Studenten VTI imponeren met cansat-satelliet tijdens finale: “Vermelding als daredevils”

Vier studenten van het VTI in Torhout imponeerden afgelopen weekend de jury tijdens de lancering van hun zelfgemaakte satelliet tijdens de finale van de internationale cansat-wedstrijd, georganiseerd door ESA (Europees Ruimteagentschap). Daarvoor moesten ze een satelliet ontwerpen die de afmetingen van een drankblikje heeft. De finale winnen deden ze dan niet, maar Robbe, Jorne, Bart-Jan en Tibo en het team verrasten wel tijdens de finale. “We kregen een speciale vermelding omdat we het aandurfden om de satelliet zonder parachute te laten neerdalen”, zegt hun leerkracht Joke Boeydens.

De finaledagen dit weekend op een militair domein was de apotheose van enkele spannende maanden voor de vier studenten van het zesde jaar ICW (Informatica- en communicatiewetenschappen) van het VTI van Torhout. Het gaat om de 18-jarige Bart-Jan Cool en de 17-jarigen Robbe Vansteenkiste, Jorne Monbailliu en Tibo Dewanckele, begeleid door hun klassenleraar Koen Geeraert en hun leerkracht Nederlands/Engels Joke Boeyden.

In het voorjaar bouwden de leerlingen een satelliet die in een drankblikje past, met vaste parameters inzake luchtdruk, temperatuur en andere metingen. “Het tweede deel van de opdracht mocht iedereen kiezen”, legt het team uit. “Wij kozen voor een humanitaire insteek, geïnspireerd door de nieuwsbeelden na de aardbevingen in Turkije en Syrië en recenter de bosbranden in Californië.”

Hun satelliet wordt na release uit de lanceringsraket een drone met warmtecamera die slachtoffers of brandhaarden kan opsporen. Het project heet dan ook ‘heatseekers’. Ze bereikten dit weekend de finale, verdedigden hun project nog een laatste keer bij de jury en zagen de effectieve lancering van hun cansat.

Daredevils

“We kregen op de finaledagen veel aandacht met ons speciale, hoogstaande project, omdat we een drone hadden en geen blikje aan een parachute zouden laten neerdalen”, zegt Joke Boeyden. De drone is effectief opengeplooid na de lancering en heeft gevlogen. Bovendien heeft hij beelden gemaakt tijdens de afdaling en werkte onze GPS waardoor we zijn vlucht konden traceren en wisten waar hij was geland. Hij kwam er met een gebroken arm, maar met een gevulde sd-kaart vanaf. Dat was dus een geweldig succes. Alleen zagen we de drone niet tijdens de daling, waardoor we de drone niet fysiek konden volgen met onze antenne en we dus geen live data ontvingen op dat moment. Dat zal ons punten hebben gekost. Winnen deden we dus niet, maar we kregen wel een speciale vermelding als daredevils van de competitie omdat we het aandurfden zonder parachute neer te dalen. Het was in elk geval een geweldige ervaring om er tot bij de finaledagen met de lanceringen bij te zijn, dus we kijken tevreden terug op ons parcours.” (JH)

The post Studenten VTI imponeren met cansat-satelliet tijdens finale: “Vermelding als daredevils” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

K-popzanger Bain van Just B komt uit de kast tijdens concert in de VS

Tijdens een concert in Los Angeles deelde Bain (23), lid van de K-popgroep Just B, een krachtige en emotionele boodschap met zijn fans. “Ik ben verdomme trots om deel uit te maken van de lgbtq+-gemeenschap.” Hij droeg het daaropvolgende nummer tijdens de ‘Just Odd World Tour’ op aan iedereen die een gelijkaardige ervaring doormaakt. De K-popindustrie staat bekend om haar

Lees meer »

Stoomtrein Maldegem-Eeklo officieel erkend als Open Erfgoed

Stoomtrein Maldegem–Eeklo is officieel erkend als Open Erfgoedsite, net als de oude spoorlijn tussen Maldegem en Eeklo. Het voormalig Stoomcentrum Maldegem kreeg die erkenning vorig jaar al, maar hield het stil tot nu. Deze erkenning van de Vlaamse overheid bekroont sites die hun beschermd erfgoed toegankelijk maken.

Lees meer »

Kusterfgoed zet zomerse verhalen van jobstudenten in de kijker

Maandagmorgen werd bij stranduitbating Oscar in De Haan een nieuwe publicatie van erfgoedcel Kusterfgoed voorgesteld. ‘In zee met jobstudenten’ neemt je mee in de zomer van de jobstudent van vóór het jaar 2000. “Wie denkt aan een zomer aan zee, denkt onvermijdelijk ook aan jobstudenten: ze brengen sfeer, dynamiek, en wellicht ook je frisse cocktail in de strandbar”, klinkt het.

Lees meer »