Na 37 jaar onafgebroken inzet nemen Pascal Windels en Marleen De Marez op maandag 28 april afscheid van Bakkerij Windels op de hoek van de Pladijsstraat en de Cam. Vereeckelaan in Sint-Lodewijk. Hun florissante zaak wordt overgenomen door Pieter en Marthe Goeminne-Debode. “Eenvoud is nog altijd ons devies,” stelt Pascal, “maar we blikken niettemin trots terug op een heel mooie periode.”
Pascal Windels (60), geboren en getogen in Otegem, was al vanaf zijn twaalfde levensjaar gefascineerd door alles wat met de bakkersstiel te maken had. Zijn droom werd werkelijkheid toen hij de kans kreeg om te gaan helpen bij de plaatselijke bakker Willy Decock. Daar leerde hij de eerste knepen van het vak kennen. De overstap naar de gerenommeerde bakkersschool De Groene Poorte in Brugge was een voor de hand liggende keuze.
Na zijn studies ging hij nog meer kennis opdoen aan de Belgische kust en deed er vele jaren ‘het seizoen’. Daarna werkte hij bij bakkerij Eric Devos in Heule en Johan Vanneste in Kortrijk. Tussendoor vervulde hij zijn militaire dienstplicht in het Duitse Lüdenscheid. Pascal was ondertussen gevallen voor de onweerstaanbare charmes van Marleen De Marez uit Sint-Lodewijk. Ze kregen samen drie kinderen: Tom, Tim en Thijs. Ondertussen zijn er met Lucas, Louis, Leon, Elena, Elias en Pauline ook al zes kleinkinderen.
“Ik ben onderwijzeres van opleiding”, start Marleen haar verhaal. “Het was in de jaren tachtig moeilijk om in het onderwijs aan een vaste baan te geraken. Interims op verschillende plaatsen, meer zat er niet in. We zijn in 1987 getrouwd en één jaar later, op 26 november 1988 om precies te zijn, hebben we een eigen zaak uit de grond gestampt. Dat verliep niet zonder slag op stoot. We hebben lange tijd uitgekeken om een zaak over te nemen of een bestaand pand om te bouwen tot bakkerij, maar altijd stond er iets in de weg.”
Een nieuwbouw
“Op aanraden van de familie hebben we uiteindelijk beslist om een nieuwbouw op te trekken in Sint-Lodewijk. Een strategisch heel goed gelegen plaats en makkelijk bereikbaar. Het was een echt huzarenwerkje om die woning af te krijgen. We hebben zelf de kleder gemetst, dakpannen gelegd en zoveel meer. Het was een echt familieproject. Zonder hen was het nooit gelukt. We zijn hen daar nog altijd dankbaar voor.”
Pascal en Martleen stortten zich met volle overgave, met hart en ziel, op het bakkersambacht en samen bouwden ze Bakkerij Windels uit tot wat het nu is: een dynamische en stijlvolle zaak. De taken werden mooi verdeeld: Pascal in de bakkerij en Marleen in de winkel… “Er is in die 37 jaar heel veel veranderd”, vult Pascal aan. “Vroeger had je wit, bruin en volkoren brood en daarmee was de kous af. Het gamma broodspecialiteiten is enorm uitgebreid. Je moet mee gaan met je tijd, want stilstaan is achteruit gaan.”
Kwaliteit leveren
“We zijn onze basisprincipes uit de beginperiode trouw gebleven en altijd gegaan voor kwaliteit. Je moet echt tijd maken als je een topproduct wil afleveren en dat hebben wij altijd nagestreefd. Ik heb allerlei specialisatiecursussen gevolgd zodat we elke nieuwigheid zo snel mogelijk onze klanten konden aanbieden. We zijn vooral gekend van onze eigen creatie, Windelkes desembrood.”
“We hadden een heel uitgebreid aanbod aan broden, pistolets en koeken en taarten. Van Pasen tot na de zomervakantie kon men bij ons terecht voor artisanaal schepijs in alle smaken en ijstaarten die we op bestelling maakten. We hadden ook een gevarieerd aanbod van pralines en in de paas- en sinterklaasperiode kon men verleidelijk lekkere chocoladefiguren verkrijgen. De holle figuren mouleerden we altijd zelf.”
Opvolging verzekerd
“Na 37 jaar sluiten wij een mooi hoofdstuk af en gaan we genieten van een welverdiend pensioen”, aldus Marleen. “Met veel vertrouwen geven we de fakkel door aan Pieter en Marthe. We zijn ervan overtuigd dat zij vanaf 29 mei met evenveel passie en vakmanschap de ambachtelijke traditie zullen verder zetten en zullen hen in de beginperiode nog wat bijstaan. Maandag 28 april zijn wij voor de laatste keer open. Het zal ongetwijfeld raar aanvoelen. We willen al onze trouwe klanten uit de grond van ons hart bedanken voor hun steun, vertrouwen en de vele fijne momenten. Het was een eer om deel uit te maken van hun rituelen en feestelijkheden… We hebben geen schrik van het spreekwoordelijke ‘zwart gat’. We krijgen meer tijd voor de (klein)kinderen, wandelen, fietsen en zwemmen en hebben ook nog heel wat klusjes op te knappen in onze woning in de Groenstraat.”
The post Brood en Banket Windels houdt er na 37 jaar mee op: “Al die jaren trouw gebleven aan onze basisprincipes uit de beginperiode” is provided by KW.be.