Het grondwater in West-Vlaanderen staat nu al te laag voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de nieuwste metingen van de grondwaterstanden van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Bijna overal in Vlaanderen, met uitzondering van enkele plaatsen in de regio van Limburg en Leuven is het grondwater de afgelopen maand gedaald. In West-Vlaanderen waar we gemiddeld niet veel opslagruimte hebben voor grondwater, staat het peil nu al zeer laag aan het begin van de lente.
Woensdag 9 april werden de laatste resultaten van de metingen van het grondwater in Vlaanderen bekend gemaakt. Op regelmatige basis wordt er op 153 meetplaatsen gecontroleerd hoe het gesteld is met het grondwater. Volgens die nieuwste resultaten staat het grondwater in West-Vlaanderen lager dan normaal en in de meeste gevallen zelfs zeer laag. Slechts op twee meetpunten staat het positiever.
Te korte winter
Het peil van het grondwater schommelt hoe dan ook doorheen het jaar: in de winter na een periode van gemiddeld meer neerslag staat die hoger en op het einde van de zomer, staat die over het algemeen een stuk lager. Maar nu is de situatie anders. “De periode met hoge absolute grondwaterstanden was de afgelopen winter merkbaar korter dan de winter van 2023 en 2024”, klinkt het bij VMM. “Begin april 2023 had 80 procent van de meetpunten een hoog tot zeer hoog grondwater. In 2024 was dat na een natte winter nog 90 procent en nu heeft slechts 24 procent van de meetpunten in Vlaanderen hoge tot zeer hoge grondwaterstanden.”
“In februari en maart viel er in quasi heel Vlaanderen weinig tot extreem weinig regen”
Daartegenover blijkt uit de metingen dat bij 60 procent van de meetlocaties in Vlaanderen een lage tot zeer lage grondwaterstand werd vastgesteld. “Dit hangt in grote mate vast aan de hoeveelheid neerslag en waar die exact valt in Vlaanderen. In 2024 hadden we normale tot extreme hoeveelheden. Januari 2025 was zeer nat voor het zuidoosten van Vlaanderen. In februari en maart viel er dan in quasi heel Vlaanderen weinig tot extreem weinig regen.”
Droog in West-Vlaanderen
De grondwaterstanden in West-Vlaanderen staan allemaal op laag tot zeer laag. Opnieuw heeft dt te maken met hoeveel neerslag er viel en waar exact. “Na een lange en natte periode van eind 2023 tot halfweg 2024 viel er sinds de zomer van 2024 veel minder neerslag dan normaal in West-Vlaanderen en omstreken. En op die plekken zien we overwegend lagere grondwaterstanden dan normaal. In het Oosten van het land is die situatie beter.”
Hoe nu verder?
Hoe de situatie nu verder zal evolueren de komende maanden kan niemand met zekerheid zeggen. “Dat hangt in grote mate af van de hoeveelheid neerslag, die er de komende periode zal vallen. Als we droog en normaal weer krijgen, dan blijft de situatie lager dan normaal voor de tijd van het jaar. In een nat scenario kan het grondwaterstand weer richting hoger dan normaal gaan. Maar dat lijkt gezien de weersvoorspelling van de komende weken niet onmiddellijk realistisch”, besluit VMM.
The post “In februari en maart viel er te weinig regen”: Grondwaterstanden in West-Vlaanderen nu al te laag voor de tijd van het jaar is provided by KW.be.