Van maandag 21 april tot vrijdag 25 april is een delegatie van de Marokkaanse stad Chefchaouen op bezoek in Kortrijk. Na de goedkeuring van de nieuwe stedenband door de gemeenteraad in 2023 is er een thematische samenwerking tussen de steden, maar ook een structurele kennisuitwisseling tussen studenten van (hoge)scholen en jeugdwelzijnswerkers.
“Chefchaouen doet grote investeringen in hernieuwbare energie, onder ander via zonnepanelen”, opent Maxim Veys (Vooruit), schepen van Mondiaal Beleid en Klimaat. “De stad wordt nationaal als voortrekker gezien en ook wij leren van hen. Kortrijk is de laatste jaren stevig vergroend, zowel in de binnenstad en de gemeentekernen als door de uitbreiding van natuur rondom. Ook het warmtenet op Kortrijk Weide, een duurzame manier van energiegebruik door warmteherverdeling, en de nieuwe manieren waarop wij duurzamer met afval omgaan is voor Chefchaouen een inspiratie.”
Veys was gaf samen met collega-schepenen Hannelore Vanhoenacker (TBSK) en Felix De Clerck (TBSK) een ‘Kortrijks pakket’ aan de twee afgevaardigden uit de Marokkaanse stad. Daarin zaten uiteraard ook de nieuwe Kortrijk-sokken, met daarop de Broeltorens geborduurd. Het Kortrijkse stadsbestuur kreeg op haar beurt een pakket van de mannen uit Chefchaouen, met onder andere traditionele borden, en dat allemaal in het zog van de Sint-Michielskerk, gezien ze er daarna op bezoek gingen. Het Groeningepark en de Casinotuin werden ook aangedaan in de wandeling door de stad.

Van compost tot cacao
Het hoofdthema van het werkbezoek is afvalbeheer. Chefchaouen kent de laatste decennia immers een sterke bevolkingsgroei en telt ondertussen 46.000 inwoners. Meer inwoners betekent meer afval, de stad is in volle voorbereiding voor een ambitieus afvalsorteerproject. Met afvalbeheerder IMOG heeft Kortrijk heel wat expertise waar Chefchaouen uit kan putten. Maar ook afvalbeheer op wijkniveau is een stokpaardje van de stad, met wijkcompostpunten en afvalsortering.
Verder op het programma: de werking van Oxfam Wereldwinkel, het project Warm Alarm, rond klimaatbewustzijn, in samenwerking met Avansa en de bibliotheek en een uitstap naar Brugge rond het thema cacao, de rol van de provincie voor meer duurzame projecten en een kennisuitwisseling met de Brugse stedenbandcoördinator (Brugge heeft immers een stedenband met de Kameroense stad Ebolowa, red.).

Jongeren bouwen bruggen
Een andere troef van de stedenband is de mogelijkheid voor Kortrijkse jongeren en studenten om Chefchaouen en zijn inwoners te leren kennen en tegelijk aan kennis- en talentontwikkeling te doen. Zo is Howest nauw betrokken. De hogeschool ondersteunt de steden om de projecten rond klimaat, natuur en leefmilieu wetenschappelijk te onderbouwen door studenten hun (buitenlandse) stages en onderzoekprojecten aan de stedenband te koppelen. Ook de leerlingen van het PTI hebben een project lopende met Chefchaouense leerlingen rond afval en compostering. De delegatie bezoekt deze week beide scholen.
Onze leerlingen werken samen met het Anajm-college in Chefchaouen rond belangrijke thema’s zoals afval en composteren”, legt schepen van Onderwijs Hannelore Vanhoenacker uit. “Ze hebben al logo’s ontworpen, een website ontwikkeld en zelfs VR-toepassingen gemaakt om dit project te ondersteunen. Het is een geweldige kans voor onze jongeren om praktische vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om hun horizon te verbreden en zich in te zetten voor een duurzamere toekomst.”
Ook vanuit het Kortrijkse jeugdwelzijnswerk AJKO is er een uitwisselingsproject (Erasmus+) in voorbereiding. In mei vertrekt een delegatie jeugdwelzijnswerkers en jongeren richting Chefchaouen met als hoofdthema verantwoordelijkheid en leiderschap.
“De verbinding tussen AJKO en de jeugdwerking in Chefchaouen krijgt stilaan vorm”, kadert schepen van Jeugd Felix De Clerck. “Het is mooi om te zien hoe jongeren bruggen bouwen over grenzen heen. In mei vertrekt er al een jongerenuitwisseling, waarmee we niet alleen jongeren verbinden, maar hen ook de kans geven om ervaringen uit te wisselen over duurzaamheid, cultuur en gemeenschapszin.”
Naast de inhoudelijke bezoeken is er ook ruimte om de stad en regio te beleven. Zo ontdekken de gasten de Paasfoor, het nieuwe museum Abby en de opening van het MOOOV filmfestival in Zuid-West-Vlaanderen.
The post Delegatie partnerstad Chefchaouen (Marokko) op bezoek in Kortrijk: “Leren veel bij van hen” is provided by KW.be.