Universiteitscampus Kulak in Kortrijk viert komend weekend zijn zestigste verjaardag. Al was er niet altijd reden om te feesten. Zoals op 4 oktober 1991, toen de kersverse rector op zijn eerste werkdag overleed…
4 oktober 1991, Kortrijk. Het is de opening van het academiejaar aan de Kulak, de Kortrijkse campus van de Katholieke Universiteit Leuven. Professoren en andere leden van de universiteit trekken, gehuld in toga’s, in stoet van de Sint-Maartenskerk naar de Stadsschouwburg.
Daar zal Frans Van Cauwelaert zijn eerste speech als rector geven. De 52-jarige hoogleraar was na de allereerste democratische rectorverkiezingen aangesteld als opvolger van monseigneur Guido Maertens, die 20 jaar had gediend als campusrector van de Kulak. Er waren vier kandidaten om Maertens op te volgen, maar de voorkeur ging duidelijk uit naar Van Cauwelaert, met zijn warme en charismatische persoonlijkheid.
“Ik heb mijn vader na zijn speech niet meer gezien of gesproken. Daar heb ik nu spijt van”
Tijdens zijn speech lijkt Frans even te stokken, hij slaat enkele zinnen over, maar omstaanders wijten dat aan de omstandigheden. Nadien gaat het gezelschap op restaurant, maar nog voor het dessert verlaat hij de tafel. De man voelt zich moe en rijdt samen met zijn vrouw naar huis. Hij passeert nog even bij zijn huisarts, die hem aanraadt om wat te gaan rusten en een Temesta te nemen. Frans kruipt in bed, waar hij kort nadien overleden blijkt.
Nog steeds emoties
Naar die dramatische dag keert de uit Izegem afkomstige journalist Ward Bogaert (45) terug in de podcast Rector voor 1 dag, die hij maakte naar aanleiding van de 60ste verjaardag van Kulak. Het verhaal van Frans Van Cauwelaert kende Ward niet, ook al studeerde hij zelf aan de Kulak, weliswaar enkele jaren later. “Het bleek meteen dat hij tot op vandaag bij veel mensen emoties losmaakt”, leerde Ward uit de reacties die hij verzamelde voor de podcast. “Wat me het meest raakte, was de reactie van Vic Nachtergaele, die Frans opvolgde als rector. Vic, intussen 90, groeide zelf uit tot een icoon aan de Kulak en is er nog vaak te vinden. Tijdens ons gesprek liet hij vallen dat hij de functie van rector eigenlijk nooit gewild had. Elke dag in die periode had hij aangevoeld alsof hij die job van Frans had afgenomen. Dat vond ik wel heftig.”
Ward sprak ook uitzonderlijk met Jan, zoon van Frans. Die had de ceremonie in Kortrijk bijgewoond, maar vertrok al meteen nadien naar zijn kot in Leuven, waar hij na zijn kandidatuursjaren aan de Kulak verder zou studeren. Samen met zijn toenmalige vriendin wilde hij nog wat planten kopen voor dat kot. “Ik heb mijn vader na zijn speech niet meer gezien of gesproken. Nu zou je filmen of foto’s maken met je gsm en een berichtje sturen om hem te feliciteren. Maar ik was student en te veel met mijn eigen leven bezig. Daar heb ik nu spijt van”, vertelt Jan Van Cauwelaert daarover in de podcast.
Stem weer horen
“Het bleek iets te zijn waar Jan al die jaren tegen bijna niemand over had gepraat”, aldus Ward. “Dat hij zijn vader niet meer gefeliciteerd of gesproken heeft, valt hem moeilijk. Ik verwerkte in de podcast ook een stukje uit de speech van de rector die dag, dat ik terugvond in de archieven van de VRT. Zijn vaders stem na al die tijd opnieuw horen, liet hem zeker niet onbewogen.”
De podcast is te beluisteren op het YouTubekanaal ‘KU Leuven Kulak’. Je kan er ook luisteren naar het verhaal van Karine, een onderzoekster uit Madagascar en Kevin, de man die zijn vrachtwagen inruilde voor een masterdiploma.
De eerste universiteit van West- Vlaanderen
Kulak zet op zaterdag 26 april de deuren open. Met een opendeurdag en zelfs een fuif viert de Kortrijkse campus van KU Leuven zijn 60ste verjaardag.
Op 9 april 1965 werd de wet goedgekeurd die de oprichting van zogenaamde kandidaturen (de eerste cyclus van universiteitsopleidingen, red.) in Kortrijk mogelijk maakte. Kulak werd zo de eerste universiteit van West-Vlaanderen. De faculteit Letteren en Wijsbegeerte werd als eerste opgericht, met zes richtingen. Het academiejaar startte op 12 oktober 1965 met 175 ingeschreven studenten.
Vandaag telt Kulak zes faculteiten die samen een twintigtal opleidingen aanbieden. De campus telt zo’n 1.500 studenten. Daarnaast is er een postuniversitair centrum voor professionals, dat jaarlijks 11.000 cursisten aantrekt. KU Leuven heeft sinds 2017 ook een campus in Brugge.
Nog tot 21 juli loopt in Kulak de tentoonstelling KULAK 60 NU. (TV)
Meer informatie via kulak.kuleuven.be/kulak60nu
The post Frans werd rector van Kulak… en toen begaf zijn hart het is provided by KW.be.