Buurtbewoners planten vlinder- en bijentuin in Olsene: “Met dank aan burgerbudget”

Op het einde van de Heirweg is een vlinder- en bijentuin aangeplant. Dit idee haalde de meeste stemmen bij het toekennen van het buurtbudget voor Olsene-Noord. De bloementuin moet een ontmoetingsplaats worden en bijdragen aan de biodiversiteit. “We zien de laatste jaren een grote sterfte bij veel insectensoorten.”

Het gemeentebestuur deelde Zulte enkele jaren geleden op in verschillende buurten, die elk om beurt een subsidie van 5.000 euro toegekend krijgen. Hoe dit buurtbudget besteed wordt, dat mogen de buurtbewoners zelf beslissen. Voor Olsene-Noord, gelegen tussen de N43 en de grens met Dentergem, werden ideeën ingediend voor een hondenlosloopweide, een tafeltennistafel in openlucht en voor een vlinder- en bijentuin.

Dit laatste project haalde de meeste stemmen. Intussen is het gemeentebestuur apart ook bezig met de realisatie van een hondenlosloopweide in Olsene. Afgelopen zaterdag verzamelden een tiental vrijwilligers in het doodlopende einde van de Heirweg, voorbij het kruispunt van de Herdersstraat en de Machelenstraat. Op het braakliggende veldje staken ze zo’n 600 plantjes in de grond. Er komen onder meer meiklokjes, vergeet-mij-nietjes, geraniums, daslook en wilde rozen- en vlierbloesemstruiken.

Insectensterfte

Charlotte Niess (35), die het project voorstelde, is tevreden. “Ik ben erg bezig met bloemen, planten en biodiversiteit”, zegt Charlotte. “Ik heb zelf een kleine zelfpluktuin met bloemen. We zien de laatste jaren immers een grote sterfte bij veel insectensoorten. Elk jaar lees je in de krant dat er steeds minder bijen zijn. Ik vind het belangrijk om zorg te dragen voor de natuur voor de volgende generaties.”

“De honingbij, die vaak gehouden wordt door imkers, is slechts één soort bij. Er zijn nog veel meer soorten wilde bijen, die ook belangrijk zijn voor de bestuiving van bloemen en planten. Die wilde bijen zijn soms afhankelijk van één specifieke bloemsoort. Als die minder voorkomt in de natuur, gaat dit gepaard met een massale bijensterfte. Hetzelfde geldt voor vlinders: bepaalde soorten zijn voor hun broedplaats ook afhankelijk van specifieke bloemen.”

“Daarom is het belangrijk om in te zetten op initiatieven zoals dit en om ook de mensen erbij te betrekken. De tuin komt er in de eerste plaats omwille van het natuurbehoud, maar het is ook belangrijk om mensen samen te brengen. De bloementuin is voor iedereen toegankelijk, om te wandelen of even halt te houden.”

In het najaar volgt een tweede plantactie, dan worden ook enkele zitstronken en een picknickbank geplaatst. Het duurt drie tot vijf jaar voor alles volgroeid is.

The post Buurtbewoners planten vlinder- en bijentuin in Olsene: “Met dank aan burgerbudget” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Als ik ergens goesting in heb, doe ik het”: Geena Lisa maakt na elf jaar comeback met single over toxische relaties

Geena Lisa Peeters (52) keert terug naar haar muzikale roots. Voor het eerst in elf jaar brengt ze een nieuwe single uit, genaamd ‘De liefdesleugen’. Het lied maakt deel uit van de muzikale vertelling ‘Spiegels en maskers’, waarin de impact van toxische relaties wordt blootgelegd. “Ik heb altijd gezongen wat andere mensen voor mij schreven. Nu ben ik klaar om

Lees meer »