Vijf Belgische vissersboten zijn de voorbije week “ongezien” streng gecontroleerd door de Britse autoriteiten. De economische schade is groot. Minister Hilde Crevits tilt zwaar aan de feiten.
De controles vonden vorige dinsdag en vrijdag plaats. Vijf Belgische boten werden op volle zee via een gecoördineerde actie gecontroleerd door de Britse autoriteiten. Vooral de manier waarop, zit de vissers hoog. Hun ruim werd verzegeld, de schippers onder aanhouding geplaatst en ze werden verplicht naar een Britse haven te varen. Daar werden de harde schijven van de vaartuigen in beslag genomen. Waarom is nog steeds niet duidelijk.
Onder de indruk
De bemanning is nog steeds zwaar onder de indruk. “In vijftien jaar varen heb ik dit nog nooit meegemaakt”, klinkt het maandag aan de kade in Zeebrugge. Uitleg over waarom de schepen zo streng werden gecontroleerd, kwam er niet. “We kregen te horen dat we mee moesten voor verder onderzoek, meer werd niet gezegd”, vertelt kapitein Clancy Snauwaert.
Snauwaert stond aan het roer van de Z-26 toen het schip dinsdag in het Kanaal van Bristol in Britse wateren, op 37 zeemijl van de kust, werd gecontroleerd door de Britse MMO – de Marine Management Organisation. Controles gebeuren vaak, maar de afspraak is dat dat gebeurt met zo weinig mogelijk hinder voor de vissers. Dat was dinsdag anders. “We werden verplicht naar de haven van Newlyn te varen, een reis van acht uur. Daar werd onze harde schijf in beslag genomen. Zonder kunnen we niet reglementair vissen. We konden niet anders dan terug naar Zeebrugge varen. De economische schade is groot. Reken maar op 40.000 euro”, vertelt de kapitein.
Crevits not amused
Bevoegd minister Crevits, die maandag naar Zeebrugge trok voor een gesprek met de bemanningen, spreekt van een “ongeziene en assertieve” aanpak door de Britse autoriteiten, met zeer zware economische gevolgen. “Controles zijn voor ons geen probleem. Maar de manier waarop de controle vorige week is gebeurd, is ongezien. We weten nog steeds niet wat de vissers ten laste is gelegd. De schrik zit er bij hen echt in”, aldus Crevits.
Ze zegt bijzonder zwaar te tillen aan de feiten, en gaat de zaak aankaarten bij de Britse autoriteiten, maar ook bij de Europese Commissie. “Onze vloot is klein en kwetsbaar. Dit moet aan de kaak worden gesteld”.
Over waarom de Britse autoriteiten plots zo streng controleren, wil de minister zich niet uitspreken. Wel wijst ze erop dat er net nu wordt onderhandeld tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de visquota: wie wat waar en hoeveel mag vangen.
The post Belgische vissers onderworpen aan “ongeziene” Britse controles is provided by KW.be.