Een van de meest karakteristieke werken van The Crystal Ship bevindt zich op de Vuurtorenwijk, waar Oostendenaar Sigfried Vynck een karakterkop spoot. “Dit is het soort personage dat je vroeger op elke hoek in de wijk kon ontmoeten”, luidt het. Voor de editie 2025 is Vynck helemaal terug.
“Voor The Crystal Ship maakte ik tijdens de eerste editie in 2016 drie werken. Maar die vind ik niet meer relevant voor wat ik momenteel maak”, zegt Sigfried Vynck. De kunstenaar wordt liefst aangesproken als Vynck. “Mijn werk op de gele gevel op de hoek van de Zilverlaan verdween enkele jaren geleden. Ook op een zijmuur in de Nieuwpoortsesteenweg staat mijn werk, maar ook dat verdwijnt binnenkort.”
Rode vissersboot
En dan is er zijn bekendste werk in de Sergeant Debruynestraat op de Vuurtorenwijk. “Ik schilderde een vissersschip in een O, een dubbele verwijzing naar Oostende en de maritieme geschiedenis. Het zou een groene boot worden. Tijdens het schilderen vernam ik echter dat hier burgemeester Vande Lanotte woonde. Ik heb er dan maar een rode vissersboot van gemaakt”, herinnert hij zich.
Niettegenstaande een groeiende carrière als zelfstandig kunstenaar werd Vynck niet meer gevraagd door The Crystal Ship. “Een beslissing van de curator”, wil hij kwijt. Vynck realiseerde intussen wel al meerdere muren in Oostende, onder meer aan het Maritiem Instituut. Dat werk is niet opgenomen in The Crystal Ship.
Change
“Ik was zelf vragende partij om op de muur in de Sergeant Debruynestraat een nieuw werk te plaatsen. Het past bij het thema ‘Change’. Ook mijn werk veranderde sinds 2016, toen ik artistiek nog in mijn beginperiode zat. Gaandeweg leer je andere artiesten en andere technieken kennen, waardoor je groeit. Tegenwoordig ben ik vooral actief in ons land, maar er zijn ook murals in het buitenland”, zegt de Oostendenaar, die geen verfborstels maar spuitbussen hanteert voor zijn streetart.
“Het blijft la vie des artistes met soms veel of weinig werk. In de wintermaanden ben ik vooral in mijn atelier actief waar ik werk aan mijn schilderijen.” Het doet Vynck deugd om weer aan The Crystal Ship deel te nemen: “De sfeer onder de makers is erg goed. Ik vind het trouwens een van de beste line-ups tot nu toe, terwijl het festival best wel een moeilijk jaar achter de rug heeft.”
Vuurtorenwijk
“Mensen in de marge portretteer ik graag in mijn eigen stijl, een mix van realisme en graffiturisme. Ik heb als twintiger enkele jaren lang op de Vuurtorenwijk gewoond en wou op deze muur iemand portretteren die je hier op elk moment tegen het lijf zou kunnen lopen. Het is een kapitein of visser op rust geworden, waarbij ik ook een gevoel van nostalgie wou overbrengen. Het personage mist misschien de zee. Maar je kunt er ook een persoon in zien die eenzaam is. Ook dat is een stedelijk probleem, waarbij mensen aftakelen en uiteindelijk maar een schim zijn van wat ze ooit waren. Ik voegde op het laatst nog de vuurtoren toe als knipoog naar de wijk.”
Vynck is lovend over de extra kans die de artiesten krijgen in Oever Gallery: “Daar kunnen we nog ander werk tonen. Ik maakte een tekening van dezelfde figuur.”
Verdiend
“Tijdens het festival ging ik ‘s avonds eten met de collega’s, maar sliep ik gewoon thuis. Dat is het voordeel van deelname aan een festival in je eigen stad. En ik moet toegeven dat het deugd doet om opnieuw in Oostende te kunnen werken. Om terug te keren op een moment dat er een nieuwe wind waait. Ik denk dat ik mijn plaats hier verdien.” Het publiek waardeert duidelijk zijn werk: het wordt door bezoekers omschreven als een van de betere.
“Sommige lokale bewoners reageerden aanvankelijk geschokt toen de boot werd overschilderd. Maar naarmate het werk tot stand kwam, veranderden de reacties. Het is voor mij op de Vuurtorenwijk dan ook een thuismatch, want ik ken nog veel buurtbewoners.”
Ook de eigenaars gaven hun mening aan de kunstenaar. “Ze waren zeer enthousiast, maar gingen tijdens de afwerking op reis. Hopelijk vallen ze achterover bij thuiskomst”, lacht hij.
The post Kunstenaar Sigfried Vynck spuit karakterkop voor The Crystal Ship: “Blij om hier weer te werken” is provided by KW.be.