Tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond kwam de bouw van 29 nieuwe sociale woningen in ‘t Groenhof in de Godelievewijk in Sint-Michiels opnieuw aan bod. Er zijn 61 bezwaarschriften ingediend. Oppositieraadslid Maaike De Vreese (N-VA) vroeg om rekening te houden met de ‘gefundeerde bezwaren’ van de buurtbewoners. Jasper Pillen (Voor Brugge) eiste een schrapping van het dossier, omdat het niet volledig is.
De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen heeft een aanvraag ingediend voor het herinrichten van Godelievewijk/Leyselewijk: slopen van bestaande bebouwing en verhardingen, rooien van bomen, verbouwen van bestaande garages en bouwen van 29 sociale woningen met omgevingsaanleg en infrastructuurwerken.
De aanvraag werd op 11 december 2024 volledig verklaard. De aanvraag werd tussen 23 december 2024 tot en met 21 januari 2025 aan een openbaar onderzoek onderworpen, in het kader waarvan 61 bezwaarschriften werden ingediend.
Aan de gemeenteraad werd gevraagd kennis te nemen van de resultaten van het openbaar onderzoek en goedkeuring te geven aan het rooilijnenplan en de zaak der wegen.
Onvolledig
Maaike De Vreese (N-VA) en Jasper Pillen (Voor Brugge) eisten een schrapping of een uitstel van dit dossier: “Het is niet volledig. Als openbaar domein privé grond wordt, moet er een schattingsrapport van een erkend landmeter bij het dossier gevoegd worden. Een openbare weg wordt in dit dossier overgedragen. Dan geldt artikel 28 van het gemeentedecreet. Dat ontbreekt hier, dit goedkeuren zou onwettig zijn.”
Maaike De Vreese (N-VA) hekelde ook het feit dat het stadsbestuur en Vivendo geen gehoor geven aan de terechte bezwaren van de verontruste buurtbewoners: “Slechts op drie bezwaren wordt summier geantwoord.”
Grondruil
Schepen voor ruimtelijke ordening Mathijs Goderis (Vooruit) antwoordde als volgt: “Uiteraard willen we geen onwettige beslissingen nemen. In dit dossier is dit geenszins niet het geval. Artikel 21 van datzelfde decreet bepaalt dat er enkel een landmeter moet aangesteld worden, als er sprake is van waardevermindering bij de opheffing van een gemeenteweg.”
“In dit dossier is er sprake van kosteloze grondafstand: de Stad geeft 188 m² aan openbare weg aan Vivendo, de sociale huisvestingsmaatschappij geeft op haar beurt 234 m² grond aan de stad. Het ene compenseert het andere, er is geen vermogensverschuiving zonder compensatie. De grondruil houdt het dossier in evenwicht, ik zie geen enkele reden omdat agendapunt te verwijderen. Ik krijg de indruk dat jullie tegen sociale woningen zijn.
Zware druk?
Jasper Pillen (Voor Brugge) : “We zijn voor sociale woningen als dat op schaal is van de buurt. We hebben geen lessen te krijgen over betaalbaar wonen in onze stad.”
Maaike De Vreese (N-Va) vulde aan: “Vroeger waren er op die plek bejaardenflats, nu zijn er grotere woningen voorzien die zware druk uitoefenen op de buurt. Ga luisteren bij de buurtbewoners!”
Schepen Mathijs Goderis (Vooruit) kreeg het laatste woord: “Het gaat over 20 sociale woningen die vervangen worden door 29 sociale woningen.”
Na hoofdelijke stemming besliste de gemeenteraad om dat agendapunt niet uit te stellen. Vervolgens werd het rooilijnenplan goedgekeurd.
The post 61 bezwaren tegen nieuwe sociale woningen in de Godelievewijk halen niks uit: rooilijnenplan goedgekeurd is provided by KW.be.