Vijftien jaar geleden begon het te borrelen in de potten van Frietkotheek Wezze in de Avelgemse Doorniksesteenweg. Letterlijk én figuurlijk. Sindsdien zijn Jadranka Geirnaert (41) en Wesley Vermeersch (46) niet meer weg te denken uit het dorpsbeeld.
Wat ooit begon als een plan waarbij Wesley het frituuravontuur alleen zou aangaan, draaide meteen uit op een tandemverhaal. “Ik was hoogzwanger van Mauro toen we de deuren openden”, vertelt Jadranka. “Maar ik stond al op dag één mee te bakken.”
Geoliede machine
De opening was meteen een schot in de roos: gratis frieten voor iedereen en dat leverde meteen een rij van honderden hongerige klanten op. “Vanaf toen was het volle gas tot op de dag van vandaag.” Ze zijn sindsdien een onafscheidelijk duo achter de frituurtoog. “Mensen zeggen dat ze kunnen blijven kijken hoe wij samenwerken, als een geoliede machine”, zegt Wesley. “Alsof het een ingestudeerd nummer is. Alleszins is het niet evident om een vervanger te vinden als een van ons twee afwezig is.”
In de genen
Wesley, of beter gezegd ‘Wezze’, draagt zijn bijnaam uit het voetbal vandaag met trots als naam van zijn zaak. “Ik heb zowat overal gevoetbald: op het plein, in de zaal en mini en heb nooit anders geweten dat ze mij zo noemden. Maar ik wist al lang: ooit open ik een frituur. Dat zat gewoon in mijn genen.” Het frietgevoel kreeg hij met de paplepel mee. Zijn ouders baatten vroeger frituren uit in Waregem, Stasegem en Otegem. “In Otegem hadden we een charmant frietkotje met een kleine veranda, pal naast de Chiro. Dat zie je de dag van vandaag niet veel meer.” Toen het pand in hartje Avelgem vrijkwam, twijfelde Wesley geen seconde. “De mentaliteit hier, de sfeer in Avelgem, dat klopt gewoon. En als ik ergens mijn frietpotten wou opstellen, dan was het wel hier.”
Verse producten
Frietkotheek Wezze is niet zomaar een frituur. “Onze hamburgers zijn onze trots”, zegt Wesley. “Alles is vers: het gehakt, de sauzen, het stoofvlees en in de winter serveren we zelfs hutsepot en huisgemaakte hespenrolletjes. Onze liefde voor het vak proef je.” En ze vergelijken zich nooit met anderen.
“Friet is mijn comfortfood, mijn guilty pleasure, mijn klein dagelijkse gelukje”
“We maken gewoon wat we zelf lekker vinden”, vult Jadranka aan. “Als we op een beurs iets nieuws ontdekken, testen we dat eerst zelf. Pas als het ons overtuigt, komt het op het menu.” Toen corona toesloeg, schakelden ze moeiteloos over op online bestellingen en thuislevering. “Dat bleek een schot in de roos”, zegt Wesley. “En het blijft lopen. Mensen willen frieten die warm en stipt aan de deur belanden -en wij zorgen daarvoor.”
Comfortfood
“Ik eet élke dag frietjes”, bekent Jadranka zonder enige schaamte. “Altijd goed gezouten. Friet is mijn comfortfood, mijn guilty pleasure, mijn klein dagelijkse gelukje.” Wesley heeft dan weer een zwak voor zijn eigen creaties. “Voor mij moet het pittig zijn. Geef mij maar een burger met hot mammoet, samourai, en alsjeblieft: géén groentjes. Groenten horen in de moestuin, niet op mijn broodje”, grapt hij.
Naar de motorcross
Tijdens het weekend ruikt het thuis minder naar friet en meer naar verbrand rubber, want dan trekken ze richting motorcross. “Zoon Mauro scheurt over nationale en internationale circuits en wij supporteren met volle overgave. Dat geeft ons echt energie”, zegt Jadranka. “Daar kunnen we alles even loslaten en zijn we als gezin echt samen. In de winter is het dan meer voetbal en tijd voor onze vrienden.”
Maar ook al is de hoeveelheid tijd die in de frituur kruipt niet te onderschatten, familietijd dragen ze hoog in het vaandel. “Zelfs in de menukaart leeft de familiegeest verder.” Elke zoon heeft zijn eigen creatie: een gepersonaliseerd frietgerecht met hun favoriete snacks en sausjes. “Zo hebben Milan, Mathis en Mauro elk hun eigen voorkeur -en dat is niet anders bij onze klanten”, glimlacht het sympathieke koppel dat via deze weg al hun klanten wil bedanken voor het vertrouwen.
The post “Je proeft onze liefde voor het vak”: Jadranka (41) en Wesley (46) runnen Frietkotheek Wezze is provided by KW.be.