Het openingsfestival en de eerste expo’s van de nieuwe expohal BRUSK in Brugge, dat volgend jaar zijn deuren opent, moet 12,2 miljoen euro opbrengen. Musea Brugge rekent immers op 250.000 bezoekers. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Gijs Degrande (N-VA).
In 2026 opent BRUSK opnieuw de deuren met een gloednieuwe tentoonstellingshal. De Vlaamse regering investeert daarom 27 miljoen euro in de bouw van BRUSK en bijhorend onderzoekscentrum BRON. De opening zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Met een openingsfestival en openingsexpo’s richt Musea Brugge zich volgens Gijs Degrande op 250.000 bezoekers die 12,2 miljoen euro moeten opbrengen.
“Tegelijk blijft de dringende renovatie van het Groeningemuseum onduidelijk”, hekelt de Beernemse politicus. “Brugge krijgt met BRUSK en BRON een stevige duw in de rug als internationale kunststad. De renovatie van het Groeningemuseum moet de kers op de taart worden. De Vlaamse regering en de stad Brugge moeten de handen in elkaar slaan om dit laatste puzzelstuk in orde te brengen om van het Brugse museumkwartier een absolute referentie te maken in Europa. Die kans mogen we niet laten liggen.”
Spectaculair programma
De gloednieuwe tentoonstellingshal BRUSK opent haar deuren in 2026 met een spectaculair programma. Dit gaat gepaard met een kunstenfestival in september 2025, een feestelijke openingsweek in mei 2026 en twee internationale tentoonstellingen die Brugge internationaal op de kaart zetten.
Uit parlementaire vragen blijkt dat EventFlanders de festiviteiten ondersteunt met een subsidie van 1,75 miljoen euro, wat 20 procent van de totale kostprijs van 8,7 miljoen euro vertegenwoordigt. “Musea Brugge mikt op 250.000 bezoekers, met een geschatte economische impact van 12,2 miljoen euro voor de stad. 1,4 miljoen euro via het openingsfestival, 10,8 miljoen euro met de openingsexpo’s. Op termijn blijft BRUSK een netto economische impact genereren voor de stad Brugge en haar ondernemers van gemiddeld 6,9 miljoen euro per jaar”, aldus Gijs Degrande.
Groeningemuseum
De Vlaamse regering investeert 27 miljoen in de bouw van BRUSK en het onderzoekscentrum BRON, goed voor 60 procent van de oorspronkelijke projectraming. Met deze infrastructuur kan Musea Brugge zich verder ontwikkelen als een internationaal erkende erfgoedinstelling. Toch blijft volgens Gijs Degrande een belangrijk vraagstuk onbeantwoord: de renovatie van het iconische Groeningemuseum.
“Het gaat om een project dat essentieel is binnen het bredere museale masterplan van Brugge, maar voorlopig kan de minister van cultuur geen financieel engagement geven. Dit museum herbergt absolute topstukken van de Vlaamse kunstgeschiedenis en verdient een volwaardige restauratie om zijn internationale uitstraling te behouden”, aldus Gijs Degrande.
Kers op de taart
Het Groeningemuseum vormt samen met het Sint-Janshospitaal, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Gruuthusemuseum een culturele parel in het hart van Brugge. De geplande renovatie is volgens de Beernemse politicus – Gijs is wel in Brugge geboren – noodzakelijk om dit unieke erfgoed te bewaren en beter toegankelijk te maken:
“De Vlaamse Regering heeft zich in het verleden geëngageerd om het Brugse museumkwartier uit te bouwen. Het is nu tijd om ook het Groeningemuseum de aandacht en middelen te geven die het verdient. Zonder deze renovatie blijft het museumkwartier onvolledig.”
Renovatieplan
De bal ligt volgens de Vlaamse minister van cultuur evenwel in het kamp van Stad Brugge. “De renovatie van het Groeningemuseum kan pas starten na de oplevering van BRUSK. Het is aan de stad Brugge om een gedetailleerd renovatieplan op te stellen, waarna de Vlaamse overheid zich over de financiering zal buigen. De zorg voor de erfgoedwaarde van het gebouw blijft daarbij een belangrijke prioriteit.”
Goed om te weten in dit dossier is dat de renovatie van het Groeningemusuem als sluitstuk van het dossier BRUSK ook vermeld staat in het beleidsprogramma van de stad Brugge
The post Openingsfestival van BRUSK moet volgend jaar ruim 12 miljoen euro opbrengen voor Musea Brugge is provided by KW.be.