“We moeten dit als erfgoed koesteren”: Zes ja na het einde van Brasserie César staat pand op de Grote Markt van Kortrijk te koop

Onder de verweerde muren van een iconisch pand op de Grote Markt van Kortrijk schuilt een rijk tapijt van verhalen. Ooit van AB Inbev maar in 2021 in stilte losgelaten. Ruim zes jaar na het einde van Brasserie César staat het pand te koop. Dit monument – eens Café Français – wordt nu met aandacht gekoesterd als erfgoed en potentiële horecagelegenheid. Dat blijkt uit een interview met Artiom Sergeyevich, bedrijfsleider bij Leonards Immobiliën, en de visie van Wout Maddens, schepen van stadsvernieuwing.

“Ruïnes dragen geheimen, maar erfgoed fluistert geschiedenis”, aldus Artiom. Hij beschrijft hoe je bij binnenkomst in het pand meteen een ‘zachte aanwezigheid’ voelt: niet alleen de stilte, maar ook de echo van herinneringen aan oude zondaglunches, het geluid van bestek en gesprekken die nog altijd in de lucht lijken te hangen. Laurent, medeverantwoordelijk bij het project, voegt toe: “Voor mij is het alsof het pand zelf nog wacht op zijn volgende hoofdstuk. Het heeft zoveel momenten gedragen: liefdesverklaringen, onderhandelingen en afscheidsetentjes.”

Herinneringen

Het gebouw is meer dan stenen en bakstenen. Het heeft in de loop der tijd talloze herinneringen en emoties verzameld. “Je moet maar zeggen ‘café Français of de César’ en de herinneringen komen vanzelf boven”, merkt Artiom op. Het verhaal van het gebouw gaat terug tot 1877, toen in dit pand de Kortrijkse afdeling van het Willemsfonds werd opgericht – een bijzondere gebeurtenis die een cultuur van ontmoeting en gesprek in de stad inluidde.

“Het is een kans om geschiedenis met de toekomst te verbinden”

Een van de meest indrukwekkende verhalen betreft de muzikale avond in 1954. Henri Masure trad op met zijn accordeon en speelde maar liefst 168 uur non-stop. “De hele stad leefde mee”, vertelt Artiom. “Die avond in het pand was niet zomaar een café-avond, maar een bewijs van vastberadenheid, muziek en menselijkheid.” Dit wereldrecord en de daarbij behorende herinneringen geven het gebouw een extra dimensie; als een podium waar mensen samenkwamen in vreugde en verdriet, en waar het leven in al zijn facetten werd gevierd.

Nederigheid

Het pand ademt een bijzondere ziel uit. “Het is eigenlijk een beetje zoals een relatie”, zegt Artiom. Volgens hem moet een toekomstige eigenaar niet alleen kapitaal inbrengen, maar vooral ook kunnen luisteren naar het verhaal dat de muren vertellen. Laurent benadrukt: “Je moet een zekere nederigheid hebben. Het pand vraagt om iemand die zichzelf wil aanpassen aan het ritme en karakter van het gebouw en niet om iemand die zomaar zijn eigen plannen loslaat.”

Het verhaal van het gebouw gaat terug tot 1877, toen in dit pand de Kortrijkse afdeling van het Willemsfonds werd opgericht.
Het verhaal van het gebouw gaat terug tot 1877, toen in dit pand de Kortrijkse afdeling van het Willemsfonds werd opgericht. © Tom Vanderghinste

Naast de emotionele waarde speelt de huidige marktsituatie een belangrijke rol. “De markt beweegt weer”, legt Artiom uit. Na de zware coronaperiode, waarin veel horecaondernemers het moeilijk hadden, is er een hernieuwd vertrouwen en een zoektocht naar unieke panden met identiteit. “Het is een kans om geschiedenis met de toekomst te verbinden”, voegt hij toe. Het pand dat uitkijkt op het Belfort schreeuwt om opnieuw te leven.

“Het pand zelf wacht nog op zijn volgende hoofdstuk”

Wout Maddens, schepen van stadsvernieuwing, beklemtoont dit sentiment: “Het mooie pand met een opvallende topgevel – dat bovendien de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd – moeten we koesteren als erfgoed op de Grote Markt. Vandaar is het belangrijk dat het in goede handen terechtkomt en weer een kwaliteitsvolle horeca-invulling krijgt.”

Restauratie en toekomst

Naast het fysieke herstel van het pand, zijn er plannen om een tafel en memoireboek samen te stellen. Dit boek moet het verhaal van het gebouw in drie delen vertellen: het verleden, het heden en de toekomst. “We willen dat mensen niet alleen terugkijken, maar ook vooruitdenken en zich voorstellen wat er allemaal mogelijk is voor dit iconische gebouw”, legt Laurent uit.

Het restauratieproject biedt bovendien de mogelijkheid om gebruik te maken van diverse subsidies en premies. Volgens Artiom is dit niet zomaar een investering, maar een kans om het erfgoed op een respectvolle en betekenisvolle manier nieuw leven in te blazen. Het gaat om het behouden van de ziel van het pand en tegelijkertijd ruimte te creëren voor nieuwe verhalen – een plek waar ondernemers met visie en gevoel aan de slag kunnen.

© gf

Deze ‘zeldzame parel’ op de Grote Markt van Kortrijk is meer dan een beschermd monument; het is een levend stukje geschiedenis, doordrenkt met herinneringen en emoties. Terwijl de stad opnieuw opbloeit en ondernemers de kracht van authentiek erfgoed ontdekken, staat dit gebouw symbool voor de veerkracht en het karakter van Kortrijk. De toekomst van deze bijzondere locatie zal afhangen van het vermogen om het verleden te omarmen en tegelijkertijd ruimte te maken voor nieuwe, waardevolle hoofdstukken.

Wie interesse heeft om het pand te kopen kan contact opnemen met Immobiliën Leonards. De prijs wordt enkel op aanvraag meegedeeld.

The post “We moeten dit als erfgoed koesteren”: Zes ja na het einde van Brasserie César staat pand op de Grote Markt van Kortrijk te koop is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Antwerpen wil leefloners controleren op buitenlandse inkomsten en eigendommen: “Fraude moet bestraft worden”

De stad Antwerpen wil onderzoeken of mensen met een leefloon inkomsten of eigendom hebben in het buitenland. Dat schrijft Knack en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Momenteel is dat nog niet mogelijk omdat maatschappelijk werkers enkel toegang hebben tot gegevens uit de Belgische kruispuntbanken. "Bij iemand die systematisch informatie achterhoudt, moeten we het leefloon kunnen stopzetten", aldus schepen

Lees meer »

Prins Joachim en prinses Luisa hebben geen dotatie nodig. Het ‘gouden duo’ beheert een fonds van 14,5 miljoen euro

Nu de volgende generatie royals geen dotatie meer krijgt, moeten ze zelf voor hun inkomen zorgen. Hoe de drie jongste kinderen van koning Filip en koningin Mathilde dat precies gaan doen, is nog afwachten, maar ze kunnen zeker wat leren van hun nichten en neven. Vooral prins Joachim en prinses Luisa kunnen ongetwijfeld raad geven, want dit jonge duo valt

Lees meer »

Brandweer rukt uit voor heidebrand bij vliegveld van Zwartberg in Genk

De brandweerdiensten van Genk zijn maandagmiddag uitgerukt voor een brand op de heide vlak bij het vliegveld in Zwartberg. Het vuur is intussen onder controle, de brandweer probeert nu te voorkomen dat het weer opflakkert. “De wind wakkert het natuurlijk aan, dus dat maakt het extra gevoelig”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V).

Lees meer »

IN BEELD – Twaalfjarige Mats Verschaeve uit Lendelede bezocht FACTS in Flanders Expo in Gent: “Met een brede glimlach liep ik overal rond!”

Vorig weekend vond FACTS plaats in Flanders Expo in Gent. FACTS is dé place to be voor fans van fantasy, sci-fi, anime, strips en alles daartussen. Wat ooit begon als een gezellig samenkomen van een paar studenten in een Gents café in 1993, is ondertussen uitgegroeid tot de grootste Comic Con van België. Onze medewerker Jelle trok met zijn zoon

Lees meer »

Nieuwe expo ‘Entwohnen’ in CC Gildhof in Tielt

Nadat het Tieltse Cultuurcentrum vorig najaar even buiten de muren trad met Cuesta, loopt er straks een nieuwe intramuros expo met werken van Yves Beaumont (Oostende) en Kevin Vanwonterghem (Gent).
The post Nieuwe expo ‘Entwohnen’ in CC Gildhof in Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »