Oorlogsvluchtelingen Samir en Media openen nieuwe zaak ‘Kledijherstellingen’: “Dankbaar voor alle kansen”

Samir Khalil (42) en Media Eibo (37) openden onlangs in de Ooststraat in Veurne ‘Samir Kledijherstellingen’. Zo’n tien jaar geleden belandde het gezin met hun drie kinderen (18, 17 en 12) in de Westhoek. Dat ze intussen perfect zijn geïntegreerd, de Belgische nationaliteit hebben aangenomen en zelfstandige ondernemers zijn, hadden ze toen nooit durven dromen.

Het leven heeft het Koerdische gezin uit Syrië niet gespaard, maar ze lieten zich niet klein krijgen door de tegenslagen en bouwden een nieuw leven op in Koksijde en Veurne. Wat Samir en Media gemeen hebben met de West-Vlamingen is zeker de harde werkersmentaliteit. “In Syrië moét je wel hard werken om rond te komen”, vertelt Samir. “Daar krijg je ook veel minder kansen. Kinderen gaan er dikwijls maar tot hun twaalf jaar naar school en komen dan op de arbeidsmarkt terecht, want verder studeren zit er voor de meesten niet in.”

“Ik had het geluk dat ik aan de slag kon bij een groot bedrijf, als boekhouder. Dat was mijn werk overdag. Daarnaast verdiende ik bij met naaiwerk en ’s avonds werkte ik in een cocktailbar. Dankzij het grote bedrijf waar ik werkte, kon ik het certificaat ‘kledij voor vrouwen’ behalen. De situatie in Aleppo, waar we woonden, werd echter zo gevaarlijk, dat we in 2014 besloten om alles achter te laten. We verloren onze huizen, onze olijfbomen waren verbrand. Mensen werden op straat opgepakt… In geen geval wilde ik in mijn eigen land meedoen aan de oorlogsstrijd tussen Koerden en moslims, tegen mijn medemensen! Via Turkije kwamen we uiteindelijk in België terecht.”

Dialect

In Brussel vroeg het gezin asiel aan. “Toen we ons verhaal deden, begrepen ze dat ik vroeg of laat in Syrië gevangengenomen zou worden”, gaat Samir verder. “We kregen papieren voor vijf jaar. Bij Fedasil Koksijde schreven we ons in met de bedoeling om in Koksijde te blijven. Het OCMW van Koksijde heeft echt alles voor ons gedaan. We hadden niks meer door de oorlog, en hier kregen we kleren, loon, ze zochten samen met de VDAB werk voor ons. We wilden absoluut de taal leren, maar dat liep niet van een leien dakje. Op school leer je wel AN (Algemeen Nederlands), maar dat hielp niet om de West-Vlamingen te verstaan als ze hun dialect spraken. Nu kunnen we zelf al een beetje West-Vlaams.”

“Wat was ik blij toen ik een job bij AZ West kreeg. Daar werk ik nu nog voltijds, in de cafetaria. Het sociale contact met fijne collega’s, de vele bezoekers en patiënten, gaf een echte boost! Mijn ervaring in de Syrische cocktailbar komt in AZ West van pas: als er een personeelsfeestje is, maak ik de cocktails. Collega’s die hoorden dat ik in Syrië bijkluste om kleren te herstellen, moedigden me aan: ‘zou je hier niet je eigen winkel met hersteldienst beginnen?’. Ik was wel een beetje bang om die sprong te wagen, want er komt heel wat kijken bij het zelfstandigenstatuut en de administratie in België.”

“We stemmen openingstijden af op de uren van onze vaste job”

Samir en Media hebben zich de beslissing nog niet beklaagd. “De grote voorwaarde was wel dat we allebei akkoord gingen, het was samen of niet”, klinkt het unaniem. “Die eerste weken zien we nu als een trage aanloop, maar het gaat alsmaar beter! Ik haal alles uit de kast om mooi en origineel werk af te leveren, want van tevreden klanten worden we echt blij!”

Media staat de klanten te woord, Samir tref je aan achter zijn naaimachines. “Ik heb een aantal verschillende naaimachines, voor textiel, voor leder enzovoort want ik doe echt alle herstelwerk: broeken, overhemden, werkkledij, rokken, (avond)jurken, trouwkledij, jassen, gordijnen, lederwaren, ook boekentassen…”, somt Samir op. “We bieden ook een strijkservice aan, en we stemmen de openingstijden af op de uren van onze vaste job. Voor mij is dat dus AZ West, Media werkt ook nog in de gemeenteschool in Koksijde.”

Toekomstplannen

Samir en Media hebben nog meer toekomstplannen. “We willen hier in België blijven, hier een huis kopen… We zijn dankbaar dat we hier een nieuwe toekomst kunnen opbouwen, dat onze kinderen hier kunnen studeren in goede scholen, en daarvoor willen we hard werken, ons optimaal integreren. We hebben alle respect voor de mensen die ons deze kansen hebben gegeven! Respect is trouwens een van de belangrijkste basiswaarden in onze maatschappij. Natuurlijk hopen we dat we ooit weer Syrië kunnen bezoeken.”

Samir Kledijherstellingen, Ooststraat 3 in Veurne, tel. 0492 48 29 41. Open dinsdag/woensdag/vrijdag van 9.30 tot 11 uur en van 17.30 tot 20.30 uur, donderdag/zaterdag van 10 tot 18 uur.

The post Oorlogsvluchtelingen Samir en Media openen nieuwe zaak ‘Kledijherstellingen’: “Dankbaar voor alle kansen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koningshooikt krijgt nieuw stadspark vlakbij dorpskern

In Koningshooikt, een deelgemeente van Lier, komt er een nieuw openbaar park vlak bij de dorpskern. De stad kocht recent een terrein van ruim 11.000 vierkante meter aan, zo’n 2 voetbalvelden groot. "We hebben de ambitie om 3 nieuwe stadsparken te realiseren, dus we zijn blij met deze opportuniteit", zegt Charlotte Schwagten (N-VA), schepen van Omgeving.

Lees meer »

KLJ Lendelede serveert spaghetti en gaat uit de bol op paasbal

Het paasweekend is al vele jaren traditioneel hét weekend van de lokale KLJ-afdeling die op vrijdag 18 april een spaghettiavond organiseert en zaterdag 19 april uit de bol gaat op het paasbal.
The post KLJ Lendelede serveert spaghetti en gaat uit de bol op paasbal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Europese beurzen kleuren opnieuw bloedrood

De Europese beurzen nemen maandagochtend opnieuw een diepe duik na de hoge heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump opgelegd heeft. Bij de opening van de Bel20-index zakte de beurs 5,26 procent tot 3.878,16 punten. Andere beurzen in Europa kennen ook een gelijkaardig verlies.

Lees meer »

“Ik heb geleerd trager te leven, in het moment”: auteur Halyna Budilova hoort haar slaapliedjes uit Oekraïne weerklinken in Hasselt

Auteur Halyna Budilova uit Oekraïne is in Hasselt voor ‘Sounds of home’, een concert met slaapliedjes die ze met haar landgenoot Olga Borodkina schreef en samen met auteur Hilde Lieten uit Diepenbeek in een boek goot. "Het eerste half jaar schreef ik niks", blikt ze bij VRT NWS terug op het begin van de oorlog. "Er was enkel plaats voor

Lees meer »

Prins Harry brengt verrassingsbezoek aan Oekraïne

De Britse prins Harry heeft donderdag een verrassingsbezoek gebracht aan Oekraïne. Zo melden verschillende Britse media, waaronder BBC. De Brit bezocht het Superhumans Center, een revalidatiecentrum in de westelijk gelegen stad Lviv, en sprak er met gewonde veteranen en medici.

Lees meer »

“Appartementen brengen veel verkeer naar onze rustigewijk”: Reconversie sociale woonwijk Lange Munte in Kortrijk is broodnodig, maar stuit ook op verzet

In een samenwerking met sociale woonmaatschappij SW+ Kortrijk-Wevelgem wil het Kortrijkse stadsbestuur Lange Munte een facelift geven. De sociale woonwijk die ten zuidoosten van het stadscentrum, aan de rand van de E17, ligt, werd gebouwd in de jaren ’70 en ’80. Zo kregen de woningen de laatste jaren steeds meer te maken met vochtproblemen, een verouderde infrastructuur en een gebrek

Lees meer »