Alstom uit Brugge krijgt gelijk: Raad van State schorst keuze NMBS voor Spaanse CAF voor nieuwe treinstellen

De Raad van State schorst de beslissing van de NMBS om het Spaanse CAF aan te duiden als voorkeursbieder voor de aankoop van nieuwe treinstellen. De spoorwegmaatschappij is volgens de Raad onvoldoende transparant geweest in haar beslissing.

De NMBS lanceerde eind 2022 een aanbesteding voor de levering van honderden nieuwe MR30-motorstellen, treinstellen waarbij de motor is ingebouwd en die dus niet door een locomotief moeten worden getrokken. De spoorwegmaatschappij ontving drie offertes. Naast die van het Spaanse Construcciones y Auxiliar de Ferrocabriles, of CAF, ging het om Siemens en Alstom.

Eind februari duidde de NMBS CAF aan als voorkeursbieder. Dat gebeurde op basis van een rangschikking van de offertes op basis van verschillende criteria, waaronder de technische kwaliteit. Met de aanduiding als voorkeursbieder gaf de spoorwegmaatschappij aan dat ze onderhandelingen met de Spanjaarden wilde aanknopen. Siemens en Alstom belandden intussen in de wachtkamer.

Maar de keuze voor CAF viel slecht. Bernard Belvaux, de CEO van de Benelux-tak van Alstom, noemde de beslissing zelfs “shockerend”. Het Franse bedrijf stelt 3.000 mensen tewerk op zijn sites in Brugge en Charleroi. Volgens Belvaux was het voorstel van Alstom bovendien ruim 100 miljoen euro goedkoper dan dat van CAF, terwijl de globale score maar heel licht in het voordeel van de Spanjaarden zou zijn uitgevallen.

Schorsing

Alstom trok uiteindelijk naar de Raad van State met de vraag om de beslissing te laten schorsen. De Raad heeft dat nu ook gedaan, blijkt donderdag uit een arrest. De spoorwegmaatschappij mag voorlopig dus geen onderhandelingen met CAF opstarten.

Uit de beslissing van de NMBS blijkt niet welke methode is gebruikt om de technische kwaliteit van de verschillende offertes te beoordelen, stelt het rechtscollege. De maatschappij gaat op die manier “voorbij aan het beginsel van transparantie” dat een overheidsbedrijf in acht moet nemen bij de gunning van overheidsopdrachten, klinkt het in een nieuwsbericht op de website van de Raad.

De keuze voor CAF stuitte de voorbije weken ook politiek op heel wat verzet. Niet alleen zou de NMBS op die manier banen bij Alstom in Brugge en Charleroi in het gedrang brengen, klonk het bij oppositiepartijen PVDA en Groen, er zouden ook aanwijzingen zijn dat het Spaanse bedrijf spoorlijnen aanlegt in bezet Palestijns gebied.

Minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) wilde begin maart alleen kwijt dat de Europese regels voor openbare aanbestedingen in het dossier worden gevolgd, en dat het contract nog niet formeel aan CAF is gegund. Hij wees er ook op dat de beslissing eind februari unaniem is genomen door de raad van bestuur van de NMBS. Daarin zitten vertegenwoordigers van N-VA, CD&V, Vooruit, Open VLD, Groen, MR, PS en Ecolo.

The post Alstom uit Brugge krijgt gelijk: Raad van State schorst keuze NMBS voor Spaanse CAF voor nieuwe treinstellen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Begrotingstekort liep vorig jaar op tot 27,75 miljard euro

Het totale Belgische begrotingstekort is vorig jaar opgelopen tot 27,75 miljard euro of 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), van 24,42 miljard of 4,1 procent van het bbp in 2023. Dat blijkt donderdag uit statistieken van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

Lees meer »

Vakbonden gerustgesteld na overleg met Gevangeniswezen

Het Gevangeniswezen en de vakbonden trekken aan hetzelfde zeel om te voorkomen dat de gevangenissen verder zullen overspoelen door de actie van de magistratuur. Dankzij een ministeriële richtlijn zullen de vierduizend veroordeelden die zich aanbieden bij de gevangenis terug naar huis gestuurd worden.

Lees meer »

“Sterkste bewijs tot nu toe” van buitenaards leven gevonden

Wetenschappers zeggen “het sterkste bewijs tot nu toe” gevonden te hebben van mogelijk buitenaards leven buiten ons zonnestelsel. Met de James Webb-ruimtetelescoop hebben ze in de atmosfeer van een andere planeet bijna zeker gas waargenomen dat op aarde alleen door levende organismen geproduceerd wordt.

Lees meer »

Biden in eerste speech sinds Trump aan de macht is: “In minder dan 100 dagen heeft deze regering zoveel schade aangericht”

In zijn eerste grote publieke toespraak sinds Donald Trump weer in het Witte Huis zit, heeft voormalig Amerikaans president Joe Biden (82) uitgehaald naar zijn opvolger. De Democraat hekelde een half uur lang de "vernietiging" die Trump en de zijnen in "adembenemend" tempo hebben aangericht en veroordeelde hun aanvallen op de Amerikaanse sociale zekerheid.

Lees meer »

Flexi-jobbers kunnen nu tot 18.000 euro onbelast bijverdienen. Welke regels gelden er?

Flexi-jobbers mogen vanaf dit jaar 6.000 euro meer onbelast bijverdienen én kunnen dat in meer sectoren doen. Dat staat in het paasakkoord van de federale regering. Wat verandert er precies voor flexi-jobs? Wat zijn de voorwaarden om dit te mogen doen, zowel voor werknemers als gepensioneerden? En welke impact heeft een flexi-job op je pensioen? HLN-werkexpert Stijn Baert legt het

Lees meer »