Huisje/Keukentje van Majutte heropent binnenkort de deuren in Blankenberge:“Het wordt een beetje thuiskomen”

Gezellig terrasje voor de deur, een sfeervolle groene binnenkoer en heel wat lekkers uit de Noordzee: dat zijn, in een notendop, de nieuwe accenten die Luc Fourier (48) en Charlotte Kyndt (44) straks willen leggen in het vernieuwde Huisje van Majutte. Dat zal voortaan tevens als ‘Keukentje van Majutte’ door het leven gaan. “De bedoeling is dat het hier ook voor de Blankenbergenaars een beetje thuiskomen is.”

Exact een maand nadat Peter Gadeyne en Lena Beernaert er de deur dichttrokken, springen we nog eens binnen in het bekendste vissershuisje van het westelijk halfrond. Achter de schermen wordt er druk gewerkt: eind april, ten laatste begin mei heropent het zijn deuren als Huisje van Majutte/Keukentje van Majutte.

Geen stijfdeftig gedoe

De nieuwe zaakvoerder Luc Fourier liet voor ons al even in zijn kaarten kijken. “We zijn al teruggekomen op de openingsuren”, steekt hij van wal. Het idee om open te doen van vijf tot tien, strookte immers niet met ‘de wensen van de mensen’. “Er is gewoon té veel vraag voor overdag. Dus hebben we besloten om al op de middag open te doen. Doorlopend van twaalf uur ’s middags tot negen uur ’s avonds, in de vakantieperiodes zeven op zeven.” Daarbuiten wordt dat vrijdag, zaterdag en zondag. “Maar we willen ons flexibel opstellen”, zegt Luc. “Meert er op donderdag een cruiseschip aan in Zeebrugge? Dan doen we toch gewoon een paar uurtjes open. Daarnaast zal er ook altijd gereserveerd kunnen worden voor groepen. We zullen kortom opendoen al naargelang de vraag.”

De vissersfolklore wordt er voortaan gekoppeld aan een culinaire beleving. “De nadruk zal daardoor ook iets minder op het educatieve liggen”, vertelt Luc. “Het is meer dan eens gezegd geweest: Peters stijl was onnavolgbaar. Bovendien gaan wij met flexi’s werken, en die kunnen op zo’n korte tijd onmogelijk alles over het huisje leren. Het is ook zo dat we met onze keuken meer op de Blankenbergenaars willen mikken. Terug naar vroeger: in de jaren ’80 had het huisje ook meer een horecafunctie. Maar het is vooral de bedoeling dat iedereen zich hier thuisvoelt. Geen stijfdeftig gedoe, dat past hier niet.”

Aan het interieur is er niet zo heel veel veranderd. “Alleen de voorwerpen die niks met de visserij te maken hebben, hebben we er wel uitgehaald. Neem nu die ‘snelzeiker’ bijvoorbeeld: da’s tof, maar niet inherent aan de visserij”, zegt Luc. “Op die paar foto’s die we al deelden van het interieur, kwam reactie dat het er nu wat leeg uitziet. Maar het moet ook onderhoudbaar blijven. Bij de grote schoonmaak zijn er hónderden emmers roetzwart water losgekomen. Mits wat extra sfeerverlichting ziet het er trouwens even gezellig uit als voorheen. Boven hebben we andere tafels gezet – waaronder een oude 19de eeuwse boerentafel – en een leuk kinderhoekje ingericht. Zoon- en dochterlief zullen er aan een ouderwets schoolbankje tekeningen van Majutte kunnen inkleuren. Tot slot hebben we hier en daar ook een extra schilderijtje aan de muren gehangen, van het strand en de haven. Eén daarvan is trouwens een echte Gadeyne.”

Geen café

Het keukentje zal doorlopend open zijn. “Overdag doen we tearoom – je kan hier voortaan ook terecht voor een goeie espresso of macchiato – en is iedereen welkom, maar vanaf vijf uur wordt het enkel voor de eters. We willen geen café zijn”, zegt Luc. De specialiteit van het huis? “Garnaalkroketjes. Daarnaast zullen er onder meer ook gefrituurde kabeljauwreepjes op onze kaart staan, een goeie vissla, mosseltjes in tartaar, gerookte paling en heilbot… Binnenkort komen de eerste maatjes er weer aan, en ook wulloks gaan we af en toe wel eens aanbieden. Voor de wintermaanden denken we dan weer aan een lekkere hutsepot of choucroute met vis. Het wordt allemaal heel betaalbaar trouwens: het is de bedoeling dat je met twee lekker gegeten hebt voor minder dan vijftig euro.”

Pièce de résistance – iets duurder ook – wordt een overvloedige zeevruchtenschotel. “Daar zal vooraf voor gereserveerd moeten worden”, aldus Luc.

Ook de bediening zal in de geest van het huisje zijn. “Het brood zal bijvoorbeeld opgediend worden in gamellen”, zegt Luc. “En ja, ook De Korre blijft hier welkom. Zij komen in de vakantieperiodes elke woensdag – vroeger was dat altijd op donderdag – hun vissersdemonstraties geven.”

Binnenkoer en terrasje

De binnenkoer van het huisje krijgt een groene make-over. “In het tuincentrum lieten we ons klimhortensia’s aanpraten”, glimlacht Luc. “Die groeien niet te agressief, en in de zomer komen daar mooie witte bloemetjes aan die ook nog eens lekker ruiken. Het zal de binnenkoer een pak gezelliger maken.”

Er komt ook opnieuw een klein terrasje voor de deur. “Dat kan voor wat animo zorgen in de straat en zo voorbijgangers lokken”, zegt Luc. “De doorgang moet minimum vier meter zijn en de straat is ruim vijf meter breed. Een terrasje kan dus perfect. We willen dat zo’n beetje aankleden in dezelfde stijl als binnen.”

Nostalgie

Luc is ook de man achter de Malecot, Avenue en Gatsby hotels. Hoe hij het allemaal bolwerkt? “Luc Fourier is niet te stoppen”, knipoogt hij. “En je moet het ook zo zien: onze laatste nieuwe aanwinst is een leuke extra voor onze hotelgasten. Een etentje in ’t Keukentje van Majutte past mooi in een totaalpakket.” Voor Luc is het bovendien een stukje nostalgie. “Ik ben hier vroeger nog geweest als kind. Spannend om hier nu zelf een nieuw verhaal te mogen schrijven. Charlotte en ik zijn in blijde verwachting”, besluit hij met een knipoog.

Luc en Charlotte zoeken nog extra flexi’s voor hun nieuw horeca-avontuur. Je kan ze bereiken via [email protected].

The post Huisje/Keukentje van Majutte heropent binnenkort de deuren in Blankenberge:“Het wordt een beetje thuiskomen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Elsegem maakt zich op voor afscheid van Willy Naessens (86)

In Elsegem, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem, wordt zaterdagvoormiddag de uitvaart gehouden van Willy Naessens. De bekende ondernemer overleed maandag op 86-jarige leeftijd, omringd door zijn familie. Hij werd vooral bekend als flamboyante zwembadbouwer, als vleesproducent en als opvallende figuur in het tv-programma “The Sky is the Limit”.
The post Elsegem maakt zich op voor afscheid van Willy

Lees meer »

Turkse rechtbanken laten 107 opgepakte studenten vrij die protesteerden tegen aanhouding burgemeester

Twee rechtbanken in de Turkse miljoenenstad Istanboel hebben donderdag de vrijlating van 107 studenten bevolen. De studenten in kwestie werden opgepakt en opgesloten vanwege hun deelname aan verboden protesten. Die protesten volgden op de arrestatie van de burgemeester van Istanboel, een van de belangrijkste tegenstanders van president Recep Tayyip Erdogan. Dat meldt een advocaat van een van de studenten aan

Lees meer »

Dit is hoe Frank Vandenbroucke een half miljoen langdurig zieken weer aan de slag wil krijgen

Er komt een soort ‘kliklijn’ voor artsen die te veel ziektebriefjes schrijven, werkgevers moeten langer betalen voor hun zieke werknemers en langdurig zieken kunnen hun volledige uitkering verliezen als ze niet meewerken. Om de half miljoen zieke Belgen weer aan de slag te krijgen, worden de duimschroeven flink aangedraaid. Dat is het plan van federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) –

Lees meer »

Hoe Donald Trump de grootste bullebak van de wereld werd

Nooit eerder hield één man de wereld in zo’n versmachtende wurggreep als Donald Trump (78) nu. Ging de Amerikaanse president tijdens zijn eerste ambtstermijn vaak al bot en grof te werk, dan ontpopt hij zich nu helemaal tot dolleman die zich de enige baas van de wereld waant. Zo werd Trump de ultieme bullebak: “Van mijn vader leerde ik één

Lees meer »

Gamers maken zich zorgen over prijs Nintendo Switch 2, vakorganisatie waarschuwt voor “schadelijke impact” van importtarieven

De prijs van de Nintendo Switch 2 is hét gespreksonderwerp van de week in de gamingwereld: was het stevige prijskaartje gepland of spelen de Amerikaanse importtarieven een belangrijke rol in die beslissing? Vakorganisatie ESA waarschuwt alvast voor de "schadelijke impact" van die tarieven op de héle industrie. Verder in dit game-overzicht hebben we aandacht voor ‘Koira’, het debuut van Studio

Lees meer »

Peter Van de Velde staat stil bij laatste voorstellingen van spektakelmusical ‘14-18’: “Puurs zal voor velen van ons nooit meer hetzelfde zijn”

Het einde van een hoofdstuk is aangebroken voor Peter Van de Velde (58). De acteur speelt vandaag mee in de laatste twee voorstellingen van de spektakelmusical ‘14-18’. Duidelijk één van de hoogtepunten uit zijn carrière. In een bericht op Facebook blikt Peter dan ook met enthousiasme terug op de afgelopen periode.

Lees meer »

Alexander Doom traint voluit op stage in Zuid-Afrika en plant eind april deelname aan Diamond League in China: “Al mooie stappen kunnen zetten”

Alexander Doom lijkt klaar voor het zomerseizoen in atletiek. Het Belgische boegbeeld skipte het hele indoorseizoen om geen risico’s te nemen na zijn blessure aan de adductoren opgelopen tijdens de Spelen van Parijs, maar kon fysiek weer voluit trainen op de stage in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. “Ik ben zeker nog niet 100 %, maar ik heb al mooie stappen kunnen

Lees meer »

De Red Flames verdedigen nog steeds een 3-1 voorsprong tegen de Engelsen

Vorige week kregen de Red Flames een 5-0-pandoering van- Engeland. Nu zijn de Belgische vrouwen uit op revanche. Na nog geen vier minuten stond het 1-0 door Tessa Wullaert. Justine Vanhaevermaet deed er met een rake kopbal tien minuten later nog een schepje bovenop. En Wullaert maakte op het halfuur ook al haar tweede van de avond. Door een penaltygoal

Lees meer »

Vernieuwde Spar in Dadizele heropent de deuren: “Voor gezinnen is het nu nog leuker om bij ons te winkelen”

Op donderdag 10 april opent de Spar aan de Ledegemstraat in Dadizele weer de deuren. De buurtsupermarkt is nu een stuk ruimer en werd ook logischer ingedeeld. Nieuw zijn onder andere een sushi-corner en het aanbod dagverse pannenkoeken. Tijdens het feestweekend op 12 en 13 april kunnen de klanten alle vernieuwingen ontdekken.
The post Vernieuwde Spar in Dadizele heropent

Lees meer »