Op 31 augustus zal het motorhart van Kortrijk nog één keer sneller slaan. Dan organiseert André Vandenbroucke (90) zijn allerlaatste editie van het legendarische Vlastreffen. Wat ooit begon als een kleinschalig motortreffen, groeide in drie decennia uit tot een internationaal begrip. Voor André, die 25 jaar lang de drijvende kracht was achter het Vlastreffen, is deze bijzondere editie een manier om “in schoonheid afscheid te nemen” van het organiseren.
“Vanaf mijn jeugd ben ik altijd bezig geweest met mensen, contacten en organiseren”, vertelt André met de nuchtere warmte die hem typeert. “Ik denk dat iedereen met een kiem in het hart geboren wordt, en bij mij was dat duidelijk de kiem van organiseren.” Dat bleek al vroeg: van schaapherder in de processie, via toneel in de KSA, tot luisteren naar mensen tijdens zijn legerdienst. Na het leger volgden tal van initiatieven, van Familia De Broco en Pax Cultura tot het Vlastreffen en De Orde van het Vlastreffen. “Heel mijn leven stond in het teken van mensen en iets betekenen voor anderen.”
Bijzondere traditie
Het verhaal van het Vlastreffen begint in 1989, toen André in het UZ Leuven herstellende was. “Ik hoorde iets over een motorevenement in Antwerpen en zei tegen mezelf: als ik genees, dan doe ik iets gelijkaardigs in Kortrijk. En ik genas, dus ben ik eraan begonnen.” In 1990 vond de eerste editie plaats, met 417 deelnemers uit 40 motorclubs. Het zou het startschot zijn van een bijzondere traditie. Wat volgde, was een indrukwekkend parcours: van een kleine lokale rit naar een evenement met meer dan 3.400 motards uit 155 clubs, bijzondere gasten zoals prins Laurent en prinses Claire, een uitgestippelde motorroute langs prachtige West-Vlaamse dorpen en een feestelijke parade op de Grote Markt.
“Heel mijn leven stond in het teken van mensen en iets betekenen voor anderen”
“Het Vlastreffen was iets waar iedereen naar uitkeek: het publiek, de deelnemers, de stad”, zegt André, kort maar krachtig. In 2014 gaf hij de fakkel door, maar zijn band met het Vlastreffen bleef sterk. “De mooiste herinneringen? Dat zijn de mensen. Zeker in plaatsen als Poperinge, Moeskroen en Doornik bouwde ik veel warme contacten op.” Die persoonlijke verbondenheid is ook precies wat het Vlastreffen door de jaren heen typeerde. Op de vraag wat voor hem de echte betekenis is van zo’n evenement, antwoordt André eenvoudig: “Mensen graag zien, zeker?”
Eenmalige comeback
Vier jaar na de stop van het Vlastreffen in 2022 maakt het motortreffen nu een eenmalige comeback. André stelde een nieuw bestuur samen en werkte met hen een route van 125 kilometer uit, die de motorrijders langs Kortrijk, Passendale, Ieper, Poperinge, Wijtschate, Menen, Moeskroen en Marke leidt. Uiteraard mag ook het defilé op de Grote Markt niet ontbreken. Den défilé met den jeep en den André blijft voor velen een vaste waarde in het geheugen. De opbrengst van deze sloteditie gaat niet naar een klassiek goed doel, maar naar een heel concreet project: de heropbouw van een kleuterschool, een kerk en een rusthuis in Aleppo, Syrië.
“Het geld komt via bestuurslid Georges Chikho terecht, hij kent het gebied door en door en zorgt dat het goed besteed wordt.” De schade in Aleppo wordt geraamd op zo’n 900.000 tot 1,2 miljoen euro. Hoe kijkt André zelf terug op zijn leven in de motorwereld? Zijn antwoord is simpel: “Ik ben een tevreden mens.” De energie die hij tot op vandaag uitstraalt, verklaart hij door zijn geloof. “Ik ben zeer gelovig. Ik vertrouw op hierboven, en in het evangelie ontdek je alles wat je nodig hebt voor het leven.”
Levenshouding
Wat hij tenslotte wil meegeven aan iedereen die hem en het Vlastreffen leerde kennen, vat perfect zijn levenshouding samen: “Praat niet te veel, doe iets.” Een motto dat hij door de jaren heen niet enkel verkondigde, maar vooral zelf in praktijk bracht.
The post “De mooiste herinneringen? Dat zijn de mensen”: André Vandenbroucke (90) organiseert nog een laatste keer Vlastreffen in Kortrijk is provided by KW.be.