Dankzij de vernieuwing van het kustwandelnetwerk worden de polders in 2026 beter ontsloten. In afwachting is er de Polderwandelroute van Koksijde, een stevige tocht door de open ruimte met voldoende prikkelende rustplekken.
Praktisch
• Met de GPS via RouteYou: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/16423664
• Afstand: 13,2 kilometer
• Start aan gratis parking sportpark Hazebeek, Hazebeekstraat, Oostduinkerke
• Bewegwijzerd met zeshoekige borden met opschrift Polderwandelroute
• Openbaar vervoer: buslijnen 50, 611 en 612 stoppen aan halte Oostduinkerke-Dorp
• Niet geschikt voor rolstoel en kinderwagen
Vanaf de parking stappen we links richting het centrum van Oostduinkerke-Dorp. Aan bakkerij Kapelhof gaan we rechtsaf naar het Navigo Nationaal Visserijmuseum (1). Het vernieuwde museum is absoluut de moeite om te bezoeken. Interessant in zijn veelzijdigheid, met de Noordzee als centraal thema.
We draaien linksaf rond het herdenkingsmonument voor de IJslandvaarders. Als je de gedenkstenen overloopt, zie je vaak dezelfde familienamen terugkeren. In de centrumstraten dwalen we door een kakafonie aan bouwstijlen, van de jaren 1970 tot nu, met een zeldzame uitschieter van een vissershuis van eind 19de eeuw. Eenmaal over de Koksijdesteenweg openen zich de weidse polders.
De roofvogels die laag over de grond lijken te vliegen, zijn eigenlijk drie vogelverschrikkers aan een buigzame stok. Een troep kauwen bezet de akker ernaast. In de Burgweg stappen we langs de Vliegbasis Koksijde. Het waren de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog die de landbouwgrond inpalmden om er een vliegveld te bouwen.
Prachtige rustplek
Het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke werd in de jaren 1630 met de spade gegraven door honderden arbeiders tegelijk. Op de Conterdijk passeren ons heel wat wielrenners. We zijn 10.957 stappen ver volgens een bordje aan de Wulpenbrug. Hier gaan we links de trappen op, om dan aan de overkant weer af te dalen.
We dwarsen de Veurnekeiweg en gaan rechtdoor op een tegelpad langs een half opgedroogde gracht vol riet en zangvogels. Wat verderop komen we langs een prachtige rustplek, met centraal de Willibrorduskapel en -putje (2). Een beetje sneu voor Garembertus, een uit Wulpen afkomstige kluizenaar die hier eerst werd vereerd. Hij stichtte in 1134 de Abdij Mont-Saint-Martin in het Noord-Franse Gouy, bij de bron van de Schelde. Willibrordus daarentegen is veel ouder, uit de zevende eeuw, en bekender als heilige. Achter het ‘putje’ bevindt zich een grasvlakte met zitbanken. Om het centrum van Wulpen te bereiken, volgen we het Willibrorduspad tussen de akkers.

Walvisbeenderen
Op de driehoekige Dorpsplaats is het muisstil. Wulpen is al een nederzetting sinds de vroege middeleeuwen. Langs de Kortestraat bereiken we de wijk Wulpendijk waar we via de Florizoonebrug (3) het kanaal oversteken. De brug is genoemd naar Alberic Florizoone, liefhebber van bijenhoning en de stichter van het Melipretpark, nu Plopsaland. Zijn halfbroer Albert richtte Bellewaerde op.
Verschillende golfers slaan een balletje op het in 2014 geopende Koksijde Golf ter Hille (4). Bij opgravingen werden hier walvisbeenderen gevonden tussen de resten van de 10de en 11de -eeuwse boerderijen. Het bewijst dat er toen al op walvissen gejaagd werd in de noordelijke wateren.
Paarden kruisen
In de weide naast de educatieve hoeve Het Trekpaard grazen een aantal Brabantse trekpaarden, bekend van de garnaalvisserij te paard. Er lopen ook rijpaarden. Er wordt onderzocht of een kruising tussen beide een paard met een beter uithoudingsvermogen kan opleveren.
Via het Golfpad keren we terug naar parking Hazebeek. Wie deze wandeling met een hond doet, vindt schuin tegenover het skatepark van sporthal Hazebeek een losloopweide.
Horecatip: Wielrijdersrust – Het Dorstige Hart
Bekende stop aan de Wulpendijk. Je kan er lekker eten en van streekbieren genieten. Vooral bekend voor de Ostdunkerkse gernoarsoepe. Gesloten op maandag.
Dijk 33, Wulpen.
The post Kortweg! Stappen in de polders van Wulpen langs de put van de heilige is provided by KW.be.