Een opendeurdag met optredens, workshops, rondleidingen, een speeldorp en een exotisch foodfestival markeert op zondag 25 mei het vijftienjarig bestaan van het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle. In die vijftien jaar doorliep het centrum heel wat wilde wateren, maar ondertussen is de grootste weerstand gaan liggen. “Doorheen de jaren hebben we getoond dat we een goede buur zijn. We hopen hier nog lang te kunnen blijven”, zegt centrumdirecteur Sofie Desseyn.
In februari 2010 kwamen de eerste vluchtelingen aan in de voormalige legerkazerne in Poelkapelle. Vijftien jaar later biedt het centrum opvang aan 235 asielzoekers. “We zijn begonnen als een tijdelijk opvangcentrum met een paar gezinnen”, zegt centrumdirecteur Sofie Desseyn, die al centrumdirecteur is sinds september 2010. “Ondertussen zijn we een structureel centrum geworden. Het is altijd moeilijk in te schatten wat er zal gebeuren, maar ik denk toch dat we getoond hebben dat we een fijne buur zijn.”
Veel animatie
In die vijftien jaar is er heel wat veranderd op de site. “In samenwerking met de Regie der Gebouwen en het hoofdbestuur hebben we bepaalde gebouwen volledig gestript en gerenoveerd”, vervolgt Sofie Desseyn. “We hebben ook heel sterk ingezet op animatie, omdat we het belangrijk vinden dat mensen iets te doen hebben. Zo is er bijvoorbeeld een blok met een fitness, een damesbreicafé, een knutselcafé… We hebben ook keukens geïnstalleerd, want alle bewoners koken zelf. Recent legden we buiten ook een petanqueplein en een buitenfitness aan.”
Niet alleen qua infrastructuur ziet het centrum er helemaal anders uit, ook de werking evolueerde. “Vroeger verbleven de bewoners hier korter en mochten ze niet gaan werken”, gaat Sofie Desseyn verder. “Toen moest je meer een tijdsinvulling voorzien. Maar nu de bewoners langer blijven en na vier maanden mogen gaan werken, is het hier overdag zo goed als leeg. We hebben heel sterk ingezet op werk. Vroeger was dit echt een wachtstation. Bewoners wachtten tot dat ze een beslissing kregen of konden doorstromen naar een LOI (Lokaal opvanginitiatief, red.).”
Dat asielzoekers nu toestemming krijgen om te werken is een groot pluspunt voor heel wat bedrijven in de regio. “Ze nemen jobs in die anders heel moeilijk in te vullen zijn. Wij werken samen met interimkantoren en de VDAB, maar heel vaak is het mond-aan-mondreclame, zowel tussen werkgevers als tussen de bewoners onderling. Werkgevers contacteren ons om te vragen of er bewoners voor hen kunnen werken en bewoners geven elkaar contacten door. Daardoor stappen veel bewoners zelf naar een werkgever. We zijn er trots op dat zo goed als iedere bewoner aan het werk is.”
Fedasil Poelkapelle onderscheidt zich van andere asielcentra vooral door zijn landelijke ligging. “Het voordeel is dat het hier altijd rustig is, wat voor de bewoners wel fijn is. Het is ook een heel groot domein, dus je kan gemakkelijk eens buiten, voetballen, volleyballen… Een klein nadeel is misschien dat we weinig busverbindingen hebben. Aangezien onze bewoners zelf hun boodschappen doen, moeten ze altijd de bus of fiets nemen. Maar op zich valt dat heel goed mee. Bewoners trekken goed hun plan.”
De meeste kinderen gaan naar school. “Voor de lagereschoolkinderen zijn dat de scholen van Staden, Westrozebeke en Vijfwegen. Voor het middelbaar gaan ze naar Ieper, Roeselare of Kortemark. Ook de volwassenen kunnen Nederlandse les volgen in Ieper of Roeselare. Veel jongeren gaan ook voetballen. Daarvoor werken we samen met VK Langemark-Poelkapelle en Staden. Sommige meisjes gaan dansen en badmintonnen. We hebben ook een vrijwilligerswerking die vooral aan huiswerkbegeleiding doet.”
Huiswerkbegeleiding
Die vrijwilligerswerking institutionaliseerde in de vzw Open Kijk Vijfwegen, met Peter Peene als voorzitter. Daarnaast bestaat het bestuur uit Gina Pype, Marnix Meersdom, Dirk Barbez, Helga Van Hauwermeiren en Luc Dewaele. Dirk Barbez uit Dikkebus is de vrijwilliger met de langste staat van dienst. “Het is gegroeid doordat we zelf een Afghaanse pleegzoon gehad hebben. Dat is ondertussen bijna twintig jaar geleden, toen er bijna nog geen vluchtelingen waren. Ondertussen ben ik al elf jaar vrijwilliger, sinds ik met pensioen ben. Onze grootste opdracht is huiswerkbegeleiding voor de AMA’s, de niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Dat doen we iedere dinsdag- en donderdagavond, van 20 uur tot 21 uur. Er zijn er ook vrijwilligers die helpen met het huiswerk voor de lagereschoolkinderen. Dan zijn er nog kleinere activiteiten waar we bij betrokken zijn, zoals het kerstfeest, sinterklaasfeest…”
Manon Dupont, buurtwerker en animator, staat in voor een goed contact met de buren. “Wij proberen geregeld evenementjes te organiseren waarop de buren altijd uitgenodigd worden. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals de Buren op de Koffie of een vriendjesdag voor de kinderen, Halloween, carnaval…”, zegt Manon. “Buren zijn welkom om het centrum te zien en doorheen het jaar mogen ze altijd langskomen voor rondleidingen. Dat doen we heel vaak voor verenigingen en scholen. Ieder jaar is er ook een sneukeltocht, maar omdat we dit jaar onze vijftiende verjaardag vieren, organiseren we een opendeurdag met optredens en een foodfestival op zondag 25 mei.”
Zo’n groot evenement is er al lang niet meer geweest in het centrum. De tiende verjaardag viel in het water door de coronacrisis. “We hopen toch op 300 à 400 bezoekers”, vervolgt Manon Dupont. “We hebben een mooi programma. Drie optredens: een coverband, een reggaegroep en een hiphopgroep. Het foodfestival is de grote trekker. De bewoners zullen zelf koken. Er zijn standjes van Zuid-Amerika, Afrika, Midden-Oosten… Er is ook een kinderdorp met een hennastand, ballonplooien, circustechnieken, springkastelen… Voor de volwassen zijn er djembé- of salsa-initiaties. Iedereen kan gratis een rondleiding volgen, kennismaken met de vrijwilligerswerken of gewoon de sfeer opsnuiven in het centrum.”
Kinderkoor treedt op
Een speciaal optreden wordt dat van het kinderkoor. “Dat is een samenwerking met Studio 100 en On-Track. Er komt een leerkracht om zangles te geven in het Nederlands ze zingen vooral K3 en Pommelien Thijs – en de kinderen klaar te stomen voor een eindshow eind juni in Puurs. Op de opendeurdag geven ze echter al een voorsmaakje.”
Inschrijven voor 15 jaar Fedasil Poelkapelle kan via mail [email protected]. Meer info op de Facebookpagina Fedasil Poelkapelle.
The post Fedasil Poelkapelle viert vijftiende verjaardag op zondag 25 mei: “Hopen hier nog lang te blijven” is provided by KW.be.