Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling West-Vlaanderen krijgt steeds meer meldingen. Meer dan duizend per jaar. Opvallend is de stijging van verontrustende situaties van ongeboren kinderen. Bovendien neemt het aantal minderjarige daders van seksueel misbruik alsmaar toe. Vlaams parlementslid en partijvoorzitter Connor Rousseau (Vooruit) werkt aan een nieuw decreet om baby’s in de moederschoot beter te beschermen tegen mishandeling. Een van de pistes is een verplicht spiraaltje voor ongeschikte moeders…
In de aanloop naar 1 Mei, feest van de Arbeid, bezoekt Vlaams parlementslid Connor Rousseau een aantal zorginstellingen in West-Vlaanderen. Als eerste halte op zijn tournee stopte de voorzitter van Vooruit bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling West-Vlaanderen in Brugge.
Alarmerend
Joke Castelein, directeur van het vertrouwenscentrum, pakte uit met alarmerende cijfers: “Elk jaar ontvangen wij voor ongeveer 1.000 kinderen meldingen over verontrusting of situaties rond kindermishandeling. Die gaan in stijgende lijn, de meest recente cijfers zijn van 2023, toen ging dit over 1.331 kinderen.”
“16 procent van deze kinderen zijn 3 jaar of jonger. Opmerkelijk is ook de stijging van het aantal meldingen rond ongeboren kinderen. VK West-Vlaanderen werkt samen met het CAW voor de hulplijn 1712. 58 procent van die meldingen gaan over kindermishandeling. Bovendien stellen we vast dat er steeds meer meldingen zijn van seksueel misbruik door minderjarigen. Voordien bleven die onder de radar.”
Koterijen
Connor Rousseau wees wees erop dat Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez de bijzondere jeugdzorg wil hervormen: “We stellen vast dat er ‘koterijen’ van instellingen bestaan die naast elkaar werken. Er is veel meer samenwerking nodig. Het beroepsgeheim zou moeten gedeeld kunnen worden onder de verschillende hulporganisaties die met een dossier bezig zijn.”
“Om tijd en geld te besparen zou in elk van de deelsegmenten van de bijzondere jeugdzorg slechts één organisatie een wettelijk mandaat mogen hebben, zodat het dwangmaatregelen kan opleggen. De nieuwe Vlaamse regering heeft 120 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de sector, maar dat geld moet goede besteed worden.”
Ongeboren kind
Volgens de voorzitter van Vooruit is er nood aan een nieuw decreet dat ongeboren kinderen beter beschermt: “Nu kan er juridisch niet ingegrepen worden, als bijvoorbeeld een aan de drugs verslaafde, zwakbegaafde moeder zwanger is. Die kan niet onder dwang opgenomen worden in een ziekenhuis. Collocatie kan enkel indien de moeder door haar gedrag een gevaar voor haar eigen gezondheid betekent. Het gevolg is dat de baby hoogstwaarschijnlijk met een handicap ter wereld zal komen en bij zijn geboorte van de mama afgenomen wordt.”
“Een verplichte sterilisatie kan natuurlijk niet, maar er zijn tijdelijke maatregelen nodig om ongeboren kinderen beter te beschermen tegen mishandeling. Waarom niet toelaten dat er, als onderdeel van gedwongen hulpverlening, een spiraaltje geplaatst wordt bij sommige mama’s? Een verplichting tot contraceptie. Dat is mijn persoonlijke mening, misschien gaat die deels in tegen het officiële standpunt van mijn partij. Het is een taboe dat bespreekbaar moet worden. Officieel zwijgt iedereen, maar ik ben ervan overtuigd dat veel hulpverleners stiekem hetzelfde denken.”
Recht op kinderen?
“Begrijp mij niet verkeerd, ook minder begaafde ouders mogen kinderen krijgen. Maar ik vind het recht op kinderen niet absoluut. Persoonlijk meen ik dat mama’s, van wie al een kind is afgenomen door de jeugdrechter, niet zomaar opnieuw zouden mogen zwanger worden. Toch niet vooraleer hun band met hun eerste kind hersteld is. Een vrouw, van wie vijf kinderen door de jeugdrechter geplaatst werden, heeft in mijn ogen geen recht op een zesde kind.”
Tot slot hekelde Connor Rousseau tijdens zijn bezoek aan het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling West-Vlaanderen de polarisatie rond seks anno 2025: “Dezer dagen krijgen tieners hun seksuele opvoeding via de sociale media. Ik pleit voor een verbod op het gebruik van de sociale media onder de 16 jaar, net als in Australië. Ook Canada en Groot-Brittannië nemen op dat vlak wetgevend initiatief.”
TikTok mama’s
Waarop Joke Castelein repliceerde: “We krijgen overigens steeds meer meldingen van TikTok mama’s, die op dat platform zien wat er misloopt in andere gezinnen.
De Brugse schepen van sociale zaken Pablo Annys kreeg nog huiswerk mee: ervoor zorgen dat de 200 middenveldorganisaties in Brugge beter samenwerken.
The post Connor Rousseau op bezoek bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling West-Vlaanderen: “We moeten baby’s in de moederschoot beter beschermen” is provided by KW.be.