Vlaams minister Hilde Crevits huldigde de nieuwe vaarsimulator van het Maritiem Instituut Mercator in. Lesgevers en leerlingen zijn lovend over de modernste technologie.
De nieuwe vaarsimulator is het neusje van de zalm: apparatuur zoals op een echt schip en een zicht op zee van 210 graden via schermen. De 375.000 euro werden bijeengebracht door Vlaanderen, de provincie, stad Oostende, de scholengroep Stroom van het GO!, grote baggerbedrijven (Jan De Nul en Deme, red.) en Ovis, een fonds met premies die uit de visserijsector zelf komen. “Allemaal partners die er belang bij hebben dat er een goede opleiding is met moderne apparatuur. Zo zijn onze afgestudeerden voorbereid op het echte werk aan boord”, zegt directeur Melissa Vlietinck.
Nood aan instroom
Vlaams minister voor Zeevisserij Hilde Crevits draagt de visserijsector een warm hart toe. “De gemiddelde leeftijd van onze vissers is meer dan 40 jaar. Het is een zware stiel en er is nood aan een instroom van jongeren. Het is nodig dat jongeren gemotiveerd worden om in de visserij- en maritieme sector aan de slag te gaan. Ze leren hier de zee kennen. Ook bedrijven zijn daarvan overtuigd en ze investeerden mee in deze simulator.”
De minister kreeg ook een uitnodiging om eens mee te varen met de Broodwinner, het opleidingsschip dat al enige jaren op de teller heeft.
Precies echt
De simulator is al enkele maanden in gebruik. Killian Langens (18) uit het vijfde jaar zeevaart (dek/motoren) : “Hier zijn een aantal kleine simulatoren en die geven je het gevoel alsof je vaart. Maar alles gebeurt digitaal en in realtime. Op het nieuwe toestel is er moderne apparatuur en zijn er meer mogelijkheden via een hele reeks schermen. Er zijn ook meer fysieke knoppen en hendels waardoor je nog meer het gevoel hebt dat je echt aan boord staat.“
Een aardig detail dat ook de minister niet ontging. “Op de nieuwe simulator is alles zeer waarheidsgetrouw nagebootst, tot zelfs de Oostendse haventoegang, vuurtoren en gebouwen.”
The post Nieuwe vaarsimulator voor Maritiem Instituut Mercator: “Zo zijn onze afgestudeerden voorbereid op het echte werk aan boord” is provided by KW.be.