Sinds begin april wordt het restafval in Oostende ’s avonds opgehaald. De maatregel moet onder meer een antwoord bieden op de overlast die meeuwen veroorzaken door de zakken open te pikken op zoek naar voedsel. Voor een grote evaluatie is het nog te vroeg, maar schepen Judith Ooms krijgt al positieve signalen binnen. Er zijn weliswaar ook nog enkele werkpunten.
“We zijn drie weken geleden begonnen met de nachtophaling. Voor het effect naar de meeuwen en de problematiek van het open pikken van zakken toe is het nog te vroeg. Daarvoor nemen we graag wat meer tijd”, vertelt schepen Judith Ooms. “Toch kunnen we er wel al enkele zaken uitlichten: we krijgen zelf heel wat positieve signalen van bewoners, de straten zien er netter uit, de straatvegers kunnen efficiënter werken, de ophaalrondes zijn sneller afgewerkt ‘s nachts en het verkeer overdag wordt minder opgehouden.”
Route bijsturen
“We krijgen weliswaar ook meldingen over het veiligheidssignaal van de vuilniswagens bij het achteruit rijden. Het geluid volledig afzetten, kan om evidente veiligheidsredenen niet. We bekijken wel op welke manier het signaal kan bijgestuurd worden, zodat het niet overheersend maar wel nog steeds duidelijk genoeg is. Eveneens onderzoeken we of de route kan bijgestuurd worden, om de doodlopende straten eerder op de avond al aan te doen, zodat het veiligheidssignaal de nachtrust minder verstoort.”
“We sensibiliseren door stickers op foutief buiten geplaatste zakken te hangen, waarbij we vragen om de zakken terug binnen te nemen”
Op sommige plaatsen worden de afvalzakken nog op het verkeerde tijdstip buiten geplaatst. “Het klopt dat er nog straten zijn waar het nog niet vlekkeloos verloopt. Deze brengen we ook in kaart en daar werken we extra op. Momenteel zetten we zeer hard in op sensibilisering. We doen dit door stickers op de foutief buiten geplaatste zakken te hangen waarbij we vragen om de zakken terug binnen te nemen. We combineren dit ook met bewonersbrieven in de straten waar veel foutief buiten geplaatste zakken staan. En met succes, want we merken na de eerste twee weken al een opvallende verbetering. Finaal voor het succes van de nachtophaling en het effect op de meeuwenproblematiek blijft het belangrijk dat men de uren van de nachtophaling volgt, zo werken we samen aan een nette stad”, zegt de schepen nog.
Daglicht
Bij het VOC, het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, licht directeur Claude Velter toe waarom de maatregel een goed idee is. “Er waren veel mensen die de zakken ’s avonds al buiten zetten. Het wordt licht vanaf 5 uur en tegen dat de ophalers langsgekomen zijn, hebben meeuwen veel tijd gehad om de zakken open te scheuren. Zelfs als je pas om 6 uur de zakken buiten zet, duurt het soms nog enkele uren voor ze worden opgehaald. In tussentijd kunnen de meeuwen zich dus tegoed doen aan de inhoud.”
“Na een nacht zonder eten, gaan de meeuwen ’s morgens actief op zoek naar voedsel. Tegen de avond hebben ze minder honger”
’s Avonds is er volgens Velter niet alleen minder daglicht, maar de meeuwen hebben ook minder honger. “Na een nacht zonder eten, gaan de meeuwen ’s morgens actief op zoek naar voedsel. Tegen de avond hebben ze minder honger.” In Oostende mag je de groene vuilniszak buiten zetten vanaf 20.30 uur. De ophaling start om 22.00 uur. In de zomer is het dan ook nog altijd licht. “Hoe later de zakken buiten staan, hoe beter. Het is echter zo dat de meeuwen sowieso minder eetlust zullen hebben ’s avonds en er dus minder overlast zal zijn.”
Evaluatie
De nachtophaling in Oostende is een proefproject. “Deze staat eigenlijk al ingepland voor de komende twee jaren, telkens in de periode van april tot en met september. Dat betekent ook telkens een gedragswijziging bij bewoners. We willen dit alles nu na deze zes maanden vooral goed evalueren en bekijken hoe we daar in de toekomst mee moeten omgaan. Vooral ook omdat er op het vlak van afvalbeleid vanuit Vlaanderen heel wat nieuwe reglementering op ons afkomt. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van GFT-afval (groenten, fruit- en tuinafval) van restafval. In het licht daarvan zullen we doordachte keuzes moeten maken, waarin de volledige evaluatie van de nachtophaling een zeer belangrijke factor zal zijn”, besluit Ooms.
The post Stadsbestuur voorzichtig positief over avondophaling restafval: “Op sommige plaatsen moeten we nog extra sensibiliseren” is provided by KW.be.