Het hing al wel enkele jaren in de lucht, maar de bekendmaking sloeg bij de plaatselijke gemeenschap deze week toch in als een bom: het stemmige Sint-Godelievekerkje van Heule-Watermolen houdt eind 2025 na 157 jaar op te bestaan en wordt ingenomen door de aanpalende school die er een refter en turnzaal in wil onderbrengen. Vooral de manier van communicatie (of het ontbreken ervan) zet veel kwaad bloed. “Het is zelfs ronduit onbeleefd om de mensen op die manier voor schut te zetten. Zo jaagt de Kerk de mensen nog meer weg”, klinkt het bij plaatselijke vrijwilligers.
Donderdagavond werden de leden van het parochiaal team van Sint-Marcus, waartoe Heule-Watermolen behoort, inderhaast bijeengeroepen samen met de lokale pastorale ploeg van de (voormalige) Sint-Godelieveparochie. Daar las Philippe Depoortere als moderator van de pastorale eenheid Sint-Marcus het bericht voor namens het bisdom: de Sint-Godelievekerk gaat eind dit jaar definitief dicht. De beslissing is mede genomen onder druk van het Kortrijkse stadsbestuur.
Zoals overal heeft Kortrijk al enige tijd een ‘kerkenplan’ waarin men per kerk de toekomstige bestemming bekijkt. Daarin stond dat ‘de kerk van Sint-Godelieve op Heule-Watermolen in haar oorspronkelijke omvang wordt bewaard in functie van de nog actieve pastorale werking ter plaatse. Er wordt bekeken hoe de vleugel die werd bijgebouwd in de jaren ‘80, een andere bestemming kan krijgen. De aangebouwde school is vragende partij voor de kerkruimte.’ Dat leek in 2019 nog verre toekomst, maar die is er nu al aangekomen… Feit is dat vbs De Watermolen uit haar voegen barst. Er zijn momenteel verbouwingswerken aan de gang om meer klasruimte te creëren en sinds begin dit schooljaar wordt de zijvleugel van de kerk ‘tijdelijk’ gebruikt als klaslokaal.
“Respectloos tegenover vrijwilligers”
Hoewel dus niet helemaal onverwacht was, leidde het nieuws toch tot ontgoocheling en zelfs ongeloof. “Wie er op de vergadering donderdag als eerste had moeten zijn maar er niet was, is toch de nieuwe deken”, luidt het bij mensen van de lokale ploeg. De manier van mededelen noemen sommigen zelfs ronduit onbeleefd en respectloos tegenover de vele vrijwilligers, want zij zijn het die parochies nog enigszins draaiende houden.
“Wie er bij de bekendmaking als eerste had moeten zijn maar er niet was, is toch de nieuwe deken”
In het kader van het Kortrijkse kerkenplan was nochtans aan de plaatselijke kerkfabriek gevraagd om een dossier op te maken met de motivatie waarom de kerk als kerk behouden moest blijven. Er werd toen onder meer gewezen op het feit dat er geregeld tentoonstellingen plaatshebben, zoals met de jaarlijkse nog heel sterke kermis in juli. Het is ook een ideale ruimte voor concerten en die vinden er ook geregeld plaats, zoals recent in februari met een volle kerk… En met Kerstmis was er een kerstspel.
“Behoud maatschappelijk niet langer verantwoord”
Rik Dekyvere, voorzitter van de kerkraad van Sint-Godelieve, bevestigt dat de nieuwe Kortrijkse deken Van Maele, hem gewoon persoonlijk heeft laten weten dat de beslissing genomen was: “Het dossier is inderdaad blijkbaar in een stroomversnelling gekomen en zelfs het schoolbestuur was verrast… De kerk zal inderdaad na 1 januari 2025 ontwijd worden.
Men wilde het zelfs nog vroeger, maar uit respect voor de gemeenschap is dat vanuit de parochie tegengehouden. Dat het ooit zou gebeuren, wisten we wel. De reden is natuurlijk ook van financiële aard. Het is maatschappelijk niet langer verantwoord om alle kerken open te houden op kosten van de belastingbetaler tegenover het kleine aantal gelovigen die er nog gebruik van maken. De modaliteiten zijn nog niet bepaald, maar de kerk wordt dus inderdaad aan de school overgedragen; De school op de Watermolen is ook wel belangrijk.”
Vanuit heemkundig en erfgoedkundig oogpunt is er ook bezorgdheid over het patrimonium. Zo bezit de kerk niet alleen een mooi hoofdaltaar in barokstijl met een schilderij uit 1670, maar vooral ook een historische en zeldzaam orgel dat uit 1743 dateert… Wel blijkt dat het kerkje niet officieel beschermd is.
Geschiedenis
Heule-Watermolen is een levendige gemeenschap die zich vroeger over drie gemeenten uitstrekte en nu nog over twee: Kortrijk en Kuurne (vroeger ook het zelfstandige Heule, red.). Het was in 1868 dat de vrome en welgestelde Ursula Dinnecourt het initiatief nam om voor de groeiende wijk een grote kapel te bouwen. Die werd in 1886 erkend als een annex van Heule en in 1907 als zelfstandige Sint-Godelieveparochie. Zo werd in 2007 nog 100 jaar parochie gevierd en in 2018 150 jaar kerk. In december 1988 werd de kerk door een brand bijna helemaal vernield en daarna helemaal heropgebouwd.
De laatste pastoor was Henk Gevaert die er tot 2011 actief was. Intussen behoort de kerkgemeenschap tot de pastorale eenheid Sint-Marcus (waartoe ook Bissegem behoort, red.), die sinds het vertrek van Wim Seynaeve begin 2023 geen pastoor meer heeft. Eerder al was in Heule ook de Fatimakerk aan de eredienst onttrokken, zodat straks de Sint-Eutropiuskerk in Heule-centrum nog de enige kerk op Heuls grondgebied is. Zoals het stadsbestuur eerder besliste, is de Sint-Eutropiuskerk trouwens één van de vier Kortrijkse kerken die in de toekomst uitsluitend nog voor de eredienst behouden blijft (samen met Sint-Maarten, Sint-Michiels en Marke, red.): de overige 21 Kortrijkse kerken krijgen een nevenfunctie of verdwijnen of worden opgeheven.
The post Nieuws slaat in als een bom: kerk van Heule-Watermolen gaat dicht en wordt ingepalmd door de school is provided by KW.be.