In wzc De Korenbloem in Kortrijk is Karel Debaillie op 87-jarige leeftijd overleden “na een leven vol verrassende, ongewone en zotte verhalen die we zullen blijven vertellen”, zoals zijn kinderen op het rouwbericht vermelden.
Hij was medeoprichter van wzc De Korenbloem en eregemeenteraadslid in Kortrijk. Daarnaast was hij vooral een bekend ondernemer. Laatst woonde hij in Koksijde en vroeger in Heule, waar hij aan de basis lag van de vermaarde ‘stoten’. “Mijn vader was een echte uilenspiegel”, zegt zoon Mark. “Ook als ondernemer borrelden de ideeën voortdurend naar boven!”
Tragische ontploffing
Karel Debaillie is op 24 december 1937 in Gent geboren. Zijn vader Julien was slager in de Roterijstraat in Kortrijk, toen hij in 1958 de vetsmelterij J. Debaillie & Zonen – de zonen waren toen Adhemar, Filip en John – opstartte in de Bozestraat in Heule. Na een tragische ontploffing, waarbij Adhemar het leven liet en Karel ernstige brandwonden opliep, werd het bedrijf in 1965 verhuisd naar de industriezone in de Izegemstraat in Heule waar destijds een 50-tal mensen werkten. Begin de jaren tachtig verhuisde Karel Debaillie de vetsmelterij naar Harelbeke waar ze tot 1997 bleef. De activiteiten werden daarna voortgezet in Moeskroen, waar hij in 1989 al het vetverwerkend bedrijf Codeb had opgestart. De zaak werd een tiental jaar geleden verkocht.
Bedrijf in Vlaams-Brabant
Minder bekend is dat Karel Debaillie, toen hij al 70 was, in het Vlaams-Brabantse Lot een nieuw bedrijf uit de grond stampte, alweer dankzij een van zijn ideeën. Met het bedrijf Fraxicor produceerde hij groene stroom uit dierlijke vetten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Later kwam het bedrijf in handen van Colruyt.
Politicus en ‘stoter’
Naast zijn bedrijfsleven was Karel Debaillie een tijdlang politicus en ontpopte hij zich tot bekende Heulenaar. Na de fusie van Heule met Kortrijk – waar hij groot tegenstander van was – stapte hij in de politiek. Hij werd in Kortrijk meteen verkozen op de PVV-lijst (nu Open VLD) – en zou twee legislaturen als (oppositie)gemeenteraadslid zetelen. Samen met enkele andere liberalen nam hij in 1979 het initiatief om in de vroegere privékliniek van dokter Lauwers aan het Sint-Jansplein woonzorgcentrum De Korenbloem op te richten. Sindsdien bleef hij er bestuurder.
Vader van Heulse stoten
Daarnaast is hij in Heule onsterfelijk geworden als ‘de vader van de Heulse stoten’, fratsen die rond de Tinekesfeesten tot vandaag uitgehaald worden. De allereerste stoot die hij in 1982 uithaalde, blijft nog altijd de meest ophefmakende ooit. Met een pak vrienden van PVVBA (Partij voor Vreugde en Vermaak) liet hij de (door toedoen van het nieuwe stadsbestuur) gesloopte herberg De Grysperre ‘levensecht’ herrijzen. Hij haalde er de nationale pers mee. Uit zijn koker vloeiden nog talloze andere stoten, zoals het fameuze zigzagzebrapad, een neppostzegel, en meer. Toen Karel een 15-tal jaar geleden naar Koksijde verhuisde, nam broer Filip de ‘stotenfakkel’ over.
Cultuurliefhebber
Buiten dit alles was Karel Debaillie ook een groot liefhebber van kunst en cultuur. Samen met zijn echtgenote had hij een abonnement op de Kortrijkse stadsschouwburg. Zijn vrouw Rosa Misschaert, die in 2017 overleden is, was zelf een gediplomeerde muzikante. Zowel in Heule als later in Koksijde organiseerden zij heel wat huisconcerten.
Karel Debaillie was vader van vier kinderen, Jan, Lieve, Mark en Tine. Hij had elf kleinkinderen en ook elf achterkleinkinderen. Vorig jaar in augustus, toen zijn gezondheid achteruitging, verhuisde hij naar de afdeling Het Portiek van het destijds mede door hemzelf opgerichte wzc de Korenbloem waar hij op 18 april overleden is.
Het afscheid heeft in besloten kring plaats in de aula van het crematorium Uitzicht in Kortrijk.
The post Bekende ondernemer Karel Debaillie (87) overleden: vader van de ‘Heulse stoten’ op Tinekesfeesten is provided by KW.be.