Wordt de pas ontdekte burcht van Ieper geïntegreerd in een nieuw commercieel gebouw of krijgt de archeologische site een plek in de openlucht? Dat is de knoop die moet doorgehakt worden tegen het einde van de maand. De initiatiefnemers van de petitie pleiten voor de laatste optie, vanuit het bestuur klinkt er toch terughoudendheid.
Op 17 maart ontdekten archeologen de eerste sporen van de middeleeuwse grafelijke burcht, gebouwd met ijzerzandsteen, tussen de Ieperse Leet en de Wallenstraat. De volgende dagen en weken gaf de bodem onmiskenbare delen van het historische complex prijs: de grondvesten en onderbouw van de burchtmuur met steunberen, de walgracht versterkt met houten wanden, de houten ondersteuning van de brug of valpoort.
Het was eigenlijk de bedoeling dat op de site een nieuwbouw zou komen met op het gelijkvloers een nieuwe Carrefour-supermarkt en daarboven zes appartementen, maar die werken liggen stil. De archeologen hadden initieel drie weken tijd om hun werk te doen. Dit werd na de vondst verlengd met één week. Tijdens een overleg met bouwheer Jean-Marie Cardinael op 26 maart werd er overeengekomen om dat nog eens te verlengen met 30 werkdagen.
Drie opties
Op de gemeenteraad van begin april gaf burgemeester Katrien Desomer (Team Ieper) al aan dat het stadsbestuur de wens heeft om de restanten op de huidige locatie te preserveren. De optie om de site gewoon weer dicht te gooien met beton werd dus al snel uitgesloten. De vraag was alleen nog hoe het behoud in situ dan moet gebeuren en vooral wie dat zal betalen. “Er zijn drie opties”, aldus burgemeester Katrien Desomer (Team Ieper). “Optie 1 is een aanpassing van de paalfundering zodat de site beschermd blijft voor de toekomst. Optie 2 is behoud in situ met ontsluiting aangepast ontwerp en de derde optie is helemaal niet meer bouwen op de site zodat de site een soort park wordt en de site in openlucht kan bezocht worden.”
Een maand na de ontdekking wordt er daarover druk overleg gepleegd. “Vorige week vrijdag (11 april, red.) zaten we opnieuw samen met alle betrokkenen: bouwheer, architect, bouwfirma, Stad Ieper, CO7 en Erfgoed Vlaanderen”, vervolgt de burgemeester. “Optie 1 en optie 2b, het uitwerken van een kelderverdieping met aparte toegang, werden verder besproken. Optie 2a waarbij de restanten van de burcht te bezichtigen zouden zijn door een doorzichtige vloer in de supermarkt is niet verder uitgewerkt, aangezien de muur redelijk achteraan het terrein ligt en dus eigenlijk al niet meer onder de winkel zelf ligt. Optie 3 (niet bouwen, red.) werd vrijdag laatst niet besproken. Eind deze week is er opnieuw overleg en zien we verder. Het overleg verloopt constructief en met heel veel wederzijds respect. Ik wil dit niet hypothekeren door grote uitspraken of voorafnames te doen.”
Petitie
Een groep Ieperlingen wil echter de beslissing niet afwachten en startten een petitie. Het gaat onder meer om Piet Chielens, Rudy Claeys, Michaël Pinket, Lieven Stubbe en Danny Venus. “Ik noem het liever geen petitie, maar wel een oproep tot steun. Het is zeker niet negatief bedoeld”, zegt Lieven Stubbe. “Zaterdag werd de petitie gelanceerd en tegen maandagavond hadden we al 1.200 aanmeldingen. De bedoeling is dat we dat zullen doorsturen naar verschillende autoriteiten die iets kunnen betekenen in de instandhouding van die burcht. Dat gaat om een vijftiental adressen, van Toerisme Vlaanderen en Erfgoed Vlaanderen, die heel geïnteresseerd zijn, tot vzw’s zoals Herita en de Koning Boudewijnstichting.”
“In eender welke piste willen we dus wel een samenwerking met Vlaanderen” – Schepen Eva Ryde
Het minimumscenario waarbij de site behouden blijft in een gesloten ruimte is niet voldoende voor de initiatiefnemers van de petitie. “We vrezen dat het uiteindelijk een soort kelderverdieping wordt binnen het grootwarenhuis”, vervolgt Lieven Stubbe. “Daar zouden ze een afzonderlijke ruimte maken die voor het publiek bereikbaar is, maar wel in een gesloten ruimte. Met daarboven eventueel een tussenverdieping waar het warenhuis gebruik van kan maken, bijvoorbeeld om materiaal te stockeren. Dat is het minste dat je kan doen. De aantrekkelijkheid zal dan wel veel minder zijn dan wanneer het kan ademen in de openlucht. In die optie heb je immers ook de mogelijkheid om de gracht en de loopbrug te suggereren.”
Financiële plaatje
Dat klinkt mooi, maar het schoentje wringt bij het financiële plaatje. Daarover houdt het stadsbestuur echter voorlopig de lippen stijf op elkaar. “Het gaat over veel geld”, aldus Stubbe. “Ooit is er eens gezegd geweest tussen 5 en 10 miljoen euro. Het is moeilijk om dat naar waarde te kunnen schatten. Het gaat immers om een commercieel project. Carrefour en de familie Cardinael derven ook inkomsten in de toekomst. Dat zal ook moeten berekend worden. In die zin is het onmogelijk voor Ieper om dat te dragen. Dus moeten we hogerop kijken. We hebben ook een aantal parlementairen die onze oproep steunen. Zo is Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout daarover een vraag aan het voorbereiden.”
Ook schepen en Vlaams Parlementslid Eva Ryde (N-VA) is bezig met lobbyen bij de bevoegde ministers, maar blijft nuchter. “Ik ben enkele weken geleden al geweest op het kabinet van minister Weyts om het belang van de vondsten te duiden en te wijzen op de beperkte draagkracht van Ieper op dat vlak”, zegt Ryde. “Ze zijn intussen al bij ons geweest. Er is zeker al contact maar nog geen conclusie over welke richting we opgaan. Daarover hebben we nog een overleg nodig met alle cijfers bij de hand. We moeten heel goed afwegen wat de voor- en nadelen zijn van elke piste en ook de kosten want het erfgoed van Ieper in het verleden is groter dan Ieper vandaag is. Dat reflecteert zich ook in de financiële draagkracht om dat te doen. In gelijk welke piste willen we dus een samenwerking met Vlaanderen.”
In ieder geval dringt de tijd. Iedere dag dat er niet kan verder gebouwd worden, lopen de kosten voor de bouwheer verder op. Ook de archeologen zitten bijna op het einde van hun maximale onderzoekstijd. “Vrijdag zitten we in de helft van de extra dertig werkdagen die de archeologen kregen. Daarna zijn er dus nog maximum drie weken. Knopen zouden moeten kunnen doorgehakt worden tegen eind volgende week, ten laatste 1 mei”, besluit de burgemeester.
The post Wordt pas ontdekte Ieperse burcht een openluchtpark? “Tegen 1 mei moet er witte rook zijn over toekomst” is provided by KW.be.