Chef Dominique (62) en Marleen (61) vieren 40 jaar ‘t Kantientje: “Zelfs na al die jaren blijven we dromen van lekker eten”

Hun verhaal startte met tonnen mossels op de Lippenslaan in Knokke-Heist en gaat veertig jaar later nog steeds verder. Weliswaar op een andere locatie – in Ramskapelle – en een gewijzigd concept, maar ‘t Kantientje van Dominique Pille (62) en Marleen Van Den Broucke (61) blijft een succesverhaal. “Horeca is de rode draad doorheen mijn leven. Zelfs na al die jaren blijf ik dromen van koken en mensen te plezieren met lekker eten”, glimlacht Dominique.

‘t Kantientje in Ramskapelle, deelgemeente van Knokke-Heist, is een naam als een klok in de kustgemeente. Wie ietwat culinair is aangelegd of weet waar het lekker is, vindt blindelings de weg naar het levenswerk van Dominique Pille (62) en Marleen Van Den Broucke (60) – bekroond met 14/20 in Gault&Millau. Het sympathieke koppel zet al decennialang de gast centraal en viert deze week feest. De zaak bestaat namelijk exact veertig jaar.

Mossels

En zeggen dat het in 1985 allemaal startte als een ‘mosselzaak’ op de Lippenslaan. Al gooide ook die hoge ogen want mensen kwamen van ver om de mossels van Dominique en Marleen – destijds nog groen achter hun oren – te proeven. En dat kon élke dag, want jarenlang was ‘t Kantientje zeven dagen op zeven open. De zaak kreeg naam en faam, onder andere dankzij talrijke prijzen die Dominique in de wacht kon slepen met zijn keuken. Zo werd hij in 1995 uitgeroepen tot beste mosselkok van het land.

Maar het succes woog zwaar door. In die mate zelfs dat het koppel eind 2007 besliste de deuren in de Lippenslaan te sluiten. “We waren een beetje slachtoffer geworden van ons eigen succes”, vertelde Dominique daar destijds over. “We werkten zonder reservaties en elke avond zat ons restaurant dan ook meer dan vol. Mensen hadden er soms wachttijden van meer dan een uur voor over om te wachten op een tafeltje. We gingen er zelf onderdoor.”

Dominique en Marleen namen de tijd om te herbronnen en de liefde voor horeca bleek té groot. In 2009 maakten ze een doorstart op hun huidige locatie in Ramskapelle. Vandaag staan er geen mossels meer op de kaart zoals in de beginjaren, wél een uitgebreide keuken met dagverse producten. Chef Dominique zweert bij verse ingrediënten. Daarom danst zijn kaart op het ritme van de seizoenen. “’t Kantientje is een warm, huiselijk restaurant met een halfopen keuken”, leggen Dominique en Marleen uit. “We staan voor no-nonsense gerechten en eerlijke smaken. We werken al veertig jaar met veel liefde en passie voor onze klantjes. Op de kaart pronken klassiekers, zoals gebakken zeetong en Deense kabeljauw. Maar ook zelfbereide garnaalkroketten. En voor de vleesliefhebbers is er een sappige entrecote of filet van Ierse Angus. Levensgenieters doen zich te goed aan een lekkere kreeft vers uit het homarium.”

Geen opvolging

Het concept blijkt een succesrecept. Want ook na de doorstart bleef ‘t Kantientje een gevestigde waarde. Getuige de 14/20 in de Gault&Millau-gids. “Hoelang ik dit nog wil doen? Aan stoppen denk ik nog niet meteen. Al zal het wellicht ook geen tien jaar meer duren”, glimlacht Dominique. “Opvolging is er niet meteen. Lange tijd leek het nochtans wel zo. Onze zoon Nicolaï en zijn partner helpen wel mee in de zaak, maar lieten uiteindelijk verstaan dat het verhaal ook voor hen stopt als wij met pensioen gaan. Al zijn we hoe dan ook al héél fier op het parcours dat we samen hebben afgelegd. We willen vooral ook ons cliënteel bedanken voor het vertrouwen dat ze al jarenlang in ons hebben.” (MM)

The post Chef Dominique (62) en Marleen (61) vieren 40 jaar ‘t Kantientje: “Zelfs na al die jaren blijven we dromen van lekker eten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

15 jaar na vertrek van laatste soldaat maken 1e inwoners zich klaar om naar Tongerse Ambiorixkazerne te verhuizen

15 jaar na het sluiten van de Ambiorixkazerne in Tongeren-Borgloon is het domein zo goed als helemaal omgevormd tot een nieuw stadsdeel met verschillende appartementen, luxelofts en penthouses. "Na jaren van leegstand en een gesloten karakter breekt de site nu open met een toegankelijke uitstraling en verbinding met de rest van de stad", vertelt burgemeester Jo Feytons (Tongeren-Borgloon.nu).

Lees meer »

KIJK. Na controversiële ruimtereis lijkt ook wereldtournee Katy Perry niet in de smaak te vallen bij fans

Een kleine twee weken geleden maakte Katy Perry nog een reis van elf minuten naar de ruimte met Blue Origin, het ruimtebedrijf van Jeff Bezos. Nu staat ze alweer op het podium voor haar wereldtournee ‘Lifetimes’. De zangeres zorgt voor veel spektakel door verschillende outfits te dragen en regelmatig in de lucht te vliegen. Toch vallen haar bizarre dansmoves en

Lees meer »

Jarenlang studeren, en dan geen werk: er is een overschot aan artsen-specialisten

Heel wat artsen-specialisten vinden na hun studies geen werk. Vooral in de disciplines algemene heelkunde, urologie en gynaecologie blijkt het probleem groot. Via een ‘fellowship’ blijven veel artsen zich verder specialiseren in de hoop ergens een vaste job te vinden. Maar dat blijkt voor sommigen vooral een wachtzaal, omdat er te veel kandidaten zijn voor te weinig vacatures.

Lees meer »

VIAS en VOKA roepen Vlaamse regering op om slimme kilometerheffing in te voeren: kan tot 3,4 miljard euro per jaar opleveren

Een slimme kilometerheffing zou de overheid volgens een studie waarover de krant De Tijd bericht 3,4 miljard euro extra per jaar opleveren. VIAS en ondernemersorganisatie VOKA roepen de Vlaamse regering dan ook op om werk te maken van het systeem, waarbij je betaalt voor het aantal kilometers dat je rijdt. De Vlaamse regering is echter geen voorstander.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Imperium Verhulst breidt opnieuw uit: Gert Verhulst lanceert vanuit Saint-Tropez ‘De Verhulstjes’-wijn

Gert Verhulst (57) breidt zijn imperium opnieuw uit. Geen Plopmelk of Samsonkoek deze keer, wel een stijlvolle fles rosé, met zijn naam op het etiket. “Geen zoveelste BV-label, maar een authentiek project waar ik samen met een lokale wijnboer uit Saint-Tropez ziel en smaak in leg”, legt de kersverse wijnboer uit in een exclusief gesprek in zijn tweede, Franse thuis.

Lees meer »