Gezellig terrasje voor de deur, een sfeervolle groene binnenkoer en heel wat lekkers uit de Noordzee: dat zijn, in een notendop, de nieuwe accenten die Luc Fourier (48) en Charlotte Kyndt (44) straks willen leggen in het vernieuwde Huisje van Majutte. Dat zal voortaan tevens als ‘Keukentje van Majutte’ door het leven gaan. “De bedoeling is dat het hier ook voor de Blankenbergenaars een beetje thuiskomen is.”
Exact een maand nadat Peter Gadeyne en Lena Beernaert er de deur dichttrokken, springen we nog eens binnen in het bekendste vissershuisje van het westelijk halfrond. Achter de schermen wordt er druk gewerkt: eind april, ten laatste begin mei heropent het zijn deuren als Huisje van Majutte/Keukentje van Majutte.
Geen stijfdeftig gedoe
De nieuwe zaakvoerder Luc Fourier liet voor ons al even in zijn kaarten kijken. “We zijn al teruggekomen op de openingsuren”, steekt hij van wal. Het idee om open te doen van vijf tot tien, strookte immers niet met ‘de wensen van de mensen’. “Er is gewoon té veel vraag voor overdag. Dus hebben we besloten om al op de middag open te doen. Doorlopend van twaalf uur ’s middags tot negen uur ’s avonds, in de vakantieperiodes zeven op zeven.” Daarbuiten wordt dat vrijdag, zaterdag en zondag. “Maar we willen ons flexibel opstellen”, zegt Luc. “Meert er op donderdag een cruiseschip aan in Zeebrugge? Dan doen we toch gewoon een paar uurtjes open. Daarnaast zal er ook altijd gereserveerd kunnen worden voor groepen. We zullen kortom opendoen al naargelang de vraag.”
De vissersfolklore wordt er voortaan gekoppeld aan een culinaire beleving. “De nadruk zal daardoor ook iets minder op het educatieve liggen”, vertelt Luc. “Het is meer dan eens gezegd geweest: Peters stijl was onnavolgbaar. Bovendien gaan wij met flexi’s werken, en die kunnen op zo’n korte tijd onmogelijk alles over het huisje leren. Het is ook zo dat we met onze keuken meer op de Blankenbergenaars willen mikken. Terug naar vroeger: in de jaren ’80 had het huisje ook meer een horecafunctie. Maar het is vooral de bedoeling dat iedereen zich hier thuisvoelt. Geen stijfdeftig gedoe, dat past hier niet.”
Aan het interieur is er niet zo heel veel veranderd. “Alleen de voorwerpen die niks met de visserij te maken hebben, hebben we er wel uitgehaald. Neem nu die ‘snelzeiker’ bijvoorbeeld: da’s tof, maar niet inherent aan de visserij”, zegt Luc. “Op die paar foto’s die we al deelden van het interieur, kwam reactie dat het er nu wat leeg uitziet. Maar het moet ook onderhoudbaar blijven. Bij de grote schoonmaak zijn er hónderden emmers roetzwart water losgekomen. Mits wat extra sfeerverlichting ziet het er trouwens even gezellig uit als voorheen. Boven hebben we andere tafels gezet – waaronder een oude 19de eeuwse boerentafel – en een leuk kinderhoekje ingericht. Zoon- en dochterlief zullen er aan een ouderwets schoolbankje tekeningen van Majutte kunnen inkleuren. Tot slot hebben we hier en daar ook een extra schilderijtje aan de muren gehangen, van het strand en de haven. Eén daarvan is trouwens een echte Gadeyne.”
Geen café
Het keukentje zal doorlopend open zijn. “Overdag doen we tearoom – je kan hier voortaan ook terecht voor een goeie espresso of macchiato – en is iedereen welkom, maar vanaf vijf uur wordt het enkel voor de eters. We willen geen café zijn”, zegt Luc. De specialiteit van het huis? “Garnaalkroketjes. Daarnaast zullen er onder meer ook gefrituurde kabeljauwreepjes op onze kaart staan, een goeie vissla, mosseltjes in tartaar, gerookte paling en heilbot… Binnenkort komen de eerste maatjes er weer aan, en ook wulloks gaan we af en toe wel eens aanbieden. Voor de wintermaanden denken we dan weer aan een lekkere hutsepot of choucroute met vis. Het wordt allemaal heel betaalbaar trouwens: het is de bedoeling dat je met twee lekker gegeten hebt voor minder dan vijftig euro.”
Pièce de résistance – iets duurder ook – wordt een overvloedige zeevruchtenschotel. “Daar zal vooraf voor gereserveerd moeten worden”, aldus Luc.
Ook de bediening zal in de geest van het huisje zijn. “Het brood zal bijvoorbeeld opgediend worden in gamellen”, zegt Luc. “En ja, ook De Korre blijft hier welkom. Zij komen in de vakantieperiodes elke woensdag – vroeger was dat altijd op donderdag – hun vissersdemonstraties geven.”
Binnenkoer en terrasje
De binnenkoer van het huisje krijgt een groene make-over. “In het tuincentrum lieten we ons klimhortensia’s aanpraten”, glimlacht Luc. “Die groeien niet te agressief, en in de zomer komen daar mooie witte bloemetjes aan die ook nog eens lekker ruiken. Het zal de binnenkoer een pak gezelliger maken.”
Er komt ook opnieuw een klein terrasje voor de deur. “Dat kan voor wat animo zorgen in de straat en zo voorbijgangers lokken”, zegt Luc. “De doorgang moet minimum vier meter zijn en de straat is ruim vijf meter breed. Een terrasje kan dus perfect. We willen dat zo’n beetje aankleden in dezelfde stijl als binnen.”
Nostalgie
Luc is ook de man achter de Malecot, Avenue en Gatsby hotels. Hoe hij het allemaal bolwerkt? “Luc Fourier is niet te stoppen”, knipoogt hij. “En je moet het ook zo zien: onze laatste nieuwe aanwinst is een leuke extra voor onze hotelgasten. Een etentje in ’t Keukentje van Majutte past mooi in een totaalpakket.” Voor Luc is het bovendien een stukje nostalgie. “Ik ben hier vroeger nog geweest als kind. Spannend om hier nu zelf een nieuw verhaal te mogen schrijven. Charlotte en ik zijn in blijde verwachting”, besluit hij met een knipoog.
Luc en Charlotte zoeken nog extra flexi’s voor hun nieuw horeca-avontuur. Je kan ze bereiken via [email protected].
The post Huisje/Keukentje van Majutte heropent binnenkort de deuren in Blankenberge:“Het wordt een beetje thuiskomen” is provided by KW.be.