Meer dan 1.000 jongeren trotseren de Ardennen tijdens Chirolink: technologie waakt over avontuur

Terwijl andere mensen zich zorgen maakt over regen en het WiFi-signaal, trekken dit weekend meer dan duizend onverschrokken jongeren door modder, mist en mysterie tijdens het jaarlijkse Chirolink-wandelweekend. Wat ooit begon als een kleinschalig initiatief met een handvol enthousiaste groepen, is inmiddels uitgegroeid tot een groots jeugdavontuur dat de afgelopen zes jaar meer dan verdubbelde in deelnemersaantal. En gelukkig zijn ze daar niet alleen: technologie waakt mee.

Van 25 tot 27 april verandert de Ardense natuur in een decor voor raadsels, teamwork én verloren wandelaars die het verschil tussen links en rechts nét iets te laat herinneren. Gelukkig houdt GeoDynamics – een specialist in gps- en trackingsystemen – een oogje in het zeil. Want laten we eerlijk zijn: zelfs de beste jeugdleid(st)ers missen soms een kruispunt in het bos.

Een digitaal vangnet

Met meer dan 100 gps-trackers en een speciaal ontwikkelde webapp volgt de organisatie elke groep realtime op de voet. “Een digitale lifeline,” noemt men het bij Chirolink zelf, en niet zonder reden. De jongeren trekken namelijk door kwetsbare natuurgebieden en privébossen, waar de route nauwkeurig gevolgd moet worden. Eén verkeerde afslag, en je staat plots tussen de dassen in verboden terrein. En nee, die toestemming voor de wandeling geldt niet voor improvisatie.

GeoDynamics werd voor het eerst ingeschakeld in 2019 in een testcase, toen de organisatie een manier zocht om zicht te houden op de verspreide groepen. Sinds vorig jaar is de organisatie er ook full force mee aan de slag gegaan.

Avontuur met een gerust hart

Ouders, leiders en vrijwilligers ademen collectief een zucht van opluchting, terwijl ze thuis of op het basiskamp zien hoe hun tieners zich een weg banen door het bos met niets meer dan een codeboek, kompas en hun gezonde verstand – en, vooruit, een gps-tracker die hen weer uit de nesten haalt als dat gezonde verstand hen in de steek laat.

Tijs Bergmans, vrijwilliger en mede-organisator, vertelt: “In 2024 gebruikten we de trackers van GeoDynamics voor het eerst in ons weekend. Het liet ons toe om elke groep tot op enkele meters te lokaliseren in het bos en bood ons de mogelijkheid direct en efficiënt in te grijpen bij moeilijkheden. Het hele event verloopt daardoor een pak veiliger.”

Hoewel GeoDynamics vooral actief is in de bedrijfswereld, bewijzen ze ook buiten de kantooruren hun waarde. “Veiligheid staat altijd voorop,” zegt Stijn Stragier, medeoprichter van GeoDynamics. “We zijn blij dat we op deze manier kunnen bijdragen aan een zorgeloze ervaring voor jongeren én hun begeleiders.”

En zorgeloos wordt het, als het aan de organisatie ligt. Want ondanks de regen, blaren en vermoeide voeten zal er vooral plezier, kameraadschap en met dank aan wat gps-magie een veilige thuiskomst zijn voor elke deelnemer.

The post Meer dan 1.000 jongeren trotseren de Ardennen tijdens Chirolink: technologie waakt over avontuur is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Café Calypso op Oostendse Groentemarkt ziet het levenslicht: “Tijd dat mensen op café gaan komt stilaan terug”

Sinds kort is café Calypso op de Groentemarkt in Oostende open. Het café wordt uitgebaat door Patricia Deroo (48), Stephen Roels (38) en Anthony Aerssens (41). Die twee laatste baten al een succesvolle nachtzaak uit in de Oostendse uitgaansbuurt. “Het café is een leuke aanvulling overdag”, klinkt het.
The post Café Calypso op Oostendse Groentemarkt ziet het levenslicht: “Tijd

Lees meer »

Huts kocht fors aandelen Elia bij

15:31 Fernand Huts blijft met een belang van 9,3 procent met voorsprong de tweede grootste aandeelhouder van het hoogspanningsnetbedrijf Elia Group. Via zijn bedrijf Katoen Natie kocht hij de voorbije maand…

Lees meer »

“Stavele gaat niet akkoord”: Alveringemse kerkfabrieken ongerust over plannen bisdom

De kerkfabrieken voelen ongerustheid over het feit dat het bisdom wil snoeien in het aantal kerken waarin nog weekendmissen worden gehouden. Maximum twee Alveringemse kerken mogen er overblijven en vanaf 2030 geen enkele meer. Stavele dreigt uit de boot te vallen en is extreem ongelukkig. “Ik begrijp dat loslaten pijnlijk is, maar we zullen toch bepaalde stappen moeten zetten”, zegt

Lees meer »