Kogels ontdekt in gerenoveerde Menenpoort, dat voortaan werelderfgoed is met een groendak: “Vrij uniek”

Tijdens de recente restauratie van de Menenpoort werden kogelresten van die andere wereldoorlog ontdekt. Het is een van de vele verhalen in het internationaal herdenkingsmonument, dat bijna 100 jaar is maar innovatief blijft. “Werelderfgoed met een groendak is vrij uniek.”

In haar handpalm toont Sarah Camerlynck wat na 85 jaar overblijft van een paar afgevuurde kogels. Ze werden ontdekt in het metselwerk van de Menenpoort aan de kant van de brug, die de Britten in 1940 opbliezen in een poging om de Duitsers tegen te houden. “De kogels krijgen een plek in ons informatiecentrum naast de poort of in ons archief”, zegt Camerlynck. Zij is ‘deputy director’ bij de Commonwealth War Graves Commission, de organisatie die de Menenpoort beheert.

Littekens

Het monument is in 1927 opgericht voor de talloze vermisten en ongeïdentificeerde soldaten van de Eerste Wereldoorlog en vertoont duidelijke schade van de Tweede Wereldoorlog, ook na de recente restauratie die zes miljoen euro kostte en twee jaar duurde. Het zichtbaar laten van de littekens van het verleden was een bewuste keuze.

“Ze vertellen de verhalen en geschiedenis van het monument”, aldus Camerlynck. Zij heeft expertise in erfgoedrestauratie en volgde als projectmanager de restauratie op van A tot Z. “Met deze restauratie zetten we in op het duurzame behoud van het monument, zodat toekomstige generaties de belangrijke gebeurtenissen gelinkt aan deze herdenkingsplek kunnen blijven herinneren. Dit was niet enkel een technische restauratie, maar een zorg voor een bijzondere plek met een wereldwijde betekenis.”

Groendak

De Menenpoort is werelderfgoed en draagt voortaan een groendak. “Dat moet uv-stralen tegenhouden en de levensduur van de nieuwe dakdichting verlengen, de biodiversiteit verhogen en regenwater bufferen”, duidt Camerlynck.

Het dak, niet te zien vanaf de begane grond en ontoegankelijk voor publiek, zou het eerste groendak zijn op een dergelijk UNESCO-monument. “Na rondvraag denken we dat we daarin vrij uniek zijn. In eerste instantie behouden we de erfgoedwaarde van de Menenpoort, maar we proberen ook vooruit te kijken om innovatie en duurzaamheid te integreren. Bij deze restauratie gaan erfgoed en nieuwe technieken hand in hand.”

Asbest verwijderd

Aan de binnenzijde van deze ‘memorial to the missing’ zijn de namen van meer dan 54.000 Commonwealth soldaten aangebracht. Enkele tientallen namen werden bijgewerkt, onder meer omwille van spelfouten. Ze werden gecorrigeerd door gespecialiseerde steenrestaurateurs. “De naampanelen zijn allemaal geïnspecteerd”, vervolgt Camerlynck. “Veel aandacht ging naar het herstel van de gevels. Ze werden integraal hervoegd en waar nodig werden de bakstenen en het natuursteenwerk hersteld. Het betonnen gewelf en de indrukwekkende casetteplafonds werden volledig hersteld en herschilderd, nadat de asbesthoudende pleisterlaag werd verwijderd.”

Decoratieve elementen

De volledige verlichting werd vervangen door energiezuinige ledverlichting. Decoratieve elementen, waaronder de leeuw en sarcofaag werden minutieus gerestaureerd. “Daarnaast deden we een restauratie van alle metalen en bronzen elementen.”

Een grijze lantaarnarmatuur uit pvc-materiaal aan de zijkant van de poort werd vervangen door brons dat ook in andere elementen van de poort voorkomt. “Er was maar één iemand in ons land die dat kon vervaardigen.”

100 jaar

“Enkel waar het echt noodzakelijk was, deden we herstelwerken en dat zie je aan het monument. Het ziet er niet ‘shiny new’ uit en dat was ook niet de bedoeling. Onze ambitie was een balans tussen de authenticiteit van het monument en nieuwe ingrepen. Bezoekers kunnen de Menenpoort opnieuw van dichtbij bewonderen. Met respect voor het verleden en oog voor de toekomst staat het monument weer fier recht als een duurzaam symbool van eeuwige herinnering. We hebben niet alleen het tastbare gebouw gerestaureerd, maar ook de belofte hernieuwd om de namen en verhalen van de gevallenen levend te houden. We kijken uit naar 1927, een jaar vol evenementen en initiatieven voor 100 jaar Menenpoort.” (TP)

The post Kogels ontdekt in gerenoveerde Menenpoort, dat voortaan werelderfgoed is met een groendak: “Vrij uniek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Isaak uit Roeselare terug thuis na fietstocht van 20.000 km op 15 maanden van Colombia tot Ushuaia: “Met tweedehands fiets van 350 euro”

Globetrotter Isaak Vanthomme (36) is net een weekje terug uit Zuid-Amerika. Hij fietste in vijftien maanden van Colombia tot in Ushuaia, goed voor 20.000 kilometer en dat met een fiets die hij tweedehands kocht voor 350 euro. Zijn belevenissen en vooral veel anekdotes komt hij uit de doeken doen tijdens een vertelmoment in buurthuis Inval op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt.
The

Lees meer »

Buurtbewoners van shoppingcenter Driespoort in Deinze verzetten zich tegen regularisatie en mogelijke ringweg

Buurtbewoners van shoppingcenter Driespoort in Deinze hebben een bezwaarschrift ingediend tegen de regularisatie van het shoppingcenter. Een opgestarte petitie werd al 156 ondertekend. Ze verzetten zich ook tegen de aanleg van een ringweg door het shoppingcenter en het domein Ter Wilgen. "Ons woongenot zal verminderen door slechtere luchtkwaliteit, lawaaihinder, waardevermindering van onze woningen en inkijk in de woningen en tuinen",

Lees meer »

Keniaanse rechtbank moet nu straf bepalen voor Vlaamse tieners: zijn ze mierensmokkelaars of dierenliefhebbers?

“De jongens maken het goed.” Dat zegt advocate Halima Nyakinyua Magairo aan de vooravond van het ‘mierenproces’ in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waarbij twee Vlaamse tieners uit Mol terechtstaan voor het illegaal smokkelen van 5.000 mieren. Woensdagochtend wordt de zaak hervat en zal de rechter op basis van verslagen uiteindelijk een beslissing moeten nemen: zijn deze jongemannen gewone dierenliefhebbers of

Lees meer »

“We moeten blijven vernieuwen”: vierde generatie breidt Toolspot Dewulf verder uit

Toolspot Dewulf, gestart als IJzerwaren Vantieghem, is al jaren een vertrouwde naam in Oostende. Het verhaal van deze familiezaak begon in 1937, toen de eerste stappen werden gezet in de wereld van ijzerwaren. Vier generaties hebben de kunst verstaan om traditie en vernieuwing te combineren.
The post “We moeten blijven vernieuwen”: vierde generatie breidt Toolspot Dewulf verder uit appeared

Lees meer »

Stadsbestuur voorzichtig positief over avondophaling restafval: “Op sommige plaatsen moeten we nog extra sensibiliseren”

Sinds begin april wordt het restafval in Oostende ’s avonds opgehaald. De maatregel moet onder meer een antwoord bieden op de overlast die meeuwen veroorzaken door de zakken open te pikken op zoek naar voedsel. Voor een grote evaluatie is het nog te vroeg, maar schepen Judith Ooms krijgt al positieve signalen binnen. Er zijn weliswaar ook nog enkele werkpunten.<br

Lees meer »

Van het Torhoutse politiekorps naar de kerk: Véronique maakt opmerkelijke carrièreswitch

Na bijna 28 jaar bij de rijkswacht en de politie heeft Véronique Kaeckebeke uit Wijnendale-Torhout een opmerkelijke carrièreswitch gemaakt. Sinds 1 april is ze de nieuwe parochieassistent van de Torhoutse Petrusgemeenschap, een voltijdse functie in dienst van de kerk. “Ik heb van wat ik in mijn vrije tijd al deed, mijn job gemaakt.”
The post Van het Torhoutse politiekorps

Lees meer »

Al ruim150 mensen gedood na dagenlang geweld in Nigeria

Gewapende bendes hebben de afgelopen dagen meer dan 150 mensen vermoord op verschillende plekken in Nigeria. Dat melden lokale nieuwsmedia. Onder de slachtoffers zijn minstens 56 mensen in de deelstaat Benue, zo meldt het de lokale regering. waar het dodental gisteren.

Lees meer »