In de Abeelstraat in Tielt blies de keramiekafdeling van de Kunstacademie zaterdag verzamelen voor een ‘pit fire’, waarbij keramiek op haast prehistorische wijze gebakken wordt in een put. Het gaat om een traditie bij de cursisten van de Academie, al wordt zo’n pit fire slechts één keer om de drie jaar georganiseerd.
In de plaats van het aardewerk te bakken in een traditionele oven worden drie alternatieve, oeroude baktechnieken toegepast. Concreet werd in de loop van de voormiddag een put van zowat 80 centimeter bij 5 meter gegraven in de grond, werd er een soort zelfgemaakte bovengrondse oven gebouwd met snelbouwstenen en werd er een tipi gebouwd. De drie ‘ovens’ werden gevuld met onder meer dennenappels, noten, takken, houtskool en schavelingen. Op de middag ging het vuur erin en werden de openingen afgedekt met golfplaten.
“De temperaturen lopen op tot meer dan 800 graden”, legt docente keramiekkunst en kunstenares Annouk Thys uit. “Het keramiek wordt bewerkt met zouten, sulfaten en plantaardig materiaal, waardoor je unieke kleurschakeringen krijgt.” Carine De Winter, die al voor de tweede keer de hoeve langs de Abeelstraat ter beschikking stelde voor het stuntje, bevestigt dat. “Het beste resultaat heb je met de put, wellicht omwille van het grotere zuurstofgebrek.”
Gezellig samenzijn
“Los van het eigenlijke bakken is dit voor de cursisten sowieso een van dé hoogtepunten van het jaar”, gaat Carine verder. “Gezellig samenzijn is minstens even belangrijk als het bakken zelf. Daarom nodigen we ook elke keer collega’s van een andere academie uit om hier samen met ons van te genieten. Vandaag verwelkomen we hier de mensen van de Buitengewone Gemeentelijke Kunstacademie van De Haan. Onze gasten hielpen in de loop van de voormiddag in elk geval bijzonder enthousiast mee met de opbouw en zijn minstens even nieuwsgierig als wij naar het resultaat. Maar dat zullen we ten vroegste dinsdag weten, want dan pas gaat de put weer open.” (SV)
The post Kunstacademie Tielt organiseert ‘pit fire’ om keramiek op prehistorische wijze te bakken: “De temperaturen lopen op tot meer dan 800 graden” is provided by KW.be.