Snoepwinkeltje

Lees meer »

Zeker vier doden nadat auto naschoolse opvang in de VS ramt

In de Amerikaanse staat Illinois zijn maandagmiddag (lokale tijd) zeker vier mensen om het leven gekomen toen een auto een naschoolse opvang ramde. De politie gaat ervan uit dat de dodelijke slachtoffers tussen de 4 en 18 jaar oud zijn, maar heeft hun identiteit nog niet bekendgemaakt.

Lees meer »

Unieke concertreeks Down by the Sea keert terug naar het strand van Knokke-Heist

Op 15, 16 en 17 augustus keert Down by the Sea terug naar Knokke-Heist. Met Trixie Whitley, Arsenal en K’s Choice zet het event sprankelende namen op de affiche. Evenementenstrand KH Summercamp vormt ook dit jaar het decor voor deze premium concertbeleving bij zonsondergang.
The post Unieke concertreeks Down by the Sea keert terug naar het strand van Knokke-Heist

Lees meer »

Actiecomité tegen windmolen van 250 meter hoog overhandigt bezwaarschriften bij Damse gemeenteraad

Het actiecomité tegen een windmolen in Den Hoorn overhandigde voor de gemeenteraad een pak bezwaarschriften aan burgemeester Joachim Coens (CD&V Plus). De burgemeester herhaalde dat Stad Damme negatief zou adviseren. Nog op de raad ijverde Eveline Van Quekelberghe (N-VA) voor het terug plaatsen van speeltoestellen die al twee jaar stof staan te vergaren in een loods.
The post Actiecomité

Lees meer »

Onze reporter volgde Keniaanse rechtszaak: worden Vlaamse tieners veroordeeld voor mierensmokkel? “Justice will be done”

Het was een korte maar hevige zitting in het ‘mierenproces’ bij de nationale luchthaven van Nairobi. De rechtszaal zat vol, de sfeer was gespannen, buiten doemden donkere regenwolken op boven de Keniaanse hoofdstad. De twee Vlaamse tieners, S.L. (18) en D.L. (18), gingen bevreesd hun lot tegemoet. De rechter in de smokkelzaak maakte al snel haar plan kenbaar: “Ik ga

Lees meer »

Is eindspel oorlog ingezet met “potentieel histori­sche” ontmoeting van Trump en Zelensky? “Poetin heeft een typisch Russische strategie toegepast”

“Potentieel historisch”, zo noemde Oekraïens president Zelensky het gesprek dat hij vlak voor de begrafenis van paus Franciscus met Amerikaans president Donald Trump had. Het was de eerste keer sinds hun ruzie in het Witte Huis eind februari dat de twee elkaar weer ontmoetten. Kan dit een hefboom zijn naar vrede tussen Rusland en Oekraïne? Oud-kolonel Roger Housen: “Trump drijft

Lees meer »

JCI Oostende-Middenkust viert 60-jarig bestaan: “Blijven ons inzetten om mensen te helpen groeien”

Zestig jaar geleden werd de Oostendse afdeling van Junior Chamber International (JCI) opgericht. Wat begon als een netwerk voor jonge ondernemers, is inmiddels uitgegroeid tot een gemeenschap van professionals die samen werken aan positieve verandering. Dit jubileum is een moment om terug te blikken én vooruit te kijken.
The post JCI Oostende-Middenkust viert 60-jarig bestaan: “Blijven ons inzetten om

Lees meer »