In het dagelijks leven is ze cliëntbegeleidster, maar daarnaast doet Shirley Dep (50) uit De Haan aan ‘vulva-casting’: het in gips gieten van de vrouwelijke edele delen. Het resultaat is een uniek en persoonlijk kunstwerkje voor thuis in de slaapkamer. Iets dat helemaal van jezelf is. “Je zou het in dat opzicht misschien ook een beetje kunnen vergelijken met een tatoeage”, aldus Shirley, die binnenkort ook ‘vulva-retraites’ wil organiseren.
Vulva-casting is een oprukkende kunstvorm die de taboes rond het vrouwelijke lichaam aan de kant schuift. In ons land zijn er nog altijd maar een handvol vrouwen mee bezig, maar het wint volgens Shirley Dep – een Middelkerkse die al drie jaar in De Haan woont – wel aan populariteit.
Een ‘holistische benadering van zelfliefde’, noemt ze het zelf. “Ik had er toevallig iets over gelezen op sociale media en het sprak me wel aan. Het ging immers over ‘female empowerment’; het proces waarbij vrouwen meer controle krijgen – en nemen – over hun eigen leven”, zo vertelt ze.
Laag zelfbeeld
Via vulva-casting helpt Shirley vrouwen om hun lichaam te accepteren, zichzelf te zien als kunst en hun unieke schoonheid te vieren. “Het is een expressieve vorm van zelfacceptatie waarmee ik vrouwen wil laten voelen dat ze precies goed zijn zoals ze zijn. Daarnaast gebruik ik het ook om endometriose bespreekbaar te maken. Eén op de tien vrouwen krijgt daarmee te kampen, maar er hangt nog altijd heel veel taboe rond”, aldus Shirley.
Dat laatste is volgens Shirley vooral een maatschappelijk probleem. “Veel vrouwen leven in onvrede met hun lichaam doordat het niet overeenstemt met de idealen. Vaak resulteert dat jammer genoeg ook in een laag zeldbeeld – vrouwen worden nodeloos complexen aangepraat. Mannen gaan na het voetballen samen onder de douche, maar bij vrouwen ligt dat doorgaans toch net iets moeilijker”, klinkt het.
Shirley voelde zich als tienermeisje zelf niet begrepen. “Toen ik een jaar of 14 was, ondervond ik enorm veel last telkens ik ongesteld werd. Ik kon daardoor vaak niet meedoen aan de turnles, en werd dan wel eens voor de hele klas belachelijk gemaakt. Vandaag, bijna veertig jaar later, is er jammer genoeg nog niet zo gek veel veranderd op dat vlak”, zegt ze.
Durf jezelf zijn
Zelf vindt Shirley het vrouwelijke geslachtsdeel iets moois. “Waarom zouden we ons erover moeten schamen? De boodschap die ik wil meegeven, is: durf te zijn wie je bent. De vulva is hét symbool van de vrouwelijke seksualiteit en daar moeten we trots op zijn”, klinkt het.
Het duurt ongeveer acht weken voor zo’n ‘vulva-werkje’ af is. “De afdruk komt immers niet perfect uit de mal en moet eerst bijgewerkt worden. Dan komen er drie lagen verf op, en wordt het verder afgewerkt in goud, zilver, brons of parelmoer. Ten slotte komt er ook nog eens een laagje vernis over, en alles moet dan eerst een tijdje drogen. Het casten zelf duurt maar een uurtje”, legt Shirley uit.
Aan de hand van een babbeltje probeert ze de dames ook eerst een beetje op hun gemak te stellen. “Veel vrouwen zijn er wel nieuwsgierig naar, maar ik voel toch nog een drempel. ’t Is ook best wel iets intiems natuurlijk. Vaak krijgt het achteraf een mooi plekje in de slaapkamer.”
Vulva-retraites
Meestal zijn het volgens Shirley wel vrouwen met een zekere levenservaring die erop afkomen. Ondertussen kreeg ze ook al aanvragen van mannen, maar dat ziet ze niet zitten. “Ik doe het als statement: voor zelfaanvaarding en bewustwording. Bij mannen voel ik instinctief aan dat het meer iets seksueels is”, glimlacht ze.
Haken, schilderen, bloemstukjes ontwerpen: Shirley was altijd al een creatief iemand. “Ik zou na de zomer ook graag vulva-retraites willen gaan organiseren. Een spirituele reis in het teken van de vrouwelijke energie en creativiteit, met zelfontdekking als rode draad. Samen mediteren en aan de mindset werken”, besluit ze.
Wie zich aangesproken voelt maar toch nog schroom heeft: je kan bij Shirley ook een doe-het-zelf-kit kopen. “Mét handleiding”, knipoogt ze.
Instagram: @feminique.be
The post Shirley maakt kunst van vrouwelijke edele delen: “Waarom zouden we ons schamen?” is provided by KW.be.