Een nieuwe frituur met maar liefst veertig zitplaatsen in hartje Oostende: dat is waar Jordy Vanderbruggen en Alana Vierstraete volop voor gaan. Het koppel opende vrijdag voor het eerst de deuren van ‘Pier & Pol’ op het Petrus- en Paulusplein in de schaduw van de Petrus- en Pauluskerk.
Waar het jonge koppel nu hun frituur opende, waren de ouders van Alana jaren actief met een tabakswinkel. Het plan was initieel dat Jordy en Alana de zaak van haar ouders zouden verderzetten, maar toen kwam de regering met een nieuwe wetgeving rond tabaksproducten op de proppen. Daardoor mogen tabaksproducten niet meer zichtbaar uitgestald worden. “Onverkoopbaar”, vindt Jordy. “Sigaren zijn een luxeproduct en dat willen mensen zien. Wat onzichtbaar is voor de klant, verkoopt niet.”
En dus besliste het koppel om hun toekomst een andere wending te geven. Met de opening van een frituur. “Een totale omschakeling, maar we hebben hier heel goed over nagedacht”, vertelt Alana. “We zijn allebei al langer gepassioneerd door het eten maken. Dat we die richting uit wilden, lag dus een beetje voor de hand. We wisten ook dat er nood was aan een frituur met zitplaatsen in het centrum. Zo zijn er hier niet veel. In de winkel kregen we vaak de vraag van passerende toeristen of we geen zo’n frituur wisten zijn.”
Opleiding
En dus vormden Jordy en Alana de winkel van haar ouders om tot een heuse frituur. “We volgden een opleiding bij Syntra als friturist. Je leert er alles rond hoe je frieten echt bakt, en zeker rond voedselveiligheid. We denken ook aan hygiëne. Zo werken we met een cashmachine zodat we geen geld moeten aanraken. Onze toonbank is digitaal. Alles wordt bewaard in koellades en de toonbank bestaat uit twee televisieschermen. Dat zorgt ervoor dat insecten geen kans krijgen om bij het eten te komen en dat we geen verkleuring hebben. Geloof mij: een frikandel die al acht uur in een koeltoog ligt ziet er minder goed uit dan een frikandel die in een koellade bewaard wordt”, aldus Jordy.
Vorige week draaiden ze al proef, maar nu is het voor echt. “We willen ons specialiseren in dirty fries en smash burgers, platte schijfjes waarvan je er meerdere tussen een broodje legt. We werken ook met verse producten, met uitzondering van de frituursnacks natuurlijk. We hebben alles wat een standaardfrituur heeft”, besluit het koppel.
Binnen zijn er veertig zitplaatsen en op het terras nog eens twintig. Frituur Pier & Pol – zoals de Petrus- en Pauluskerk in de volksmond genoemd wordt – is open van vrijdag tot en met dinsdag tussen 12 en 14.30 uur en tussen 17.30 en 22 uur. Op woensdag en donderdag is de frituur gesloten. Tijdens schoolvakanties is de frituur ook op donderdag open.
The post Jordy (32) en Alana (31) open frituur Pier & Pol in hart van badstad: “Gepassioneerd door het ‘eten maken’” is provided by KW.be.