Tijdens de eerste drie maanden van 2025 hebben er in België fors meer vastgoedverkopen plaatsgevonden. Dat blijkt uit de jongste barometer van notarisfederatie Fednot. Volgens woordvoerder Bart van Opstal gingen met name meer jonge kopers op huizenjacht, onder impuls van de verlaagde registratierechten en een dipje in de rentes.
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2024 stegen de transacties met 15,7 procent: +19,1 in Vlaanderen en +12,5 in Wallonië. In Brussel bleef de toename beperkt met 1,2 procent.
Volgens Van Opstal is de heropleving vooral toe te schrijven aan de verlaagde registratierechten. Zowel in Vlaanderen als Wallonië daalden die voor de enige eigen woning. “Een tweede belangrijk element is dat rond de jaarwisseling de rente van de hypothecaire kredieten een dieptepunt heeft bereikt. Dat is dus een extra stimulans die de toename van de transacties verklaart”, licht de notaris toe.
Huizen
Met name jonge kopers kochten daardoor meer vastgoed in het eerste kwartaal, zegt Van Opstal. “Zij zijn hoofdzakelijk op zoek naar huizen, waardoor de vraag en natuurlijk ook de prijzen op die markt zijn gestegen.”
Zo klom de gemiddelde prijs van een huis in België met 7,8 procent tot 355.371 euro. In Vlaanderen gaat het om een toename van 3,3 procent tot 379.737 euro, in Wallonië – waar de daling van de registratierechten het grootst was – zelfs met 17,8 procent tot 281.069 euro. Brussel blijft de duurste prijzen kennen met gemiddeld 589.280 euro voor een huis (+3,4 procent).
Prijsstijging appartement aan kust
Wat appartementen betreft, bleven de prijzen tijdens de eerste drie maanden stabiel met gemiddeld 271.218 euro. “Investeerders zijn de laatste tijd minder actief op de markt”, duidt Van Opstal. In Vlaanderen (279.332 euro) is er zelfs sprake van een lichte daling met 1,2 procent, volledig toe te schrijven aan forse afname van de gemiddelde prijs in West-Vlaanderen (-5,6 procent). Volgens Van Opstal deed zich daar een correctie voor van de appartementsprijzen aan de kust, die vorig jaar behoorlijk waren gestegen.
Stijgende rentevoeten
Hij merkt tot slot op dat de boom op de vastgoedmarkt zich vooral in januari manifesteerde. “Als we kijken naar maart zien we dat de piek bijna is uitgewerkt met transacties die bijna op hetzelfde niveau als maart vorig jaar zitten”, aldus Van Opstal. “Dat heeft te maken met de rentevoeten die ondertussen weer behoorlijk gestegen zijn met bijna een half procentpunt. Dat heeft een remmend effect, vooral bij jonge kopers.”
The post Jonge kopers doen vastgoedmarkt boomen in eerste kwartaal is provided by KW.be.