Hun verhaal startte met tonnen mossels op de Lippenslaan in Knokke-Heist en gaat veertig jaar later nog steeds verder. Weliswaar op een andere locatie – in Ramskapelle – en een gewijzigd concept, maar ‘t Kantientje van Dominique Pille (62) en Marleen Van Den Broucke (61) blijft een succesverhaal. “Horeca is de rode draad doorheen mijn leven. Zelfs na al die jaren blijf ik dromen van koken en mensen te plezieren met lekker eten”, glimlacht Dominique.
‘t Kantientje in Ramskapelle, deelgemeente van Knokke-Heist, is een naam als een klok in de kustgemeente. Wie ietwat culinair is aangelegd of weet waar het lekker is, vindt blindelings de weg naar het levenswerk van Dominique Pille (62) en Marleen Van Den Broucke (60) – bekroond met 14/20 in Gault&Millau. Het sympathieke koppel zet al decennialang de gast centraal en viert deze week feest. De zaak bestaat namelijk exact veertig jaar.
Mossels
En zeggen dat het in 1985 allemaal startte als een ‘mosselzaak’ op de Lippenslaan. Al gooide ook die hoge ogen want mensen kwamen van ver om de mossels van Dominique en Marleen – destijds nog groen achter hun oren – te proeven. En dat kon élke dag, want jarenlang was ‘t Kantientje zeven dagen op zeven open. De zaak kreeg naam en faam, onder andere dankzij talrijke prijzen die Dominique in de wacht kon slepen met zijn keuken. Zo werd hij in 1995 uitgeroepen tot beste mosselkok van het land.
Maar het succes woog zwaar door. In die mate zelfs dat het koppel eind 2007 besliste de deuren in de Lippenslaan te sluiten. “We waren een beetje slachtoffer geworden van ons eigen succes”, vertelde Dominique daar destijds over. “We werkten zonder reservaties en elke avond zat ons restaurant dan ook meer dan vol. Mensen hadden er soms wachttijden van meer dan een uur voor over om te wachten op een tafeltje. We gingen er zelf onderdoor.”
Dominique en Marleen namen de tijd om te herbronnen en de liefde voor horeca bleek té groot. In 2009 maakten ze een doorstart op hun huidige locatie in Ramskapelle. Vandaag staan er geen mossels meer op de kaart zoals in de beginjaren, wél een uitgebreide keuken met dagverse producten. Chef Dominique zweert bij verse ingrediënten. Daarom danst zijn kaart op het ritme van de seizoenen. “’t Kantientje is een warm, huiselijk restaurant met een halfopen keuken”, leggen Dominique en Marleen uit. “We staan voor no-nonsense gerechten en eerlijke smaken. We werken al veertig jaar met veel liefde en passie voor onze klantjes. Op de kaart pronken klassiekers, zoals gebakken zeetong en Deense kabeljauw. Maar ook zelfbereide garnaalkroketten. En voor de vleesliefhebbers is er een sappige entrecote of filet van Ierse Angus. Levensgenieters doen zich te goed aan een lekkere kreeft vers uit het homarium.”
Geen opvolging
Het concept blijkt een succesrecept. Want ook na de doorstart bleef ‘t Kantientje een gevestigde waarde. Getuige de 14/20 in de Gault&Millau-gids. “Hoelang ik dit nog wil doen? Aan stoppen denk ik nog niet meteen. Al zal het wellicht ook geen tien jaar meer duren”, glimlacht Dominique. “Opvolging is er niet meteen. Lange tijd leek het nochtans wel zo. Onze zoon Nicolaï en zijn partner helpen wel mee in de zaak, maar lieten uiteindelijk verstaan dat het verhaal ook voor hen stopt als wij met pensioen gaan. Al zijn we hoe dan ook al héél fier op het parcours dat we samen hebben afgelegd. We willen vooral ook ons cliënteel bedanken voor het vertrouwen dat ze al jarenlang in ons hebben.” (MM)
The post Chef Dominique (62) en Marleen (61) vieren 40 jaar ‘t Kantientje: “Zelfs na al die jaren blijven we dromen van lekker eten” is provided by KW.be.