Op donderdag 24 april is architect Filip Cnockaert overleden. Hij runde het bekende en gerenommeerde architectenbureau CKA+, gevestigd in de Doorniksesteenweg in Kortrijk. “Zijn werk was zijn leven. Hij was ook trots op zijn realisaties,” zegt zijn broer Frederik uit Wervik, waar zijn roots liggen. Hij was nog met veel projecten bezig en net op het moment dat hij er stilaan aan dacht om de zaak over te laten, is hij ziek geworden en heeft hij ondanks zijn optimisme de strijd verloren.
Filip Cnockaert is op 6 augustus 1963 in Wevelgem geboren en groeide deels op in Wervik en Wevelgem. Zijn grootvader was aannemer en zijn vader Lucien, burgerlijk ingenieur-architect, werkte eerst in Antwerpen en Congo en had dan zijn studiebureau in Wervik. Hij overleed in 2022. Zijn moeder Monique Vandoorne, die destijds in Wevelgem een handel in keramische tegels runde, is nog maar op 15 februari overleden. Filip voelde zich toen al te zwak om haar uitvaart bij te wonen. De familie was ook in januari al getroffen door het overlijden van oom Ronald Cnockaert, oud-schepen van Wervik.
Vele realisaties
Eigenlijk was hij liever kunstenaar geworden, maar op aandringen van zijn vader studeerde Filip Cnockaert architectuur in Gent, waar hij in 1986 zijn masterdiploma haalde. Zijn loopbaan begon hij samen met zijn zus Ann, die ingenieur is, in het studiebureau van zijn vader in de Hoogstraat in Wervik. Nadien richtte hij zijn eigen architectenbureau op, eerst aan de Houtmarkt in Kortrijk, daarna in de Doorniksewijk en uiteindelijk in een uiteraard door hemzelf getekend nieuw pand de Doorniksesteenweg waar hij al woonde in een opmerkelijke ronde woning.
Samen met de Italiaan Secchi ontwierp hij de begraafplaats waar zijn as nu wordt uitgestrooid…
Met zijn studiebureau, met een 15-tal personeelsleden, heeft hij in de streek heel wat projecten gerealiseerd, te veel om op te noemen. In zijn eigen Wervik ontwierp hij bijvoorbeeld het huidige stadhuis en de bibliotheek. In Kortrijk stond hij in voor de verbouwing van Cine Palace, de nieuwe inkomhal van het stadhuis in de Leiestraat, de herinrichting van het winkelwandelgebied, de woningbouw van wijk De Knok in Bissegem, enz. Hij werkte ook veel samen met de groep Huyzentruyt. “Een van zijn bekendste realisaties was wel de begraafplaats van Hoog Kortrijk in 1999”, zegt broer Frederik. “Die staat wel op naam van de bekende Italiaanse architect Bernardo Secchi, maar het is wel mijn broer die het project verder heeft uitgewerkt.”
Sportief en gezond
Filip Cnockaert leefde uitermate gezond. Hij was erg sportief, hij fitneste en zeilde. De jongste tijd werd hij een verwoed fietser en reed vlot van Knokke – waar hij met het oog op zijn pensioen deels woonde – naar Kortrijk of Wervik. Het was dan ook een zware slag toen eind oktober vorig jaar de eerste symptomen van darmkanker opdoken. “Maar hij was er rotsvast van overtuigd dat hij de ziekte zou overwinnen,” zegt zijn broer Frederik. “Ook toen hij vlak na het overlijden van onze moeder geopereerd werd, dacht hij snel weer aan het werk te kunnen gaan. Er volgden echter complicaties en toen besefte hij dat hij niet meer zou kunnen terugkeren naar zijn studiebureau…” Uiteindelijk is hij dan toch snel achteruitgegaan. “Hij is veel te jong gestorven. Ik keek erg naar hem op”, zegt broer Frederik nog die zelf bekend is als kunstrestaurateur.
Filip Cnockaert was de partner van Joke Vanlauwe. Hij was vader van drie dochters (Marie-Amélie, Marie-Sophie en Marie-Adeline) en hij had ook vier kleinkinderen. Het afscheid heeft plaats in de aula van het crematorium Uitzicht op zaterdag 3 mei om 11 uur. Daarna zal zijn as aan de natuur worden toevertrouwd op de strooiweide van de begraafplaats Hoog-Kortrijk: ‘waarvan hij met zijn creatieve geest en ervaring mee aan de basis lagen’, staat op zijn rouwbericht te lezen.
The post Bekende architect Filip Cnockaert (61) in Kortrijk overleden: “Hij was trots op zijn realisaties” is provided by KW.be.