Carl Vermeersch is 40 jaar slager en viert dit op 2 en 3 mei: “Nog geen seconde spijt”

Op 1 mei 1985 nam Carl Vermeersch, slagerij Tytgat over. Nu 40 jaar en een hele evolutie later, kan hij het 40-jarig bestaan van zijn slagerij in Zwevegem vieren. Van die 40 jaar mag hij er ook al 23 het Keurslager-label dragen. Naast de slagerij verzorgt hij ook catering op diverse feesten, waarvan een met 1.500 personen.

Met enige trots liet Carl Vermeersch (61) weten dat hij 40 jaar slager is en al 23 jaar de titel van Keurslager mag dragen. De beenhouwerij in de Otegemstraat is dan ook heel bekend in Zwevegem en omstreken. Het ‘slager’ worden was eigenlijk voor Carl iets wat al van kindsbeen af vaststond. “Mijn vader kweekte varkentjes. Toen deze geslacht moesten worden, dit kon vroeger nog thuis, mocht ik altijd meehelpen. Dit heeft me ergens getriggerd om slager te worden. Na het volgen van zeven jaar slagersschool in Diksmuide, was het zo ver. Het moet wel de juiste keuze geweest zijn, want ik heb er nog geen seconde spijt van gehad en ben het zeker nog niet beu”, vertelt hij tussen de vele telefoontjes voor bestellingen door.

Keurslager

In die 40 jaar heeft hij de stiel wel enorm zien veranderen. “Toen ik begon was het allemaal totaal anders. Toen hadden we vooral gehakt, hoofdvlees en paté in de toonbank liggen, naast salami en hesp. Nu zijn we eerder kok geworden en liggen er bij momenten tot 500 soorten in onze toonbanken.”

“Dit lijkt misschien veel, maar we hebben al 45 soorten kaas en een 20-tal salades. Daarnaast zijn er de bereide gerechten, de pasta’s, koude schotels en natuurlijk een gamma aan vers vlees. Wat wel hetzelfde bleef, is dat ik nog altijd in het slachthuis de runderen ga kiezen.”

In de beginjaren stond Carl er alleen voor, maar nu kan hij rekenen op een hecht team. “Inderdaad, in het begin was ik manusje-van-alles. Al snel kwam er hulp in het weekend en ondertussen groeide ons team. Nu werken vier vaste mensen in de winkel, naast nog eens vier medewerkers in ons atelier. In het weekend en in de vakantieperiodes komen daar nog een aantal flexijobbers en studenten bij. Ik ben echt wel blij met ons hecht team.”

Waar Carl ook blij mee is, is dat hij al 23 jaar het label van Keurslager mag dragen. “Er zijn 140 Keurslagers in België. De titel krijg je niet zomaar. Op geregelde tijdstippen krijgen we, onverwacht, controle op hygiëne, assortiment, enz. Maandelijks hebben we een vergadering met onze 13 collega’s uit Zuid-West-Vlaanderen. Daarnaast hebben we nog jaarlijks een provinciale en een nationale vergadering. Keurslagers delen ook recepten onder elkaar met de afspraak deze niet te delen met ‘gewone’ slagers.”

Toekomst

Vooraleer aan de toekomst te denken, blikt Carl nog even terug op zijn beginperiode. “Toen waren in centrumgemeente Zwevegem alleen al nog 17 slagers aan de slag, zonder de warenhuizen meegerekend. Nu zijn er nog drie traditionele beenhouwerijen. Ik denk dat het vele werk heel wat jongeren afschrikt om de stiel te leren, hoewel het aantal leerlingen in de beenhouwersscholen sinds kort opnieuw in stijgende lijn gaat.”

Ook de jongste zoon van Carl wil in september starten aan de opleiding. “Ik had vroeger nog gezegd dat ik binnen een tweetal jaar wou stoppen, maar dat durf ik niet meer zeggen. Ik hoop nog een tijdje verder te kunnen werken, als de gezondheid het toelaat tenminste. Ik zou wel willen dat, wanneer ik ooit stop, het hier een beenhouwerij zou blijven al dan niet met mijn zoon als chef. Mocht ik nu al stoppen zou ik zeker het contact met de mensen missen en vooral ook mijn team waarmee het leuk samenwerken is.”

Feest

Straks is er dus feest in de slagerij. “Op 2 en 3 mei krijgen onze klanten cadeautjes en doorlopend kunnen ze een glaasje drinken en krijgen ze een hapje aangeboden. Al mijn leveranciers werken aan deze actie mee. Ik werk trouwens al jarenlang met dezelfde leveranciers. Dit schept ook een band”, besluit Carl terwijl hij ondertussen nog een bestelling noteert.

The post Carl Vermeersch is 40 jaar slager en viert dit op 2 en 3 mei: “Nog geen seconde spijt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dankzij bevlogen speech na verlies tegen Inter: Vincent Kompany blijkt nog steeds érg stevig in het gareel te zitten bij Bayern

Vincent Kompany en Bayern München werden vorige week uitgeschakeld in de Champions League, maar zetten dit weekend een flinke nieuwe stap richting landstitel. Hoe kijkt het extreem veeleisende bestuur intussen naar de prestaties van hun jonge Belgische coach? Tobias Altschäffl, de journalist die Bayern volgt voor de Duitse krant BILD, geeft een inkijk.

Lees meer »

Hinder in Stationsstraat in Gits door nutswerken

Vanaf vrijdag 25 april tot en met vrijdag 11 juli zal er hinder zijn in de Stationsstraat door nutswerken. Een goeie drie maanden zullen de nutswerken gebeuren in het stuk van de straat tussen de Singellaan en de rotonde van de Pislap.
The post Hinder in Stationsstraat in Gits door nutswerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van het Torhoutse politiekorps naar de kerk: Véronique maakt opmerkelijke carrièreswitch

Na bijna 28 jaar bij de rijkswacht en de politie heeft Véronique Kaeckebeke uit Wijnendale-Torhout een opmerkelijke carrièreswitch gemaakt. Sinds 1 april is ze de nieuwe parochieassistent van de Torhoutse Petrusgemeenschap, een voltijdse functie in dienst van de kerk. “Ik heb van wat ik in mijn vrije tijd al deed, mijn job gemaakt.”
The post Van het Torhoutse politiekorps

Lees meer »

Tine Embrechts boet niet in aan kijkers als vervangster in ‘De tafel’: Gert Verhulst geeft eerlijke mening vanuit Saint-Tropez

Tine Embrechts (49) maakt een sterk debuut als vervangster van Gert Verhulst in ‘De tafel’. Ondanks zijn afwezigheid blijven de kijkcijfers overeind. Ook Gert zelf kijkt mee, vanuit zijn vakantieverblijf in Saint-Tropez, en reageert voor het eerst op haar passage. “Hopelijk blijven de kijkers haar smaken, dan kan ik meer naar hier afzakken”, aldus Verhulst. In een exclusief videogesprek blikken

Lees meer »

Stakingsaanzegging van kleinere spoorbond METISP-Protect geweigerd, mobiliteitsminister roept op tot dialoog

HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, heeft de stakingsaanzegging van de kleine spoorvakbond Metisp-Protect geweigerd. De bond wilde eind april en begin mei opnieuw een week staken. In een reactie noemt mobiliteitsminister Jean-Luc Crucke (Les Engagés) het stakingsrecht “fundamenteel”, maar moet dat volgens hem “in balans blijven met andere rechten en verantwoordelijkheden.”

Lees meer »

Hoe paus Franciscus de kerk wilde hervormen en daar (niet) in geslaagd is

De paus toonde zich toleranter ten opzichte van homoseksualiteit en de positie van de vrouw binnen de kerk. Maar de hervormingsdrang waarmee Franciscus zijn pontificaat was gestart, is nooit helemaal tot zijn recht gekomen. "Hij moest dansen op twee benen", zegt VRT NWS-journalist Peter Decroubele. Kerkjurist Rik Torfs maakt een "gemengde balans" op.

Lees meer »