De verkeerslichten aan het Gemeenteplein in Oostkamp, ter hoogte van het kruispunt, zullen voorgoed verdwijnen. Uit een evaluatie van de politie blijkt dat sinds de lichten op knipperstand staan, de doorstroming van het verkeer verbeterd is, zonder dat de verkeersveiligheid daaronder geleden heeft.
Het wegnemen van de verkeerslichten in het centrum past binnen de beleidskeuze van de gemeente Oostkamp voor een centrum op mensenmaat. Met het masterplan Centrum Oostkamp kiest de gemeente bewust voor een straatinrichting die verschillende doelen combineert: een kwalitatieve leefomgeving, ruimte voor actieve weggebruikers zoals fietsers en voetgangers, en een sterk handelscentrum. Het Gemeenteplein moet nog meer het kloppend hart van het centrum worden: een aangename, aantrekkelijke omgeving waar mensen elkaar ontmoeten, genieten van een terrasje en zich veilig kunnen verplaatsen. De ruimte wordt teruggegeven aan de actieve weggebruiker.
Definitief verwijderd
Vanuit deze doelstelling, én op basis van het overtuigende advies van mobiliteitsexperten en de politie, werd aan de gemeenteraad voorgesteld om de verkeerslichten aan het Gemeenteplein – meer bepaald aan het kruispunt Kortrijksestraat / Brugsestraat met de Majoor Woodstraat en de Stationsstraat – definitief te verwijderen.
Aanvankelijk was het even wennen, maar al snel bleek dat het verkeer veilig bleef verlopen
Sinds 8 augustus 2023 stonden de verkeerslichten, die bovendien van een verouderd type zijn, al op knipperstand vanwege de bouwwerken aan de Schooldreef. Dat gaf de politie en mobiliteitsexperten voldoende tijd om de verkeerssituatie grondig te observeren en te evalueren. De conclusie is duidelijk: het verkeer verloopt vlotter zonder de lichten. In het verleden veroorzaakten de lichten op dit kruispunt vaak onnodige wachttijden. Aanvankelijk was het even wennen, maar al snel bleek dat het verkeer veilig bleef verlopen. In de beginperiode heeft de gemeente extra wegmarkeringen aangebracht, evenals zitelementen en plantenbakken verplaatst voor een betere zichtbaarheid.
Iedereen alerter zonder
Onderzoek toont aan dat bestuurders en fietsers alerter zijn op kruispunten zonder verkeerslichten. Ze nemen bewuster deel aan het verkeer en maken meer oogcontact met andere weggebruikers. Verkeerslichten dienen in de eerste plaats om auto’s te sturen. Daardoor krijgen fietsers en voetgangers impliciet het signaal dat zij zich moeten aanpassen, terwijl het eigenlijk net omgekeerd zou moeten zijn. In een zone 30 passen verkeerslichten bovendien niet.
“Het wegbeeld zonder lichten past beter bij het Gemeenteplein en ondersteunt de zone 30”
“Verkeerslichten worden vooral ingezet om de doorstroming op drukke kruispunten te verbeteren. We associëren lichten dan ook eerder met verkeersomgevingen buiten het centrum, waar hogere snelheden gangbaar zijn. Op kruispunten in een centrum biedt een gewone voorrangsregeling een veilig kader voor alle verkeersdeelnemers. Het wegbeeld zonder lichten past beter bij het Gemeenteplein en ondersteunt de zone 30. Wel zijn er enkele visuele aanpassingen nodig om alles duidelijk te maken”, aldus Stijn Devos, mobiliteitsexpert bij Vectris.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Sommige mensen voelen zich minder veilig op het kruispunt nu de verkeerslichten enkel nog knipperen. Nochtans gaf het groene licht vroeger vaak een vals gevoel van veiligheid. Verkeersveiligheid is een én-én-verhaal: de gemeente moet zorgen voor een overzichtelijke en veilige inrichting, terwijl van weggebruikers respectvol en voorzichtig gedrag wordt verwacht.
Future Proof Oostkamp
“Met het masterplan Future Proof Oostkamp bouwen we aan een leefbaar centrum waar het aangenaam wonen, werken en winkelen is”, begint burgemeester Jan de Keyser. “Het Gemeenteplein moet nog meer het hart van het centrum worden: een plek van ontmoeting, waar mensen zich veilig kunnen verplaatsen en graag winkelen of een terrasje doen. De zone 30 vormt al langer de basis voor een verkeersveilig centrum. Het verwijderen van de verkeerslichten op het Gemeenteplein – gebaseerd op het overtuigende advies van de mobiliteitsexperten en de politie – past in deze visie en versterkt het beeld van een centrum op mensenmaat.”
Steentje bijdragen
“Verkeersveiligheid maken we samen. De gemeente zorgt voor een duidelijke en veilige inrichting van het centrum, maar ook de weggebruikers moeten hun steentje bijdragen. Wie zich respectvol gedraagt en zich aan de maximumsnelheid van 30 km/u houdt, draagt actief bij aan een veilige omgeving. Zo geven we voetgangers en fietsers de ruimte die ze verdienen”, besluit burgemeester Jan de Keyser.
De N-VA-fractie vroeg over deze punten stemming aan en stemde tegen, maar het volledige voorstel – inclusief alle nodige maatregelen en aanpassingen – werd goedgekeurd door de gemeenteraad.
The post Verkeerslichten aan Gemeenteplein Oostkamp verdwijnen definitief: doorstroming verkeer verloopt beter zonder is provided by KW.be.