Westkerke is een minder bekend dorp in de polders dat in de voorbije decennia aanzienlijk verstedelijkt is. Maar je kan er wel nog heerlijk rustig wandelen langs de Waerevaart en de Bourgognevaart, twee polderwateringen op de grens van de gemeente.
PRAKTISCH
• Met de GPS op RouteYou:https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/16617546
• Afstand: 9 kilometer
• Start: aan de kerk van Westkerke
• Gratis parking: op het Kerkplein (Sint-Audomarusplein)
• Met de bus: halte Westkerke Kerk op de lijnen 30 (Brugge-Oostende) en 51 (Oostende-Torhout)
• Niet bewegwijzerd
• Vlak parcours
• Niet geschikt voor rolstoel en kinderwagen
We starten deze wandeling aan de Sint-Audomaruskerk. Op de rotonde nemen we de weg richting Gistel. Langs de tweede zijstraat rechts, de Vervlotenweg, verlaten we het centrum, en al snel wordt de omgeving heel landelijk. Op het einde van de Vervlotenweg gaan we links en stappen we door tot aan het kruispunt met de Noodstraat.
Vogelreservaat
Hier zien we aan onze rechterkant de met bomen omzoomde toegang tot De Reigerie (1): een natuurgebied met landgoed dat in de 17de eeuw een abdijhoeve was. Ze werd opgericht door de Brugse kartuizerabdij Genadedal. In 1800 werd het goed openbaar verkocht en kreeg het particuliere eigenaars. Vanaf 1944 vestigde zich een kolonie blauwe reigers in de tuin van het landgoed, en sindsdien spreekt men van ‘t Reigersnest. Vanaf de jaren 1970 werd dit officieel een vogelreservaat.
We slaan links af, de Noordstraat in, en we passeren aan de romp van wat eens de Waeremolen (2) was. De huidige stenen romp dateert uit 1835, maar de geschiedenis van deze molen, die ook wel de Molen Vandamme wordt genoemd, gaat terug tot de 16de eeuw. In 1947 al werden de wieken afgenomen.
Op naar de vaartjes !
We komen weer op de Gistelsesteenweg. Tijd nu om koers te zetten naar de vaartjes waar het in deze wandeltocht om gaat. We stappen even naar rechts, om dan als eerste links de Waerevaartstraat te nemen. Deze brengt ons tot bij de Waerevaart (3), die in de late middeleeuwen als bevaarbare waterloop een vrij belangrijke functie had om goederen naar het binnenland te transporteren. Bij de aanleg van de weg Oostende-Wijnedale in de 18de eeuw ontwikkelde zich op de kruising met de Waerevaart het gehucht Moerdijk, als overslagplaats. Daarom wordt deze vaart ook vaak de Moerdijkvaart genoemd. Hij vormt hier de grens tussen Westkerke en Gistel.
Ondertussen is de Waerevaart al lang niet meer bevaarbaar, maar hij speelt wel nog een belangrijke rol in de afwatering van de Nieuwlandpolder. Hij mondt uit in het kanaal Plassendale-Nieuwpoort.
We wandelen nu langs het water, en even voorbij het brugje aan het fietsknooppunt over de Waerevaert buigen we links af en volgen nu de oever van de Bourgognevaart (4). Deze vormt de grens met Eernegem en is eeuwen geleden al aangelegd als kanalisatie van de vroegere Bourgognebeek. Hij mondt, zoals we hier kunnen zien, uit in de Waerevaart, en was vroeger eveneens bevaarbaar.

Weidse polder
Aan de overzijde van de Bourgognevaart ligt de Bourgognepolder: een gebied met drassige voormalige hooilanden. De weidsheid is hier, naar Vlaamse normen, nog bijzonder. De vele grachten en sloten, de knotwilgenrijen en de typische poldergraslanden maken de Bourgognepolder ecologisch heel waardevol.
We stappen een heel eind door op de oever van de vaart, tot we een grote weg kruisen en rechtdoor de Bourgognestraat kunnen nemen, die verderop de Vaartstraat wordt. Die leidt ons tot aan het charmante hoekje ‘De Waterval’ in Bekegem, dat zijn naam dankt aan de overstromingen die zich hier heel lang geleden wel eens voordeden.
Hier slaan we links de Zeeweg in. Deze weg volgt een historisch Romeins tracé, dat Oudenburg verbond met het binnenland. Tot aan de aanleg van de steenweg Oostende-Wijnendale in het midden van de 18de eeuw was dit de belangrijkste en kortste verbinding tussen Torhout en de zee. We passeren aan de kapel Onze-Lieve-Vrouw Middelares (5). Ze werd gebouwd omstreeks 1871 en is nog altijd in goede staat. Op het volgende kruispunt staan we oog in oog met de Roksemmolen (6). Deze stenen korenwindmolen op een kleine molenberg werd gebouwd in 1843 ter vervanging van een houten staakmolen. Op deze plaats stond in 1535 al een molen. De huidige molen is al sinds 1944 beschermd als monument.
We nemen de Ossenweg naar links. In een bocht slaan we rechts Den Roozenweg (buurtweg nr. 10) in. Die voert ons door een bosje. Opgelet: bij het verlaten van het bosje draaien we niet mee naar rechts, maar nemen een graspad dat recht voor ons ligt, in de richting van een loods met gsm-mast erbij. Bij die loods kunnen we rechts een klein paadje nemen, dat ons naar de Brugsesteenweg voert. Die volgen we nog even naar links om de kerk van Westkerke te bereiken.
Horecatip: café Gemeentehuis in Bekegem
Naast het kleine kerkje op het stemmige dorpsplein van Bekegem ligt café Gemeentehuis, met een ruim aanbod aan streekbieren en tapas. Je kan er ook terecht voor huisgemaakte gerechten en diverse seizoensgebonden suggesties, en in de weekends ook voor een lekkere wafel of pannenkoek.
Dorpstraat 1 Bekegem – gesloten op maandag en donderdag
25W17-KAART Westkerke 24-04 HR
The post Kortweg! Op stap langs het water op de grenzen van Westkerke is provided by KW.be.