In Diksmuide hebben ze de handen uit de mouwen gestoken voor een regionale actie om de muskusrat te bestrijden, een beestje dat in heel de provincie in opmars is. De boterstad kampt al langer met de aanwezigheid van muskusratten. Het is een van de gebieden waar intensief gewerkt wordt aan de uitroeiing van deze invasieve exoot.
De provincie West-Vlaanderen coördineert de bestrijding van ratten en exoten via zeven regionale comités, waarin alle gemeente- en polderbesturen vertegenwoordigd zijn. De effectieve bestrijding gebeurt lokaal, met ondersteuning, opleiding en begeleiding van de provinciale coördinator.
De muskusrattenpopulatie is sinds een aantal jaren weer in stijgende lijn. “De muskusrat is een knaagdier dat voornamelijk in het water leeft en zich schuilhoudt in holen die ze graaft in dijken en waterloopoevers”, zegt Luc Vandewaetere. Hij is coördinator ratten- en exotenbestrijding in de provincie. “De muskusrat is een planteneter en voedt zich voornamelijk met landbouwgewassen zoals bieten, maïs, jong gras en aardappelen. Ze kan aanzienlijke schade toebrengen aan de waterinfrastructuur en aan land- en tuinbouwgewassen.”
Toename
In West-Vlaanderen werden door de lokale besturen in 2002 nog 27.910 muskusratten gevangen. “Sinds begin 2000 is het niet langer toegestaan om muskusratten met gif te bestrijden”, aldus gedeputeerde voor integraal waterbeleid Bart Naeyaert. “Sinds 2020 is ook het gebruik van zogenaamd passief vangstmateriaal sterk aan banden gelegd en moet er meer gespeurd worden langs en in de waterloop naar de muskusrat, een job voor specialisten waar veel tijd in kruipt.”
“Door meer en grondiger terreinonderzoek en mechanische bestrijdingsmiddelen daalde het aantal gevangen muskusratten drastisch. Vanaf 2022 zien we het aantal muskusratten in onze provincie echter weer toenemen. De meeste muskusratten worden vandaag nog steeds in het zuiden van de provincie gevangen, maar ook in de regio IJzer, onder andere in De Panne, Veurne en Alveringem.”
Ook Diksmuide kampt al langer met de aanwezigheid van muskusratten. Het is een van de gebieden waar intensief gewerkt wordt aan de uitroeiing van deze invasieve exoot. “Vorig jaar hebben we in de regio rond de IJzer ongeveer 800 muskusratten gevangen”, verduidelijkt Luc Vandewaetere. “Vroeger waren er nog veel meer, maar sinds een aantal jaren is de populatie weer in opmars. Hoe dat precies komt? Er is een code voor goede praktijk voor het vangen van de muskusrat, waardoor we die niet meer mogen vangen zoals we willen. Ook rattenvergif is al lange tijd verboden en we zien een toevloed vanuit Frankrijk en Wallonië.” (DMe)
The post Provincie organiseert regionale actie voor bestrijding muskusratten: “Populatie weer in opmars” is provided by KW.be.