Meer dan 80 organisaties reageerden eind vorig jaar op de projectoproep van Een Hart voor West-Vlaanderen, het project van het Streekfonds West-Vlaanderen dat extra ondersteuning wil bieden aan projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren. Een jury weerhield 35 projecten waaronder de Speelkaravaan van De Loods in Loker, goed voor een steun van 4.436 euro.
Het geld zal door De Loods gebruikt worden voor de aankoop van spelmateriaal. “Zowel voor de allerkleinsten als de tieners”, zegt Bruno Schelstraete. “De bedoeling is om het spelmateriaal aan te bieden in onze Speelkaravaan die van wijk tot wijk zal rondrijden om kwetsbare gezinnen met kinderen en jongeren die in kansarmoede leven op het platteland ook de kans te geven het speelgoed te ontdekken. Gezien de beperkte mobiliteit in de Westhoek is dat voor deze groep anders echt wel moeilijk.”
OverKop-huis
De Loods werkt samen met het OverKop-huis, een organisatie die veilige ontmoetingsplekken – zogenaamde OverKop-huizen – aanbiedt voor jongeren tot 25 jaar. OverKop werd in 2016 opgericht na een Rode Neuzen Dag-actie. “Ook hier worden de kinderen en jongeren van het platteland benadeeld om een OverKop-huis te bezoeken. Gelukkig is er nu onze Speelkaravaan. We gaan dus zelf op zoek waar we kunnen helpen.”
De Speelkaravaan reed de eerste keer uit tijdens de paasvakantie in Poperinge. Ook Heuvelland staat nog op het lijstje. “We gaan telkens in overleg met het gemeentebestuur om zo een overzicht te krijgen van de plaatsen waar we meer dan welkom zullen zijn.”
In de Speelkaravaan bevindt zich ook spelmateriaal die kinderen prikkelt om een juiste studiekeuze te maken. “We hebben een ruim aanbod STEM-speelgoed, speelgoed dat kinderen laat ontdekken, bouwen en waarbij ze kennis maken met de wereld van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde.”
Nieuwe locatie
Ondertussen nadert het definitief vertrek van De Loods uit Loker. De vzw verhuist naar een gloednieuwe locatie in Poperinge. Om de toekomst van de huidige gebouwen in Loker vorm te geven, organiseerde het gemeentebestuur van Heuvelland onlangs een infomoment voor de inwoners. Daarin werd duidelijk gesteld dat de gemeente het gebouw niet zal aankopen. “Er kwamen zeer uiteenlopende ideeën uit de vergadering”, vertelt burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). “Voor een aantal mensen moet het gebouw bewaard blijven, voor anderen mag het met de grond gelijk gemaakt worden. Er werd ook gedacht aan een woonzone of recreatieve zone. Eenmaal De Loods het gebouw verlaten heeft, zal door de vzw het gebouw op de markt gebracht worden. Het is dan aan de ontwikkelaar om met de plannen voor een nieuwe bestemming naar buiten te komen.”
Het gebouw heeft alvast een rijke geschiedenis. De Stichting Godtschalck kocht in 1896 het leegstaande Sint-Antoniusgesticht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd alles vernield. Vanaf 1927 begon men met de wederopbouw. De werking van Huize Godtschalck stond jarenlang synoniem met de zusters het Geloof van Tielt. In 2008 verlieten de zusters de instelling. In 2015 werd Huize Godtschalck De Loods.
The post Speelkaravaan vol didactisch spelmateriaal voor De Loods: “Voor kansarme kinderen” is provided by KW.be.