“Het jaarboek is ons paradepaardje”: Heemkundige Kring ‘Karel Van de Poele’ viert 40-jarig bestaan met tentoonstelling

De Heemkundige Kring ‘Karel van de Poele’ bestaat dit jaar exact 40 jaar, en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Met een jubileumtentoonstelling en een feestweekend willen ze de rijke geschiedenis van hun werking extra in de verf zetten. “We blijven bouwen aan een erfgoedwerking waar iedereen welkom is”, aldus voorzitter Filip Van Devyvere.

De heemkring werd officieel opgericht in 1985, maar dat was niet de eerste keer. Er bestond al vroeger een heemkundige kring, maar die werd in 1965 opgedoekt, door een gebrek aan belangstelling. Georges Vandewalle, destijds secretaris van de Heemkundige Kring, gaf echter niet op. Twintig jaar later sprak hij enkele gelijkgestemde zielen aan. Drie van hen – Luc, Frans en Filip – zitten vandaag nog altijd in het bestuur. “We wilden een frisse start maken en dat is gelukt. We kozen voor een naam met betekenis: Karel Van de Poele, een Lichterveldenaar die in Amerika de elektrische tram uitvond. We vonden het een mooi eerbetoon aan iemand met durf en visie”, vertelt Filip.

Vandaag telt de kring een driehonderdtal leden en tegelijk is ook de werking sterk geëvolueerd. Wat altijd is gebleven, is het jaarboek. “Dat is echt ons paradepaardje”, zegt Filip. “We zijn begonnen met een gestencild boekje van 100 pagina’s. Jaar na jaar werd er meer en meer werk in gestoken. Nu maken we een professioneel gedrukt en rijk geïllustreerd jaarboek van zo’n 220 pagina’s. De inhoud is heel divers: een bloemlezing van artikels over Lichtervelde en zijn inwoners uit het verleden. Elke editie bevat een vijftiental artikels, die geschreven worden door een auteurs van eigen bodem. Ze zijn allemaal vrij om te kiezen waarover ze schrijven. Zelf zorgen we voor de eindredactie en de lay-out.”

Uitgebreid documentatiecentrum

Naast het jaarboek organiseert de kring heel wat activiteiten doorheen het jaar: tentoonstellingen, wandelingen en lezingen. Dit is meestal in combinatie met een belangrijk evenement zoals Erfgoeddag of Open Monumentendag. “We hebben een uitgebreid documentatiecentrum met een bibliotheek, leeszaal en een grote digitale collectie. Donderdagnamiddag zijn we open voor bezoekers en elke tweede zondag van de maand organiseren we een ledencafé. Veel van onze bezoekers zijn mensen die meer willen weten over hun stamboom of die bezig zijn met een scriptie. Erfgoed leeft hier dus wel.”

“Ons biertje Lichtervelds Blond is een knipoog naar het verleden”

Een opvallende heropleving in die veertig jaar is die van het bier ‘Lichtervelds Blond’. “Dat bier heette oorspronkelijk La Blonde des Flandres. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog werd het hier gebrouwen door de brouwerij Labens. De brouwerij werd evenwel in 1938 stopgezet. Wij hebben het opnieuw laten brouwen bij brouwerij de Dolle Brouwers en het valt duidelijk in de smaak”, glimlacht Filip. “Het is een knipoog naar het verleden én een manier om mensen op een gezellige manier kennis te laten maken met onze werking.”

© Foto Kurt

In het kader van het veertigjarig bestaan organiseert de kring een jubileumtentoonstelling. Die vindt plaats tijdens het weekend van Erfgoeddag en heeft als thema ‘Game On’. “We hebben gekozen voor volksspelen als insteek. Bezoekers kunnen niet alleen komen kijken, maar ook zelf deelnemen. De tentoonstelling loopt in ons lokaal en op onze website vind je alle info.”

De toekomst van de kring? Die ziet Filip hoopvol tegemoet. “Wat ik doe, doe ik graag. En ik hoop dat er ook in de toekomst mensen zijn die het willen overnemen. Er is nog zoveel te verzamelen, te bewaren en vooral te ontsluiten voor een breder publiek. Dat is ook wat we willen blijven doen. We zullen ons zeker niet vervelen. Iedereen die zin heeft, mag zijn steentje bijdragen.”

Samenhorigheid

De persoonlijke drijfveer van Filip is overduidelijk: “Ik heb er altijd belangstelling voor gehad. Ik kreeg dit mee van thuis en vanop school. Nochtans heb ik geen job gedaan in deze sector, maar ik ben toch blij dat ik hier mijn schouders onder kan zetten.” Een ander positief punt van de werking is de samenhorigheid. “We zijn allemaal vrijwilligers, maar iedereen zet zich met hart en ziel in. Of het nu gaat om een jaarboek afwerken of een tentoonstelling opzetten, het is die samenwerking die het verschil maakt.”

The post “Het jaarboek is ons paradepaardje”: Heemkundige Kring ‘Karel Van de Poele’ viert 40-jarig bestaan met tentoonstelling is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Frans werd rector van Kulak… en toen begaf zijn hart het

Universiteitscampus Kulak in Kortrijk viert komend weekend zijn zestigste verjaardag. Al was er niet altijd reden om te feesten. Zoals op 4 oktober 1991, toen de kersverse rector op zijn eerste werkdag overleed…
The post Frans werd rector van Kulak… en toen begaf zijn hart het appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wielrenner Robbe Ghys en vriendin Amber zouden bijna een tweeling krijgen, maar rouwen nu om zoontje Zion: “Ongezien verdriet”

Robbe Ghys (28) van Alpecin-Deceuninck en vriendin Amber Cannoodt zouden in juli een tweeling krijgen. Ze moesten woensdag hun ongeboren zoontje laten gaan. “Zion betekent hoop. En hopen is wat we zijn blijven doen”, vertelt de wielrenner die dit verdriet nog nooit heeft gevoeld. “Je denkt dat zulke dingen nooit bij jou gebeuren. Tot het zo ver is.”

Lees meer »

Europa beboet Apple en Meta voor honderden miljoenen

De Europese Commissie heeft Apple en Meta boetes opgelegd voor het overtreden van de wet digitale markten (Digital Markets Act). De boete voor Apple is 500 miljoen euro, voor Meta 200 miljoen euro. Dit zijn de eerste boetes voor het niet naleven van die wet.

Lees meer »

Vandenbroucke: “Geen sprake van tragere indexering zorgsector”

Volgens vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) kan er geen sprake van zijn dat loontrekkenden in de private sector, de zorg incluis, vertraging zouden zien in de indexering van hun loon. “Dat is niet alleen absoluut niet de bedoeling, het zou ook totaal onaanvaardbaar zijn”, benadrukte minister Vandenbroucke in De Ochtend op Radio 1.

Lees meer »

Hebben wetenschappers coronavirussen schaakmat gezet? “Deze moleculen gaan ons voorsprong geven bij volgende pandemie”

Een team van Amerikaanse wetenschappers heeft nieuwe kandidaat-geneesmiddelen ontwikkeld tegen coronavirussen waarvan de eerste testen veelbelovend zijn. Dat melden ze met een publicatie in Science Advances. Ze werken tegen SARS-CoV-2 dat COVID19 veroorzaakt, maar ook tegen andere coronavirussen die misschien een toekomstige pandemie kunnen veroorzaken. Wat hebben de wetenschappers precies ontdekt? Hoe hebben ze dat gedaan? En wat kan de

Lees meer »