In amper zeven maanden tijd hebben vorig jaar 21.622 automobilisten een gasboete gekregen, omdat ze de autoluwe zone in Brugge binnenreden. Dit jaar zijn het er al 9.000 in vier maanden tijd. Het stadsbestuur wil nu op de ring grotere elektronische infoborden plaatsen die duidelijker aan toeristen aangeven dat ze op zaterdag- en zondagnamiddag de Noordzandstraat niet mogen inrijden.
In 2022 reikte Brugge amper 760 gasboetes uit, in 2023 slechts 1.162. Vorig jaar maar liefst 28.184 ! De hoofdreden voor deze explosie aan gasboetes is de ‘vergassing’ van de overtredingen binnen de autoluwe zone (21.622 overtredingen) en de parkeerinbreuken (5.514 overtredingen) sinds juni 2024.
Grotere infoborden
In 2025 wordt die trend voortgezet. Want in vier maanden tijd negeerden al 9.000 automobilisten de autoluwe zone en kregen 3600 foutparkeerders een gasboetes. Volgens burgemeester Dirk De fauw zijn de meeste inbreuken te wijten aan automobilisten die in het weekend na 11 uur voor het Concertgebouw afslaan en de Noordzandstraat inrijden, hoewel een verbodsbord aangeeft dat dit niet toegelaten is.
“We overwegen om de nieuwe ingang van de ondergrondse parking ‘t Zand niet meer visueel te promoten, want wie op de ring rechts afslaat en de parking niet inrijdt, rijdt zich vast op ‘t Zand”, zegt de Brugse burgemeester, die wel grotere elektronische infoborden overweegt langs de Brugse ring.
GPS
Dé hoofdreden dat vooral toeristen de autoluwe zone negeren, is omdat hun gps geen rekening houdt met een tijdelijk rijverbod op zaterdag- en zondagnamiddag. Hetzelfde probleem doet zich voor in de Katelijnestraat vanaf het Ankerplein (al 1500 overtredingen dit jaar) en de Geldmuntstraat (1825 gasboetes).
“Een wegversmalling in de Zuidzandstraat of paaltjes plaatsen is geen optie. Bewoners van de binnenstad en de hulpdiensten moeten de stad nog kunnen inrijden”, aldus Dirk De fauw.
Snelheidsovertredingen
Sowieso zal het aantal gasboetes dit jaar nog verder stijgen, want het parket wil geen snelheidsovertredingen binnen de zones 30 en 50 meer vervolgen, uit tijdsgebrek. Bijgevolg worden ook die inbreuken dit jaar ‘vergast’. “Onze politie moet wel nog een tweede ‘multa nova’ aankopen om te kunnen flitsen, in de loop van het jaar zullen we hiervoor gasboetes uitschrijven”, zegt de Brugse burgemeester.
Bij de ‘klassieke’ gasboetes noteert Brugge een lichte daling, zeker bij de afvalgerelateerde inbreuken. Die daalden van 740 in 2023 naar 590 in 2024. Er waren 278 gasboetes voor inbreuken op de afvalkalender, 142 voor zwerfvuil en 108 voor sluikstorten. De politie betrapte 130 wildplassers, vooral tijdens het uitgaan. Opvallend: er werden amper 36 gasboetes voor nachtlawaai aangesmeerd. “Bij luide feestjes probeert de politie altijd eerst te bemiddelen”, aldus Dirk De fauw.
Amper bemiddeling
In 414 dossiers deed de stad een voorstel tot bemiddeling. Maar 27 minderjarigen en 257 meerderjarigen weigerden om gemeenschapsdienst te verrichten. “Ze verkiezen de boete van 56 euro te betalen boven enkele uurtjes mee te draaien met onze dienst openbaar domein”, stelt de burgemeester vast. Slechts 40 dossiers resulteerden in een geslaagde bemiddeling.
En betalen de overtreders hun gasboete? Eind maart waren 67 procent van de in 2024 uitgeschreven boetes betaald. En de toeristen? 35 procent van de automobilisten die fout parkeerden of het autoluwe centrum binnen reden waren buitenlanders. “De helft van hen heeft betaald. Enkel met Frankrijk en Nederland hebben onze politiediensten een bilaterale overeenkomst om die boetes te innen. Sowieso krijgt elke overtreder en rappel om de boete te betalen”, besluit Dirk De fauw.
The post Meer dan 21.000 automobilisten negeerden in zeven maanden tijd de autoluwe zone in Brugge is provided by KW.be.