Voor zorgverstrekkers is het parkeren in de Blankenbergse binnenstad vaak een frustrerend gegeven. Zeker tijdens het hoogseizoen verliezen ze daardoor soms kostbare tijd: de voor hen voorbehouden plaatsen zijn dan dikwijls al onrechtmatig ingenomen, of zijn gewoon slecht gelegen. “Soms blijven we eindeloos rondjes rijden op zoek naar een plaatsje.”
Het lokaal bestuur riep in de vorige legislatuur de zorgverstrekkerskaart in het leven waarmee er in de blauwe en betalende zone kan worden geparkeerd. “Op zich een mooi initiatief, alleen zijn de locaties waar we daarmee terechtkunnen niet altijd zo ideaal gelegen”, stelt Sarah Coussens, thuisverpleegster bij Curamare. “Ook naar veiligheid toe stelt zich daar een probleem: de plekjes aan de zeedijk liggen meestal bovenaan de hellingen, net voor de barrières. Bijgevolg moeten we die dus achterwaarts uitrijden, wat – zeker bij zomerse drukte – toch niet de veiligste situatie is”, klinkt het.
De Bredense voelt zich ook dikwijls onterecht geviseerd terwijl ze aan het werk is. “Laatst kreeg ik een boete in de bus omdat ik voor iemands garage had gestaan. Op zich in overtreding, maar ik mócht daar staan van de eigenaar. De politie ziet aan onze sticker toch ook dat het om een zorgverstrekker gaat? Bij elk nieuwbouwproject in Blankenberge sneuvelt bovendien wel een aantal parkeerplaatsen, en in de laad- en loszones is er vaak al evenmin plaats om te staan”, zucht ze. “Wij rijden hier met Curamare ook niet alleen rond hé. Er zijn meerdere zorgverstrekkersteams actief in de stad.”
Er is volgens Sarah ook onvoldoende toezicht op het gebruik van de zorgverstrekkersplaatsen. “Laatst had er iemand z’n aanhangwagen op geparkeerd. Och, ’t is maar voor vijf minuutjes, zei die man. Ik heb dan een ‘toertje blok’ gedaan, maar toen ik daar tien minuten later terug was, stond hij er nog steeds. Zo rijden we hier soms eindeloos rond en verliezen we kostbare tijd.”
Open voor gesprek
Mobiliteitsschepen Sandy Buysschaert (CD&V) zegt open te staan voor een gesprek, en geeft gelijk ook een overzichtje van het aantal beschikbare plaatsen mee waar zorgverstrekkers de wagen kwijtkunnen. “Tijdens mijn eerste bestuursperiode werd de zorgsticker ingevoerd waarmee bewoners de zone voor hun garagepoort kortstondig ter beschikking kunnen stellen. Daarmee creëerden we een extra faciliteit voor de zorgverstrekkers. Ondertussen worden er al 64 locaties aangeboden waar ze kunnen parkeren, en vorige legislatuur zijn ook de speciale parkeerplaatsen voor zorgverstrekkers voorzien. Dat loopt goed, maar als er een specifieke vraag is voor een bepaalde locatie kan die natuurlijk altijd gesteld worden. We zullen dan op basis daarvan bekijken of een uitbreiding wenselijk of haalbaar is.”
Van misbruik of gebrek aan toezicht zegt Buysschaert zelf niet op de hoogte te zijn. “Die info is alleszins nog niet tot bij mij gekomen. Als er een probleem is, dan is het natuurlijk ook wel aangewezen dat dit gemeld wordt”, klinkt het.
(WK)
The post Zorgverstrekkers klagen parkeerproblemen aan in Blankenberge: “We verliezen vaak kostbare tijd” is provided by KW.be.