Nauwelijks een jaar na de start is het Brugse restaurant Jacobin al opgenomen in de Bib Gourmand-lijst van Michelin. Bib Gourmand is de erkenning voor restaurant met een sterke prijs-kwaliteitsverhouding. “Wat zijn we verrast, maar vooral heel erg blij met deze mooie erkenning”, zegt chef Carl Van Oyen.
Chef-kok Carl Van Oyen (42) kreeg dinsdag het heuglijke nieuws dat hij met zijn restaurant Jacobin, in de Predikherenstraat in Brugge, de begeerde Bib Gourmand-erkenning kreeg in de nieuwste Michelingids. Toch wel een prestatie, want Carl ging nog maar een jaar geleden van start met zijn restaurant. Op deze vaste locatie toch, want hij runde zijn concept al een half jaar – van november 2022 tot april 2023 – bij de pop-up locatie Hof de Plezance aan de achterkant van grand café De Republiek. “We hadden het pand in de Predikherenstraat toen al gekocht, maar er was nog heel wat werk aan. En eigenlijk hadden we vroeger van start willen gaan, maar zo’n verbouwingsdossiers durven al eens aanslepen”, liet Carl ons weten bij de start op zijn vaste locatie.
Seizoensgebonden keuken
Carl, die in zijn jeugd geruime tijd in Brussel woonde, volgde de opleiding kelner-kok aan hotelschool Spermalie en deed stage- en werkervaringen op bij onder meer Pure C, Herborist en het Kortrijkse Va et Vient. Hij deed ook stages in Parijs en volgde de opleiding slager-spekslager. Voor hij begon met Jacobin, werkte Carl in de keuken van De Republiek.
“De vaak wisselende kaart presenteert allerlei verleidelijke gerechten”
Carl biedt in Jacobin een seizoensgebonden keuken met vooral een Franse basis, waar echter ook wel Spaanse, Aziatische en Scandinavische invloeden bijkomen. “Eerlijke, duurzame voeding en samenwerking met lokale leveranciers zijn belangrijke elementen in mijn keuken”, zegt Carl. “Op de menukaart vind je kleine hapjes om te delen met vrienden, maar ook een aantal voor- en hoofdgerechten die je individueel kunt bestellen. En we hebben hier ook tijd en plaats voor het bereiden van onze eigen charcuterie.”
De inspecteurs van de Michelingids, waarin dus ook de Bib Gourmands zijn opgenomen, klinken bijzonder enthousiast in hun omschrijving. “De vaak wisselende kaart presenteert allerlei verleidelijke gerechten die de seizoenen als leidraad hebben”, klinkt het.
Eerlijk, simpel en lekker
Carl is uiteraard bijzonder gelukkig met het nieuws. “Jacobin in de Bib Gourmand 2025! Wat zijn we verrast maar vooral ook heel erg blij met deze mooie erkenning”, zegt Carl. “Het stimuleert ons nog meer om te blijven doen waar we van houden: eerlijk, simpel en lekker eten.”
The post Brugs restaurant Jacobin van chef Carl (42) na nog geen jaar al in de Bib Gourmand: “Verrast, maar vooral erg blij” is provided by KW.be.