De bekendmaking van de Michelin Gids 2025 zit er weer op. In totaal werden er 29 sterren uitgedeeld in West-Vlaanderen, verdeeld tussen 22 restaurants. Boury uit Roeselare blijft zijn reputatie hoog houden met drie sterren, als enige in onze provincie. Daarnaast verwelkomen we ook twee nieuwe sterrenzaken.
Twee nieuwe sterren
Traditiegetrouw wordt er de weken voor de Michelinuitreiking druk gespeculeerd over wie hoeveel sterren in de wacht zou kunnen slepen. In totaal werden er 13 namen afgeroepen die voortaan één ster op hun voordeur mogen plakken.
Alvast goed nieuws voor Haut in Oostende. Chef Dimitri Proost (30) kwam als een wervelwind het West-Vlaamse horecalandschap binnen. Nog geen jaar geleden – eind mei 2024– opende hij samen met maître d’hotel Randy Degroote de deuren van Haut op het 28ste verdiep van de Sky Tower in Oostende, op zo’n 100 meter hoogte met zicht op zee legde hij de culinaire lat al meteen (letterlijk en figuurlijk) torenhoog. Met succes: het restaurant werd in november 2024 al uitgeroepen tot hoogste nieuwkomer in de nieuwste Gault&Millau-gids. Met een score van 15,5 op 20 was de toon meteen gezet, de weg naar Michelin lag open. Nu hebben ze effectief een eerste ster in de wacht kunnen slepen. (lees verder onder de Instagrampost)
Enigszins verrassend ging er ook een ster naar Mémoire, gelegen in het hotel De Tuilerieën in Brugge. Chef Wouter Van Tichelen (42) opende pas in september 2024 de nieuwe zaak, slechts zeven maanden later al bekroond worden met een Michelinster is dus zonder meer een sterke prestatie. De chef kookte in het verleden ook al in Brugge, vier jaar lang in De Karmeliet. Eerder haalde hij als chefkok van Glass in Antwerpen ook al eens een ster binnen. (lees verder onder de Instagrampost)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”
Boury aan de top
Verder weinig verrassingen tijdens de awardshow van Michelin 2025. Slechts twee restaurants kregen er tweede ster, maar onze provincie viel niet in de prijzen. Aan de absolute culinaire top blijft het eenzaam: Tim Boury van Boury in Roeselare en Vicki Geunes van Zilte in Antwerpen blijven de enige driesterrenchefs van het land.
Minder goed nieuws voor M Bistro in Nieuwpoort: daar verliest chef Matthias Maertens zijn ster. Wel werd de zaak nog steeds opgenomen in de Michelin Gids. Verder verdween ook restaurant Marcus (Deerlijk) uit het lijstje, zaakvoerders Gilles Joye en Heike Dedecker besloten namelijk om het roer om te gooien en hun ster in te leveren. Een maand geleden gingen zijn van start met een nieuw concept: Oya. Ook Hostellerie Le Fox verdwijnt van het toneel. In 2023 moest chef Stéphane Buyens al één van zijn twee sterren afgeven. In september 2024 sloot hij definitief de deuren van het restaurant in De Panne, om een paar kilometer verder een nieuwe zaak uit de grond te stampen.
Daarmee komt de teller op 22 sterrenrestaurants te staan, eentje minder dan vorig jaar, maar blijft ons aantal sterren wel stabiel. Hier kun je proeven van de 29 West-Vlaamse Michelinsterren:
The post Dit zijn de 22 sterrenrestaurants in West-Vlaanderen: twee nieuwkomers, eentje uit de lijst geschrapt is provided by KW.be.