“Doe je er wat jus met wat ‘krotte’ bij?” Het is misschien wel de meest gestelde vraag in Taverne Koekoek. Als je door de Langestraat in Oostende wandelt komt de geur van gebraden kippen je tegemoet als een soort aantrekkingskracht om er binnen te stappen. Al bijna 55 jaar serveert Taverne Koekoek hun specialiteit: halve kip met brood. Het simpele gerecht is anno 2025 nog steeds even populair. “Zelfs Marvin Gaye was hier vaste klant tijdens zijn doortocht in Oostende”, klinkt het.
Het zijn van die plaatsen waar je voor een spreekwoordelijke appel en een ei nog iets kan eten. 11,80 euro voor een halve kip met brood of frietjes, aan tafel geserveerd en dat in hartje Oostende. Nergens aan de kust kan je op restaurant aan die prijs een warme maaltijd verorberen. Al is het niet de prijs, maar de geur die je ‘en passant’ de beslissing doet maken om het restaurant binnen te stappen. De prijs is dan een leuke bijkomstigheid.
Nieuw concept
Begin jaren ’70 zwaaiden Marie-Therese Aarts (89) en Ronald Blomme senior (overleden in 2013 op 73-jarige leeftijd) de deuren open van hun taverne. Die zouden ze eerst als café uitbaten, maar al snel kreeg het koppel de vraag of ze niet wat eten wilden serveren. Kip, dat zou de klanten wel smaken. Na verloop van tijd werden dat halve kippen en zo concentreerde het koppel zich in geen tijd op het nieuwe concept.
Niet alleen Oostendenaars, maar ook mensen die van veel verder kwamen smulden erop los. Oostende was ook toen al de meest bezochte badplaats door toeristen. De kippen van Marie-Therese en Ronald bleken immens populair te zijn. Zeker bij de Engelsen, in de jaren ’70, ’80 en ’90 in grote getale aanwezig in de badstad door de aanwezigheid van de ferry’s tussen Ramsgate/Dover en Oostende. “Het krioelde van de Engelsen”, herinnert Ronald Blomme junior zich nog.
38 jaar dag en nacht open
Ronald nam zo’n tien jaar geleden de zaak over van zijn ouders, samen met zijn vrouw Christine Lenaers. “We waren 38 jaar lang dag en nacht open”, legt Ronald uit. “Er zaten zelfs geen sloten op de deuren. Je kon hier op elk moment van de dag binnenstappen. Als moesten we ooit eens een uur de deuren sluiten. Dat was op 29 mei 1986 naar aanleiding van het Heizeldrama.”
In 2009 werden er dan toch sloten op de deuren geplaatst: een pijnlijk moment voor de uitbaters. Voor het eerst zou de Koekoek gesloten zijn tijdens de nachtelijke uren. “De teloorgang van de RMT (Regie voor Maritiem Transport: de veerdienst tussen Oostende en Dover, red.) zorgde ervoor dat de Engelsen wegbleven”, herinnert Ronald zich.
“Die Engelsen waren onze beste klanten. Die organiseerden hier zelfs wedstrijden: om het meest kippen eten. Het record? Dertien halve kippen. Ik zie het mij niet doen, maar die Engelsen waren buitenaards. Het waren tijden.”
Coronavirus
Ondanks het feit dat ze dan wel ’s nachts de deuren moesten sluiten, was de Koekoek zeven dagen op zeven geopend. “Zelfs op onze trouwdag waren we open”, zegt Ronald lachend. “Eind maart 2020 kwam het coronavirus opzetten en moesten we voor het eerst verplicht de deuren sluiten. Dat heeft ook heel veel veranderd, want tot die dag kon je bij ons enkel brood krijgen bij je kip.”
“Tegenwoordig kan je ook frietjes en krielaardappelen krijgen. We moeten mee met onze tijd. Hoewel het interieur doet vermoeden dat de tijd is blijvens stilstaan. De opvolging is met onze zonen Robin (25) en Matti (22) alvast verzekerd. Mijn moeder werkte hier tot haar 79ste en ik wil beter doen dan haar. Dus zal ik tot mijn 80ste aan de slag moeten blijven, minstens.” (lacht)
The post Bijna 55 jaar na opening blijven halve kippen van de Koekoek immens populair: “Een Engelsman at ooit 13 halve kippen tijdens een wedstrijdje” is provided by KW.be.