Maandag worden de Michelinsterren uitgedeeld, maar voor het eerst sinds 2006 zal Marcus in Deerlijk níét in de prijzen vallen. Zaakvoerders Gilles Joye en Heike Dedecker leverden begin dit jaar hun ster in om met iets nieuws te starten. Intussen is restaurant Oya vier weken open, en klanten vinden al vlotjes de weg. Hoe gaat het met de nieuwe zaak? En dromen ze van een nieuwe ster?
Op 28 maart draaiden Gilles en Heike hun eerste shift in Oya. Dat ze daarmee een nieuwe koers varen, blijkt meteen heel duidelijk uit de menukaart. Het concept met één gastronomisch menu met spreekwoordelijke bloemblaadjes, schuimpjes en toefjes heeft plaats gemaakt voor een aanbod met onder meer hoofdgerechten zoals hoevekip op twee wijzen, entrecôte met krokante sla, tartaar ‘Korean-style’, pasta vongole of een stukje tarbot of zalm. Daarnaast is er nog een ruime keuze aan hapjes en voorgerechten, desserts en side dishes. Vegans kunnen er ook uit vier gerechten kiezen.
Het valt op: je vindt er opnieuw de betere keuken, met gerechten die chef Gilles Joye naar een hoger niveau tilt. Maar het is wel toegankelijker dan de doorsnee sterrenzaak. “Lunchen kan je hier voor 32 euro, daar heb je een hoofd- en voorgerecht voor”, zegt Heike. “En daarnaast kan je ook voor ‘Oya’s Choice’ kiezen, waarbij de chef kiest en je enkele hapjes, een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht krijgt voor 69 euro.”
Goede start
Het restaurant heeft er een goede start op zitten. Gilles had het in een vorige interview nog over de zekerheid die ze opgaven door voor een nieuwe koers te kiezen. “Onze zaak Marcus draait goed, en hadden we verder gedaan, dan was dat wellicht nog jaar na jaar zo geweest. Maar we gooien alles overboord, en starten met een volledig nieuw concept. Dat kan ook tegenslaan, we moeten de mensen opnieuw warm maken voor iets nieuws, zorgen dat ze ook de weg naar Oya vinden. Het is van nul herbeginnen.”
Maar de eerste stress kan al gaan liggen. “We hebben al een paar keer mensen moeten teleurstellen omdat we volzet waren”, zegt Gilles. “Dus het loopt wel goed. Maar we zijn er nog niet helemaal gerust op, we blijven nog extra gefocust de komende tijd.”
Losser
De eerste weken zijn intussen al een bevestiging voor Gilles en Heike dat ze de juiste keuze maakten. “Ik merk het aan Gilles”, zegt Heike. “Hij is losser en enthousiaster wanneer ik hem zie rondlopen.”
Gilles: “Ik heb ook wat meer tijd om in de zaal, tussen de klanten, rond te lopen.”
Heike: “Ons concept is echt wel zalig, wat losser, met de muziek wat luider. Het geeft de mensen een vakantiegevoel, zeggen ze. En wij voelen er ons goed bij: dit was voor ons zeker de juiste keuze.”
Gilles: “Zonder afbreuk te doen aan sterrenrestaurants, hé. Ik heb het ook 20 jaar gedaan met veel liefde en passie. Het was echt gewoon tijd voor iets anders.”
Ster hoeft niet
Maandag worden de Michelinsterren uitgedeeld, en voor het eerst in 20 jaar komt er géén richting Deerlijk. “We denken niet dat er in de toekomst een ster mogelijk is, het concept van Oya past niet meteen in het Michelinplaatje”, zegt Gilles. “Maar het hoeft ook écht niet, wij zijn daar echt niet mee bezig.”
Wie graag eens langskomt: het restaurant is open op woensdag en donderdag van 12 tot 14.30 uur en van 18.30 tot 23 uur. Op vrijdag zijn dat dezelfde uren, maar tot middernacht. Zaterdag kan je er aanschuiven van 18 tot middernacht. En de tweede en vierde zondag van de maand is het restaurant open van 11.30 tot 15 uur en van 18.30 tot 22 uur. “Het klopt dat we wat meer vrije momenten hebben ingebouwd”, zegt Gilles.
“We zijn maandag en dinsdag gesloten, en dus één op de twee zondagen ook. Dat zorgt ervoor dat we wat meer tijd hebben voor hobby’s, bijvoorbeeld. Hiervoor was dat altijd moeilijk inplannen.” Er zijn ook enkele kindergerechten voorzien, dus je kan gerust met je kinderen eens aanschuiven. (Joyce Mesdag)
The post Voor het eerst sinds 2006 geen ster voor restaurant Marcus: “Goede keuze gemaakt met nieuwe zaak Oya” is provided by KW.be.