Heuglijk moment voor vzw Dogs4blind in Knokke-Heist. Twee jaar nadat ze hun eigen opleidingscentrum startten, hebben ze de eerste hulphonden afgeleverd aan de zorgvragers. “Een dag waar we enorm naar uitkeken”, zegt Jo Dierick, coördinator bij Dogs4blind. Voor John (77) en Clairette (77) was het evenwel een moeilijk moment. Zij gaven de zwarte labrador twee jaar onderdak als gastgezin.
Vzw Dogs4blind zag in 2012 het levenslicht in Knokke-Heist en biedt al ruim dertien jaar hulp op maat van blinden en slechtzienden. Sinds 2023 hebben ze ook een eigen opleidingscentrum om blindengeleidehonden op te leiden. Na twee jaar intensieve training en voorbereiding kon de vzw de eerste honden overhandigen aan de zorgvragers. Twist was woensdag de tweede in de rij, nadat eerder haar zus al een plek kreeg toegewezen.
Hulphond Twist is speciaal opgeleid om te voorzien in de unieke behoeften van blinde personen. “Haar aanwezigheid zal de zorgvrager helpen om dagelijkse taken met meer zelfvertrouwen en gemak uit te voeren, waardoor ze uit haar isolement kan stappen en volop kan genieten van het leven. Met Twist aan haar zijde zal ze nieuwe plekken kunnen verkennen, uitdagingen kunnen aangaan en sociale contacten kunnen stimuleren. Dit is een moment waar we als organisatie enorm naar uitkeken”, zegt Jo Dierick, coördinator bij Dogs4blind. “Hulphonden bieden niet alleen praktische ondersteuning, maar ook emotionele verbinding en vriendschap. We zijn verheugd dat Twist de kans krijgt om een waardevol onderdeel te worden.”
Emotionele impact onderschat
Momenteel wordt er een tiental viervoeters opgeleid bij de vzw. En dat vraagt tijd: reken op minstens anderhalf jaar voorbereiding en training pér hond. Voor Twist was woensdag de laatste dag aangebroken. De zwarte labrador kreeg twee jaar onderdak bij John De Kegel (77) en Clairette Ceule (77). “We stelden ons kandidaat als gastgezin en hebben enorm genoten van de aanwezigheid van Twist”, zegt het koppel. Al moet Clairette toegeven dat het nakende afscheid haar zwaar valt. “Deze ochtend (woensdag, red.) moest ik haar een laatste keer hier afzetten voor de training en ik heb de hele weg traantjes gelaten. De emotionele impact hebben we wat onderschat. Al wisten we het natuurlijk op voorhand dat dit moment er zou aankomen én we weten dat we er een slechtziend persoon enorm hard mee helpen.”
Toch vraagt het voor een gastgezin heel wat engagement. Zo moet de hond elke werkdag om 8.30 uur naar het opleidingscentrum gebracht worden en in de namiddag terug opgehaald worden. “Het was eigenlijk een beetje zoals je de kinderen naar school brengt en weer afhaalt”, glimlacht het koppel, dat even verderop op een appartementje op de Zeedijk woont. “Twist heeft twee jaar deel uitgemaakt van onze familie. Het afscheid valt dus wel zwaar, maar we trekken ons op aan de gedachte dat we bijdragen aan een mooier leven voor haar nieuwe baasje.”
Nog gastgezinnen gezocht
Vzw Dogs4blind blijft zich ondertussen verder inzetten voor het verbeteren van de levenskwaliteit van blinde en slechtziende mensen door middel van goed opgeleide blindengeleidehonden. “Met de overdracht van Twist hopen we een positieve impact te maken en nieuwe mogelijkheden te creëren voor onze zorgvrager en vele anderen”, zegt Jo Dierick. “We zijn trouwens nog hard op zoek naar gastgezinnen waar een pup twee jaar verblijft en een goede opleiding krijgt, en wij bieden ondersteuning aan het gastgezin om hierin te slagen. Heb je hier interesse in: neem dan zeker contact op.” (MM)
The post Maak kennis met Twist, één van de eerste hulphonden van vzw Dogs4blind: “Trots, maar vooral een emotioneel moment” is provided by KW.be.